Scheikunde vakdidactiek

nieuwe ideeën opdoen voor in het Scheikunde klaslokaal door vakgenoten en onze experts

Docenten ervaren het uitwisselen van (les-)ideeën, het samen discussiëren over (vak-)didactiek en het samen ontwikkelen van (les-)materiaal als heel waardevol. De UT biedt meerdere platforms waarop scheikundedocenten elkaar kunnen treffen zoals de inspiratiemiddagen, Professionele LeerNetwerk Scheikunde, SE-opgavenconstructiegroep en examenbesprekingen.

Onze vakinhoudelijke expertise ligt op het gebied van Taal binnen de bètavakken, Burgerschap en Polymeerchemie. Op dit moment voeren we onderzoek uit naar misvattingen binnen het scheikundeonderwijs en hoe deze misvattingen eenvoudig en snel met een diagnostische toets zichtbaar gemaakt kunnen worden, zodat een (startende) docent hier remediëring op kan toepassen in de lessen. 

Samen leren (in netwerken)

  • Inspiratiemiddag scheikunde

    De opleiding Chemical Science and Engineering en de lerarenopleiding Scheikunde met Pro-U organiseerder op 12 oktober 2023 een inspiratiemiddag voor eerste- en tweedegraads scheikundedocenten en TOA’s op de campus van de Universiteit Twente. De verschillende inhoudelijke onderdelen werden verzorgd door professionals van de Universiteit Twente. Bekijk de volgende pagina voor meer informatie.

    De inspiratiemidddag scheikunde is een tweejaarlijkse conferentiemiddag voor TOA’s en eerste- en tweedegraads scheikundedocenten. De eerstvolgende editie zal plaatsvinden in het najaar van 2025.

    Wilt u hier meer over weten, mail dan naar t.c.visser@utwente.nl.  

  • Professioneel LeerNetwerk scheikunde

    Bij deze PLN-scheikunde doet u inspiratie op voor nieuwe ideeën in uw lessen. U vormt met andere scheikundecollega’s uit de regio een netwerk waar veel praktische tips en materialen worden uitgewisseld en waar u daarnaast samen aan één of meerdere hoofdthema(s) werkt. Wat de hoofdthema(s) worden voor komend jaar bepalen we gezamenlijk met de deelnemers in de eerste bijeenkomst. 

    Er vinden vijf bijeenkomsten plaats op maandagmiddag van 15:00 - 18:00. Indien gewenst kan na afloop met elkaar worden gegeten.

    Klik hier voor de pagina van PLN-scheikunde.

  • SE-opgavenconstructiegroep

    De SE-constructiegroep bestaat uit een aantal enthousiaste docenten die samen werken aan CE-waardige toetsopgaven over onderwerpen die in het SE moeten worden getoetst. Ook wordt er gewerkt aan toetsopgaven over onderwerpen waarvan een beperkt repertoire beschikbaar is. Vindt u het ook leuk om opgaves te maken en deze met elkaar uit te wisselen met andere (landelijke) SE-groepen? Er vinden twee bijeenkomsten plaats per jaar. Indien gewenst kan na afloop met elkaar worden gegeten.

    Wilt u hier meer over weten? Mail dan l.a.degraaf@utwente.nl.

  • Netwerk scheikunde Universiteit Twente

    We hebben een gezamenlijk TEAM in de Teams omgeving van de Universiteit Twente. In de PLN, de SE-constructiegroep als ook in de lerarenopleiding worden leuke en geschikte les-en toetsmaterialen gemaakt. Door middel van dit TEAM willen we de materialen toegankelijker maken. Alle materialen zijn vrij te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Als Teamlid kunt u de materialen gebruiken, feedback leveren, vragen stellen, en aangepast materiaal terugplaatsen.

    Wilt u als docent deelnemen? Mail dan t.c.visser@utwente.nl om toegang te krijgen.

  • Examenbespreking scheikunde

    De examenbesprekingen tijdvak-1 voor zowel havo als ook vwo vinden in samenwerking met de NVON plaats.

    De locatie: Het Noordik Lyceum in Almelo (Noordikslaan 68).

  • Burgerschap uit scheikunde

    In 2023-2024 wordt binnen het promotieonderzoek van Judith Rotink een professionaliseringstraject voor docenten opgezet. Binnen het onderzoek wordt gekeken naar de kennis en vaardigheden die docenten nodig hebben voor het succesvol integreren van burgerschap in het scheikundeonderwijs. Het traject biedt ondersteuning aan docenten in het zien van kansen voor burgerschap in de scheikundeles.

Professionele ontwikkeling op maat

Mocht u als school(leider), docent(groep) een specifieke behoefte hebben, dan zorgen wij voor een match tussen uw concrete vraag, ontwikkeltraject en onze experts. In samenspraak met uw school wordt een maatwerkactiviteit of traject door Pro-U ontwikkeld en verzorgd. Pro-U kan bijvoorbeeld een workshop over een bepaald onderwerp verzorgen op een studiedag, of meerdere sessies organiseren die bijdragen aan onderwijsontwikkeling binnen de school. Het is ook mogelijk voor scholen om om met UT-experts te sparren over een bepaald thema, waarbij de UT-expert voor een bepaald aantal uren kan worden ingezet.

Voorbeelden van maatwerk op gebied van scheikunde zijn:

Heeft u interesse in maatwerk? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl. We kunnen dan een vrijblijvend gesprek plannen en een prijsindicatie maken.

Nieuwe ontwikkelingen (uit onderzoek)

  • Vakdidactisch Onderzoek: Misconcepten

    Op dit moment voeren we onderzoek uit naar misvattingen binnen het scheikundeonderwijs en hoe deze misvattingen eenvoudig en snel met een diagnostische toets gevangen kunnen worden. Zodat een (startende) docent hier remediëring op kan toepassen in de lessen. 

  • Vakdidactisch Onderzoek: Burgerschap

    We voeren onderzoek uit naar burgerschap in het scheikundeonderwijs. We onderzoeken welke vaardigheden en kennis nodig zijn voor het succesvol integreren van burgerschap in het scheikundeonderwijs. Tevens kijken we hoe we docenten kunnen ondersteunen bij het zien van kansen voor burgerschap in de scheikundeles. In 2023-2024 wordt op basis van onder andere deze kennis een professionalisering traject voor docenten opgezet.

Relevante artikelen

Heeft u vragen ideeën of suggesties voor het aanbod? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl.

Pro-U experts