Zie Pre-master

Doorstuderen na je wo-bachelor opleiding

Na je universitaire bacheloropleiding kun je je verder specialiseren door het volgen van een master. Hierbij kun je kiezen voor een masteropleiding die direct volgt op je bacheloropleiding. Jouw keuze kan ook vallen op een masteropleiding in een iets andere richting of op een master aan een andere instelling.

WAAROM EEN PRE-MASTER VOLGEN?

MET EEN WO-BACHELORDIPLOMA

Je wo-bachelor zal niet altijd direct toegang bieden tot de masteropleiding van je keuze. Om je vaardigheden te verbeteren en de nodige kennis op te doen voor de start van je masteropleiding, moet je in een aantal gevallen een pre-masterprogramma volgen om ervoor te zorgen dat je binnen 60 EC of 120 EC aan de eindtermen van de master voldoet. 

Elke master heeft z'n eigen pre-master die je voorbereid op de master van je keuze. De pre-master zul je dus ook moeten volgen bij de instelling, in dit geval de Universiteit Twente, die de betreffende master aanbiedt. De studielast, het aantal EC waaruit de pre-master bestaat, is afhankelijk van je vooropleiding en zal dus niet voor iedereen hetzelfde zijn. Pre-masterprogramma's voor wo-studenten varieren van 15-60 EC. 

twee manieren om door te stromen

als je een pre-master moet volgen

Wanneer je voor je gewenste masteropleiding een pre-master moet volgen, heb je als wo-bachelorstudent twee keuzes:

1. PRE-MASTER NA JE WO-BACHELOR DIPLOMA

Je kunt ervoor kiezen eerst je wo-bachelordiploma te behalen en dan door te stromen naar de master van je keuze. Dit betekent dat je, wanneer je niet rechtstreeks toelaatbaar bent, eerst de pre-master moet afronden voordat je kunt starten met de master. Bovenop de een- of tweejarige master moet je dan dus rekening houden met extra tijd voor de pre-master. Wanneer je die met succes hebt afgerond, kun je per september of in sommige gevallen per februari starten met de master.

2. PRE-MASTER IN JE MINORRUIMTE

Wanneer je al tijdens je wo-bachelor weet dat je na het behalen ervan graag door wilt in een iets andere richting, zou je je pre-master kunnen opnemen in de minorruimte van je bachelor. Dit levert je zowel een tijdsvoordeel -na je bachelor kun je dan direct doorstromen in de master van je keuze- als financieel voordeel op -je betaalt immers niet extra voor de pre-master aangezien je al collegegeld betaalt voor je bacheloropleiding.

Voor het opnemen van een pre-master in de minorruimte heb je zowel akkoord nodig van de toelatingscommissie van de door jouw beoogde master als van je huidige wo-bachelor. Je huidige bacheloropleiding moet er immers mee instemmen dat je de pre-master opneemt in je curriculum. Informeer vooraf dus goed naar de mogelijkheden.

Meer informatie

Studeer je al aan de Universiteit Twente en wil je binnen de Universiteit Twente doorstromen? Kijk dan op de doorstroommatrix voor UT-studenten welke masters met jouw bachelor toelaatbaar zijn. Ben je nog geen UT-student en heb je interesse in een van de masters uit ons brede aanbod? Check dan de informatie op de master pagina van de door jouw beoogde master of neem contact op met de studieadviseur.

Ook door een bezoek aan de Master Open Dag kun je meer te weten komen over jouw doorstroommogelijkheden. Check voor data onze pagina met voorlichtingen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies