Zie Home

Studeren in het Buitenland

De eenvoudigste manier om een deel van je studie in het buitenland te doen, is door deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma. Dit betekent dat je naar een universiteit gaat waar de UT een samenwerkingsovereenkomst mee heeft. Het grote voordeel hiervan is dat je geen collegegeld hoeft te betalen bij de buitenlandse universiteit en dat het aantal EC dat je daar behaalt meetellen voor je eigen studieprogramma.UT studenten die vakken in het buitenland gaan volgen dienen zich aan te melden via het systeem Mobility Online


Voorwaarden

 • Over het algemeen geldt dat je alle vakken uit het eerste jaar van je Bachelor succesvol moet hebben afgerond.
 • Begin op tijd! Houd er rekening mee dat het zes tot twaalf maanden kan duren om alle noodzakelijke voorbereidingen te treffen voor je studie in het buitenland, dus begin zo vroeg mogelijk met oriënteren.
 • Neem contact op met je facultair contactpersoon (link hieronder) die gaat over internationalisering voor het regelen van opleidingsspecifieke zaken.
 • Het is erg belangrijk om met je opleiding af te stemmen welke vakken je in het buitenland mag volgen en dit in een Learning Agreement vast te leggen, zodat je zeker weet dat je de behaalde EC mee kunt laten tellen voor je opleiding.
 • De precieze voorwaarden voor het studeren bij een partneruniversiteit in het buitenland verschillen per opleiding. Neem contact op met je facultair contactpersoon (link hieronder) voor meer informatie.


 • Stap 1: Selectie partneruniversiteit

  De eenvoudigste manier om een deel van je studie in het buitenland te doen, is door deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma. Dit betekent dat je naar een universiteit gaat waar de UT een samenwerkingsovereenkomst mee heeft. Het grote voordeel hiervan is dat je geen collegegeld hoeft te betalen bij de buitenlandse universiteit en dat het aantal EC die je daar behaalt meetellen voor je eigen studieprogramma.

  De UT heeft veel partner universiteiten, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Kijk in de database voor de verschillende mogelijkheden.

  Study abroad database

  In de Study Abroad Database van International Office vind je alle buitenlandse universiteiten waar de Universiteit Twente een bilaterale overeenkomst mee heeft.

  ECIU Uitwisselingsprogramma

  De UT is partner in het Europese netwerk van innovatieve universiteiten (ECIU). Met een ECIU uitwisseling kun je studeren aan één van dertien excellente universiteiten uit het ECIU netwerk binnen en buiten Europa.

 • Stap 2: Beursaanvraag

  Als je gaat studeren in het buitenland kun je in aanmerking komen voor een beurs. Deze pagina geeft een overzicht van de beschikbare beurzen.

  Erasmus+ Study Scholarship

  De UT neemt deel aan het Erasmus uitwisselingsprogramma van de Europese Unie. Hiermee kun je tussen de 3 en 12 maanden aan een partneruniversiteit binnen de EU vakken volgen.

  Twente Mobility Fund

  Met het Twente Mobility Fund (TMF) ondersteunt de UT haar studenten die gaan studeren buiten Europa (tenminste 8 weken).

  Holland Scholarship - University of Twente

  Het Holland Scholarship is een beurs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap én Nederlandse hogescholen en universiteiten. De beurs is voor studenten die willen studeren, stage lopen of een onderzoek doen buiten de Europese Economische Ruimte (EER).

  Student Ambassador Scholarship

  De UT wil studenten belonen die zich actief inzetten om de UT te promoten in het buitenland. Zie je bijvoorbeeld mogelijkheden om de naamsbekendheid van de UT in het buitenland te vergroten of buitenlandse studenten te overtuigen om voor de UT te kiezen? Dan kun je van de UT een Student Ambassador Scholarship (SAS) ontvangen ter waarde van € 100.

  Overige links

  Beursopener

  Landelijke database voor financiële ondersteuning van studie/stage/onderzoek in het buitenland.

  Research Professional

  Online database of research funding opportunities and a source of international research policy and practice news.

  ScholarshipPortal.EU

  Database met informatie over beurzen voor studie in Europa.

  Nieuw-Zeeland – “Dream NEW” Scholarship

 • Stap 3: Praktische Zaken

  Naast het vinden van een studie of stageplek in het buitenland, is het ook belangrijk om te zorgen dat praktische zaken in orde zijn voordat je naar het vertrekt. Vergeet dus niet onderstaande informatie goed door te lezen.


     Facultair Contactpersonen

     Informatiekantoren in het buitenland