Life & Science lessenseries

Life & Science lessenseries

Life & Science is een modulaire lessenserie die in samenwerking met het Bonhoeffer College van der Waalslaan is ontwikkeld voor 1 t/m 3 vwo en gegeven wordt door studenten van Pre-U. Er zijn meerdere modules van ongeveer 7 tot 10 blokuur lessen die samen een vak vormen. Deze lessen kunnen grotendeels ook los gegeven worden, bijvoorbeeld als vwo+ module of in een projectweek.

In diverse, maatschappelijk relevante contexten wordt kennis gemaakt met academisch onderzoeken en (bèta-technisch) ontwerpen. Het onderzoekend-  en ontwerpend leren wordt gestimuleerd waarbij continu de verbinding tussen techniek en maatschappij wordt gelegd. In een robotica module leren leerlingen technisch ontwerpen, in een biomedische module bijten ze zich vast in ethische vraagstukken, rond het thema duurzaamheid werken ze aan een duurzame woning of een duurzame maaltijd en in andere modules leren ze generatieve AI gebruiken, debatteren of een artikel schrijven voor een journal. Bezoeken aan de Universiteit Twente kunnen de modules verrijken.

Modules leerjaar 1

Hieronder zijn de modules te vinden voor leerjaar 1:

  • Bruggen, tandwielen en slagbomen

    In deze module worden leerlingen geïntroduceerd in de basisprincipes van ontwerp, bouwen en programmeren. Het doel is om hen voor te bereiden op het bouwen van een automatische slagboom, waarbij ze de volgende technieken leren:

    • Stevige Constructies. De leerlingen beginnen met het bouwen van stevige constructies met Lego. Ze werken onder andere aan het bouwen en testen van een brug, waarbij ze begrijpen hoe ze met minimale materialen een stabiele structuur kunnen creëren.
    • Tandwielen. De leerlingen maken kennis met tandwielen, leren hoe ze tandwieloverbrengingen kunnen berekenen en toepassen. Ze ontdekken de rol van tandwielen in machines en experimenteren met verschillende tandwielcombinaties.
    • Programmeren. De module introduceert de basisprincipes van programmeren, waarbij de leerlingen leren om een robot te laten bewegen, rechtuit te rijden en bochten te maken.

    De module wordt afgesloten met een project waarin de leerlingen een automatische slagboom bouwen. Dit project vereist het gebruik van alle geleerde technieken: stevige constructie, tandwielen en programmeren met sensoren. Aan het einde van het project leveren de leerlingen een verslag in waarin ze hun ontwerp, het geschreven programma en hun samenwerking reflecteren.

  • Maatschappelijke problemen in Nederland

    In dit blok verdiepen de leerlingen zich in een maatschappelijk probleem en doorlopen ze de eerste fase van de ontwerpcyclus: verdiepen, verbreden, confronteren en verkennen. Ze leren belangrijke vaardigheden zoals het zoeken en evalueren van bronnen, het opstellen van een bronnenlijst, samenwerken en het schrijven van rapporten. Leerlingen kiezen een maatschappelijk probleem binnen een van de volgende sectoren: gezondheid, bouw, natuur of ruimte. Ze onderzoeken innovatieve technologische oplossingen voor hun gekozen vraag en presenteren hun bevindingen in een verslag en pitch.

  • Een pretpark ontwerpen

    In deze module gaan leerlingen op een creatieve manier aan de slag met een maatschappelijk probleem binnen een pretpark-setting. Denk hierbij aan onderwerpen zoals duurzaamheid, veiligheid, toegankelijkheid, bezoekerservaring of afvalbeheer. Leerlingen onderzoeken een specifiek probleem en ontwikkelen hiervoor een doordachte oplossing, waarbij ze het volledige ontwerp- en ontwikkelproces doorlopen. Ze leren hoe je van een eerste idee tot een visueel en overtuigend eindproduct komt, zoals een prototype, poster of pitch.

  • Een robot maken

    In deze module passen leerlingen in groepsverband toe wat ze eerder hebben geleerd over het ontwerpproces door een eigen robot te ontwerpen en bouwen. Deze robot voert opdrachten uit op een wedstrijdtafel met een thema van de First Lego League. Tijdens het project doorlopen de leerlingen versneld de stappen van het ontwerpproces, bedenken ze oplossingen voor technische problemen en werken ze samen aan een eindproduct. De module wordt afgesloten met een onderlinge wedstrijd en een kort verslag waarin het ontwerpproces en de werking van de robot worden toegelicht.

Modules leerjaar 2 & 3

Hieronder zijn de modules te vinden voor leerjaar 2 & 3:

  • Een biomedische documentaire maken met AI

    In deze module maken de leerlingen een korte wetenschappelijke documentaire over een biomedisch onderwerp met behulp van AI. Ze verdiepen zich in zowel de inhoud van hun gekozen onderwerp als in de werking en risico’s van kunstmatige intelligentie. Tijdens het proces leren ze hoe AI ingezet kan worden bij het maken van beeldmateriaal en teksten voor een documentaire. Daarnaast krijgen ze inzicht in de gevaren en ethische vraagstukken rond het gebruik van AI. De module combineert creativiteit, kritisch denken en digitale vaardigheden en resulteert in een zelfgemaakte, informatieve video.

    .

  • Museum van de vergeten geschiedenis

    In deze module onderzoeken leerlingen vergeten of onderbelichte gebeurtenissen uit de geschiedenis. Ze werken in groepjes aan hun eigen digitale museumtentoonstelling in Google Slides, met interactieve zalen, objecten en bijbehorende teksten. Leerlingen leren bronnen analyseren, verhalen structureren en presenteren. De module wordt afgesloten met een virtuele museumtour en een recensie.

  • Socrates & ethiek

    In deze module maken leerlingen kennis met ethiek en leren zij op een gestructureerde manier nadenken over morele vraagstukken. Ze onderzoeken drie belangrijke ethische benaderingen: deontologie, principe-ethiek en gevolgenethiek. Daarnaast leren ze hoe ze een argumentatieschema kunnen opstellen en hoe ze dit kunnen toepassen in een socratisch gesprek, waarin niet het overtuigen, maar het gezamenlijk verkennen van ideeën centraal staat. Door het voeren van zulke gesprekken leren ze verschillende perspectieven te begrijpen en kritisch te reflecteren op hun eigen mening. De module sluit af met een creatieve presentatie rondom een actuele stelling. De eindproducten bestaan uit een heldere onderbouwing van hun standpunt, inclusief voor- en tegenargumenten. Zo ontwikkelen leerlingen zowel hun denk- als gespreksvaardigheden en leren ze ethische dilemma’s op een doordachte manier benaderen.

  • Duurzaam wonen

    In deze module ontwerpen leerlingen een duurzame woning waarbij ze het hele ontwerpproces doorlopen: van het opstellen van een Plan van Eisen tot het maken van een bouwkundige tekening en uiteindelijk een 3D-model in SketchUp. Ze leren denken als ontwerpers door gebruik te maken van een morfologisch schema en ontwikkelen hun vaardigheden in presenteren door middel van een pitch. Tijdens de lessen wordt er zowel individueel als in groepsverband gewerkt, met veel aandacht voor het technische tekenproces en digitale modellering. De module sluit af met een reflectieverslag waarin leerlingen hun ontwerpkeuzes en leerproces onderbouwen. Zo ontwikkelen ze zowel hun technische, planmatige als creatieve vaardigheden binnen een realistisch en actueel thema: duurzaam wonen.

  • Duurzame maaltijd

    Deze module draait om het samenstellen van een duurzaam driegangenmenu. Leerlingen verdiepen zich in voedingsstoffen, energie en de impact van voedsel op het milieu. Op basis daarvan zoeken ze bestaande recepten, analyseren en verduurzamen die, en leggen hun keuzes wetenschappelijk uit. Het eindproduct is een poster die zowel informatief als visueel aantrekkelijk is. Daarna presenteren ze hun werk tijdens een postermarkt. Indien mogelijk vindt in de laatste les een kookmoment plaats. De module combineert biologisch inzicht met maatschappelijke relevantie en stimuleert creatief én kritisch denken.

Aanvragen Life & Science lessenseries

De Life & Science lessenseries kunnen tijdens het gehele schooljaar* door scholen aangevraagd worden. Neem hiervoor contact met ons op via ls-pre-u@utwente.nl. Life & Science lessenseries kunnen in de volgende periodes worden aangevraagd:

* Let op: aan elke periode is een deadline voor aanmelding gekoppeld, zoals hieronder weergegeven in de tabel. Wil je als docent bijvoorbeeld een aanvraag doen voor week 10 (periode 3), dan dient de aanvraag voor 20 januari 2025 bij ons binnen te zijn. Voor maatwerk aanvragen is het wenselijk dat er ruim voor de aanmelddeadline contact wordt opgenomen om de mogelijkheden te bespreken. 


Start aanmelding

Deadline aanmelding

Periode 1 (week 36 t/m 45)

Op aanvraag min. 6 weken van te voren

Periode 2 (week 47 t/m 5)

vanaf week 36

21 oktober 2024

Periode 3 (week 9 t/m 17)

vanaf week 47

20 januari 2025

Periode 4 (week 20 t/m 27)

vanaf week 7

31 maart 2025

Binnenkort is hier meer informatie te vinden over de modules