Aanbod minors

UT biedt een breed scala aan minors. De minor KEUZETOOL biedt je hulp tijdens je orientatieproces.

Houd bij het gebruik van de tool en het maken van je keuze rekening met het volgende:

Minor keuzetool

DE KEUZETOOL ZAL WORDEN VERVANGEN VANAF HALF FEBRUARI, DE INFORMATIE VOOR S1 2025-2026 IS NIET UP TO DATE! ER VOLGT NOG NADER BERICHT.
Selecteer hieronder je opleiding en bekijk welke minoren je kunt volgen. Je meldt je zelf aan, de inschrijving op de bijbehorende modulecodes volgt later automatisch. Mocht je af moeten wijken hiervan om bepaalde redenen, kijk dan bij de Engelstalige FAQ.

Het is mogelijk om de lijst met minors te exporteren naar Excel. Klik hier om de tool in volledig scherm te bekijken.
Je kunt je vanaf 2 december 2024 t/m 15 januari 2025 inschrijven op een minor van het tweede semester.

Reguliere UT minors

De meeste UT-minoren zijn onderdeel van een opleiding. Dat betekent dat je instroomt in een module van een andere opleiding. Daarnaast biedt de UT speciaal ontwikkelde minoren aan die vooral verdiepend van aard zijn. Deze verdiepende minoren zijn meestal beperkt toegankelijk. Niet alle opleidingen kunnen hier instromen vanwege de kennis die je al moet hebben.

De fase waaruit de module komt, vertelt je of je deelneemt aan het reguliere onderwijs van een opleiding (M1, M2, M5 of M6) of dat het een minormodule is (M9, M10).

In de tool van keuzemogelijkheden zie je welke minoren je mag volgen.

Lees altijd de vakinformatie

Klik op de naam van de minor in de tool van opties. Let vooral op eventuele aanvullende vereisten (veronderstelde voorkennis). Controleer ook de taal van de minor.

High Tech, Human Touch (HTHT) minors

Het doel van de HTHT-minors is om specifieke maatschappelijke thema’s te belichten waarvoor de UT middels hoogwaardig onderzoek High Tech Human Touch oplossingen ontwikkelt.

De HTHT minors vallen binnen het UT profiel: High Tech, Human Touch. Ze worden aangeboden in het Engels en zijn daarom toegankelijk voor zowel UT bachelorstudenten als internationale uitwisselingsstudenten. Welke HTHT-minors je mag volgen kun je (naast alle andere minors die de UT biedt) vinden in de keuzetool (alleen van toepassing op UT studenten). In de meeste gevallen worden HTHT-minors aangeboden in een package van 30 EC (2*15 EC). In een aantal gevallen worden minors zelfstandig aangeboden voor 15 EC. Maar let op, ook de minors uit een package kunnen bijna altijd afzonderlijk worden gevolgd. Je kunt dus een combinatie maken van een minor uit een package met een zelfstandige minor van 15 EC en zo 30 EC vullen.

Meer informatie over HTHT-minors is uitsluitend beschikbaar in het Engels

Let op!

Lees de cursusinformatie goed door (klik hiervoor op de minornaam in de keuzetool). Let hierbij vooral goed op eventuele aanvullende voorkenniseisen en of de voertaal wel aansluit op jouw behoefte.

Crossing borders & Leren Lesgeven

  • Crossing borders

    De Crossing Borders module streeft ernaar studenten voor te bereiden op het werken en functioneren in een internationale omgeving, zowel binnen de publieke sector als in het bedrijfsleven. Het ontwikkelen en implementeren van innovaties en strategieën die bijdragen aan wereldwijde duurzaamheid en bedrijvigheid staat hierbij centraal. De studenten verwerven vaardigheden om duurzame uitdagingen aan te gaan in een mondiale context. Crossing Borders biedt studenten de mogelijkheid om internationale ervaring op te doen via een studiereis of een individuele opdracht (eventueel in de vorm van een stage in het buitenland).

    Voor uitgebreide informatie over Crossing Borders verwijzen we naar de Engelse pagina.

  • Leren Lesgeven

    Praktische informatie

    Minorcoördinator

    Inhoudelijke omschrijving

    • Houd je van afwisseling en ben je geïnteresseerd in het onderwijs?
    • Wil je leren om kennis en vaardigheden over te brengen?
    • Wil je ervaren of je geschikt bent voor het lerarenberoep?

    Bijzonderheden

    Deze minor heeft in verband met de beschikbare stageplaatsen een maximum aantal deelnemers per schoolvak (15 voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde, 10 voor informatica en techniek/onderzoek en ontwerpen). De inschrijving voor de minor Leren Lesgeven sluit eerder dan voor de andere minors. Inschrijven is mogelijk tot en met woensdag 10 april 2024. Als onderdeel van de intakeprocedure vragen we je een korte motivatiebrief te schrijven.

    Meer informatie over de inschrijving en de motivatiebrief vind je in dit document

    Basismodule 'Oriëntatie op het beroep van leraar'

    De basismodule van 15 EC biedt een oriëntatie op het beroep van docent in het voorgezet onderwijs en vormt een voorbereiding op de tweedegraads of eerstegraads lerarenopleiding. Als platform voor die oriëntatie kies je bij de inschrijving op deze minor voor een van de volgende schoolvakken: informatica, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, of techniek/onderzoek en ontwerpen. Deze laatste minorvariant richt zich specifiek op de vakken techniek en onderzoek & ontwerpen, maar speelt ook in op de ontwikkeling van andere brede bèta schoolvakken. Projectmatig werken, samenwerkend leren en coachend lesgeven krijgen speciale aandacht.

    Vervolgmodule en tweedegraads bevoegdheid

    De basismodule van de minor geeft je een goed beeld van het leraarschap, waarbij je uitvoerig feedback krijgt van je stageschool en je minorbegeleider(s). In de 30 EC versie van de minor wordt de basismodule aangevuld met een vervolgmodule die is gericht op het behalen van de tweedegraads lesbevoegdheid voor vmbo en onderbouw havo/vwo.

    In het opleidingsjaar 2024-2025 staat de 30 EC educatieve minor open voor studenten AM, AT, BIT, BMT, CE, CREA, CS, EE, ID, ME, CSE, IEM, en TN (AP), die, indien de minor wordt afgerond met het niveau ‘startbekwaam’, onderbouwbevoegd kunnen worden in een schoolvak volgens onderstaande tabel. De onderbouwbevoegdheid wordt toegekend bij het behalen van het bachelordiploma.

    Eerstegraads onderwijsbevoegdheid

    Als je na de afronding van je bachelor- of masteropleiding de eerstegraads onderwijsbevoegdheid wilt halen in informatica, natuurkunde, scheikunde, wiskunde of onderzoek en ontwerpen, dan kun je aan de UT de masteropleiding Educatie in de Bètawetenschappen (EB). De vakken die zijn gehaald tijdens de minor Leren lesgeven leveren vrijstellingen op in de eerstegraads masteropleiding.

Doorstroomminor

Weet je al tijdens je WO-bachelor dat je door wilt in een iets andere richting? Het volgen van een pre-master als minor (doorstroomminor) kan je hierbij tijd én geld besparen!

Met behulp van deze doorstroommatrix kun je op een snelle manier zien wat jouw mogelijkheden zijn. Hier vind je meer aanvullende informatie.

Je hebt van zowel de aanbiedende opleiding als je eigen opleiding toestemming nodig om deel te mogen nemen. Vraag dus bij de aanbiedende opleiding of je de doorstroomminor mag volgen en vervolgens bij je eigen opleiding. Weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Neem contact op met je studieadviseur.

Minor elders

Als UT student kun je ervoor kiezen een minor bij de UT te volgen. Daarnaast is het ook mogelijk om een minor bij een andere onderwijsinstelling te volgen in Nederland of in het buitenland. 

Minor bij een andere onderwijsinstelling in NL

De UT is aangesloten bij het samenwerkingsverband Kies op Maat. Via Kies op Maat (KOM) kun je je inschrijven op een minor bij een andere Nederlandse onderwijsinstelling. Hierbij zijn voornamelijk hogescholen aangesloten. Je examencommissie moet een dergelijke minor wel eerst goedkeuren, hiervoor kun je een leerovereenkomst downloaden vanaf de KOM website.

Wil je een minor volgen die niet binnen KOM wordt aangeboden? Schrijf (in samenwerking met je studieadviseur) een voorstel. Deze lever je vervolgens in bij de examencommissie van je opleiding. Zij moeten je voorstel goedkeuren, voor je het kan gaan volgen. Als de hogeschool kosten in rekening brengt voor het volgen van de minor, laat dit dan uitdrukkelijk aan je studieadviseur en examencommissie weten.

Minor in het buitenland

Binnen de profileringsruimte heb je de mogelijkheid te kiezen voor een verblijf in het buitenland. Hou er rekening mee dat het zes tot twaalf maanden kan duren om alle nodige voorbereidingen te treffen, dus begin zo vroeg mogelijk met oriënteren. Jaarlijks wordt de Let's Go Fair gehouden in november, hier kun je veel informatie verkrijgen rondom het studeren in het buitenland.

Inschrijving voor een minor in het buitenland verloopt niet via de minororganisatie. Hierdoor ben je niet gebonden aan de minor- registratieperiode zoals geldt voor reguliere minors.

Meer informatie over minors in het buitenland kun je vinden op de website van Study Abroad.

Overlap wiskunde

Bij overlap in je wiskundeprogramma dien je een vervangend vak te volgen. Als er sprake is van eventuele overlap, is dit weergegeven in de keuzetool en de onderwijscatalogus. Het standaard vervangende vak hiervoor is Introduction to Mathematical Analysis in verschillende EC-varianten (afhankelijk van het aantal EC's + blok van het wiskunde onderdeel in de gekozen minor). De codes zijn:


201600166

Introduction to Mathematical Analysis

2 EC

1A

201400385

Introduction to Mathematical Analysis

3 EC

1B; 2A

201600167

Introduction to Mathematical Analysis

4 EC

1A

Indien er sprake is van overlap in het wiskunde onderdeel, informeer dan bij je studieadviseur of bachelor-coördinator of je in aanmerking komt voor een vervangend vak en zo ja welke variant je moet volgen. Je dient je zelf in te schrijven op het vervangende vak in OSIRIS. Laat tevens de contactpersoon van de minor weten dat je het wiskunde-onderdeel van de minor niet zal volgen, zodat je resultaten op een juiste manier geregistreerd zullen worden. Let op: als je af wil wijken van het standaard geldende vak, zul je toestemming moeten vragen bij je eigen opleiding, maar ook bij de aanbiedende opleiding. Niet alle onderdelen zijn zomaar los te volgen, dus het kan zijn dat je geen toestemming krijgt.

Introduction to Mathematical Analysis kan niet door AM-studenten worden gekozen als vervangend vak. AM-studenten dienen contact op te nemen met de AM bachelor coördinator.

In blok 2B wordt geen college aangeboden, wel een tentamen aan het eind van het blok (hertentamen van de derde module). Je kunt het vak doen door middel van zelfstudie.

Hieronder een overzicht van de minors per semester, met wiskunde en de bijbehorende EC's:

  • Overzicht wiskunde eerste semester

    Minorcode

    Minornaam

    Blok

    Bevat

    EC

    ET-JM-DSY

    Dynamic Systems

    1A

    Vector Calculus

    2

    ET-JM-ICE

    Introduction to Civil Engineering

    1A

    Introd. to Math. + Calculus 1A

    4

    ET-JM-SRD

    Safety and Risk in Delta's

    1A

    Vector Calculus

    2

    ET-JM-WMA

    Water Management

    1B

    Calculus 1B

    3

    EEMCS-JM-ECC

    Electric Circuits 

    1B

    Calculus 2 

    3

    EEMCS-JM-INB

    Introduction to BIT

    1A

    Introd. to Math. + Calculus 1A

    4

    EEMCS-JM-PCS

    Pearls of Computer Science

    1A

    Introd. to Math. + Calculus 1A

    4

    EEMCS-JM-SDV

    Software Development

    1B

    Calculus 1B

    3

    EEMCS-JM-SSY

    Software Systems

    1B

    Calculus 1B

    3

    TNW-JM-INP

    Industriële Processen

    1A

    Vector Calculus

    2

  • Overzicht wiskunde tweede semester

    Minorcode

    Minornaam

    Blok

    Bevat

    EC

    ET-JM-DCO

    Designing Constructions

    2B

    Mathematics D1 (Calculus 2)

    3

    ET-JM-TAT

    Traffic and Transport

    2A

    Mathematics C1 (Linear Algebra)

    3

    EEMCS-JM-BAP

    Business and Process Analytics

    2A

    Mathematics C1 (Linear Algebra)

    3

    EEMCS-JM-NSY

    Network Systems

    2A

    CS variant: Mathematics C1 (Linear Algebra)

    3

    TNW-JM-FOM

    Fundamentals of Materials

    2A

    Vector Calculus

    3