nieuwe ideeën opdoen voor in het NLT klaslokaal door vakgenoten en onze experts
Biologie en NLT docenten ervaren het uitwisselen van (les-)ideeën, het samen discussiëren over (vak-)didactiek en het samen ontwikkelen van (les-)materiaal als heel waardevol. De UT biedt meerdere activiteiten en platforms aan waar docenten elkaar kunnen treffen zoals de inspiratiemiddagen en cursussen.
De vakinhoudelijke expertise van het regionaal vaksteunpunt NLT (Natuur Leven en Technologie) focust vooral op module-ontwikkeling, vakdidactiek en praktisch werk. Daarbij werken zij nauw samen met de Vereniging NLT. Thema's zijn bijvoorbeeld Lab on a chip, waterbeheer (Wetropolis), digitale technologie, membraantechnologie en modelleren. Door middel van practicummateriaal, scholing en workshops zorgen zij dat docenten en TOA's leerlingen een mooi vak kunnen aanbieden.
Samen leren (in netwerken)
Het NLT-vaksteunpunt heeft een serie modules ontwikkeld, die gemaakt zijn door teams van docenten, TOA's en experts. Rond deze modules wordt scholing en didactische ondersteuning geboden, voor secties op school, op grote conferenties of bijeenkomsten in de regio.
Dit jaar staan de thema's Duurzaamheid, Digitaal en Citizen Science centraal. Tijdens de bijeenkomsten maakt u kennis met de leerlijnen én hoe u die kunt laten aansluiten op de modules die u al geeft. U kunt kiezen om aan één, twee of alle thema's/sessies mee te doen.
Meer informatie inclusief data kunt u vinden op deze pagina.
Heeft u interesse of vragen over een van deze modules? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl.
Cursus - Getting Practical Practicum, beter gezegd: praktisch werk, is onmisbaar bij de natuurwetenschappen. Aan praktisch werk kan vaak veel verbeterd worden. Met de cursus Getting Practical leert u kritisch kijken naar praktisch werk, krijgt u tips voor verbetering en leert u hoe u een goede opbouw kunt maken in de praktische opdrachten die van het eerste tot het laatste leerjaar aangeboden worden. Daarnaast krijgt u inzicht in wat er bij andere vakken wordt gedaan en hoe dit kan aansluiten bij uw eigen vak.
De cursus is bijzonder geschikt om als docenten en TOA's van verschillende bètavakken van dezelfde school te volgen. De cursus wordt bijvoorbeeld veel gevolgd door groepen TOA's (o.a. de TOT's van NVON).
De cursus vindt plaats op school in twee of drie sessies.
Heeft u interesse in de cursus Getting Practical of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl.
Advisering NLT modules op school Het programma voor NLT vraagt veel van docenten. Met de ervaring die er bestaat met een diversiteit aan modules kunnen we advies geven over de samenstelling van het programma, leerlijnen, toetsing en didactiek (bijvoorbeeld over het gebruik van Scrum als ondersteunende werkwijze bij NLT).
Daarbij kunnen wij ook ondersteuning bieden bij het aanpassen van modules aan de schoolcontext.
Wilt u graag advies of heeft u interesse? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl.
Ondersteuning praktisch werk bij NLT Bij verschillende modules is specifiek praktisch werk ontwikkeld waarvoor materialen worden uitgeleend of verkocht aan scholen. Dat geldt voor modules als Lab on a Chip, Kunstnier en Membranen en Ruimte voor de Rivier. In het verlengde van de lessen op school is het ook mogelijk om workshops of labdagen te organiseren bij Universiteit Twente, waarbij praktisch werk gedaan wordt dat op school moeilijker te realiseren is.
Heeft u interesse in materiaal voor praktisch werk? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl.
Professionele ontwikkeling op maat
Mocht u als school(leider), docent(groep) een specifieke behoefte hebben, dan zorgen wij voor een match tussen uw concrete vraag, ontwikkeltraject en onze experts. In samenspraak met uw school wordt een maatwerkactiviteit of traject door Pro-U ontwikkeld en verzorgd. Pro-U kan bijvoorbeeld een workshop over een bepaald onderwerp verzorgen op een studiedag, of meerdere sessies organiseren die bijdragen aan onderwijsontwikkeling binnen de school. Het is ook mogelijk voor scholen om om met UT-experts te sparren over een bepaald thema, waarbij de UT-expert voor een bepaald aantal uren kan worden ingezet.
Voorbeelden van maatwerk:
- Biologisch tekenen
Op verzoek van collega's van de sectie Biologie van Bonhoeffer College heeft Pro-U geholpen om het tekenen bij het vak biologie beter te kunnen inzetten. We keken in dat traject naar de rol die tekenen in de biologie heeft, en hoe we die op school inzetten. Welke eisen stel je, en hoe beoordeel je het resultaat? Lukt het om een lijn aan te brengen in opdrachten waarin getekend wordt? Op welke manier kan tekenen het leren ondersteunen, en hoe zet je dat breder in?
Heeft u interesse in maatwerk? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl. We kunnen dan een vrijblijvend gesprek plannen en een prijsindicatie maken.
Nieuwe ontwikkelingen (uit onderzoek)
Relevante artikelen
- Wietsma, J. J., van der Veen, J. T., Buesink, W., van den Berg, A., Odijk, M., Veen, J. T. Van Der, … Odijk, M. (2018). Lab-on-a-Chip: Frontier Science in the Classroom. Journal of Chemical Education, 95(2), 267–275. https://doi.org/10.1021/acs.jchemed.7b00506
Heeft u vragen ideeën of suggesties voor het aanbod? Neem dan contact met ons op via pro-u@utwente.nl.
Pro-u expert