Zie Pre-master

Doorstuderen na je wo-bachelor

Na je universitaire bacheloropleiding kun je je verder specialiseren door het volgen van een master. Slimme zet! Je kunt kiezen voor een masteropleiding die direct volgt op je bacheloropleiding of op een master in een iets andere richting of aan een andere instelling.

Met een wo-bachelordiploma

Je wo-bachelor zal niet altijd direct toegang bieden tot de masteropleiding van je keuze. Om je vaardigheden te verbeteren en de nodige kennis op te doen voor de start van je masteropleiding, moet je in een aantal gevallen een pre-masterprogramma volgen om ervoor te zorgen dat je binnen 60 EC of 120 EC aan de eindtermen van de master voldoet. 

Elke master heeft z'n eigen pre-master die je voorbereid op de master van je keuze. De pre-master zul je dus ook moeten volgen bij de instelling, in dit geval de Universiteit Twente, die de betreffende master aanbiedt. De studielast, het aantal EC waaruit de pre-master bestaat, is afhankelijk van je vooropleiding en zal dus niet voor iedereen hetzelfde zijn. Pre-masterprogramma's voor wo-studenten varieren van 15-60 EC. 

twee manieren om door te stromen

Wanneer je voor je gewenste masteropleiding een pre-master moet volgen, heb je als wo-bachelorstudent twee keuzes:

1. PRE-MASTER NA JE WO-BACHELOR DIPLOMA

Je kunt ervoor kiezen eerst je wo-bachelordiploma te behalen en dan door te stromen naar de master van je keuze. Dit betekent dat je, wanneer je niet rechtstreeks toelaatbaar bent, eerst de pre-master moet afronden voordat je kunt starten met de master. Bovenop de een- of tweejarige master moet je dan dus rekening houden met extra tijd voor de pre-master. Wanneer je die met succes hebt afgerond, kun je per september of in sommige gevallen per februari starten met de master.

2. PRE-MASTER IN JE MINORRUIMTE

Weet je tijdens je wo-bachelor al dat je na het behalen van je diploma, graag door wilt in een iets andere richting? Dan zou je je pre-master al kunnen opnemen in de minorruimte van je bachelor. Dit levert je zowel een tijdsvoordeel als financieel voordeel op. Want na je bachelor stroom je direct door in de master van je keuze en je betaalt extra voor de pre-master aangezien je al collegegeld betaalt voor je bacheloropleiding.

Voor het opnemen van een pre-master in de minorruimte heb je zowel akkoord nodig van de toelatingscommissie van de door jouw beoogde master als van je huidige wo-bachelor. Je huidige bacheloropleiding moet er immers mee instemmen dat je de pre-master opneemt in je curriculum. Informeer vooraf dus goed naar de mogelijkheden.

Bachelorstudent aan de UT?

Studeer je al aan de Universiteit Twente en wil je binnen de Universiteit Twente doorstromen? Gebruik de transfertool om te weten te komen welke masters met jouw bachelor toelaatbaar zijn.  

Ook tijdens de Master Open Dag kun je meer te weten komen over jouw doorstroommogelijkheden.

Versoepelde regeling doostromen van bachelor naar master

Wil je na je (UT-)bachelor een UT-master volgen, dan gelden er in coronatijd andere voorwaarden. Het Ministerie van Onderwijs heeft een soepelere regeling ‘van harde naar zachte knip’ opengesteld. Lees hier (Engels) wat dat betekent voor jouw situattie. Of neem contact op met Student Services voor persoonlijk contact.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies