UTDienstenCFMLTSHNieuwsGroen licht voor eerste stap in uitbreiding sport- en cultuur faciliteiten

Groen licht voor eerste stap in uitbreiding sport- en cultuur faciliteiten Extra tijdelijke huisvesting sport en cultuur en upgrade Vrijhof

Het College van Bestuur heeft onlangs haar akkoord gegeven voor de eerste stap in de uitbreiding van de sport en cultuurvoorzieningen op de campus. Deze uitbreidingen zijn ingegeven door het huidige capaciteitsgebrek en door veroudering van een aantal voorzieningen. Het gaat hierbij om het realiseren van extra tijdelijke voorzieningen voor sport- en cultuuractiviteiten en om de upgrade van de Vrijhof, met technische vernieuwing en met een aantrekkelijkere presentatie van Cultuur binnen de Vrijhof.

Blijvend investeren in capaciteit, kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de campus

De campus is met al haar faciliteiten voor de UT van belangrijk onderscheidend vermogen en binnen de strategie Shaping2030 van grote meerwaarde voor de toekomst: “Onze campus is een dynamische hotspot, waar we elkaar ontmoeten, brainstormen en actuele vraagstukken proberen op te lossen.” Naast de onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten kennen we uiteenlopende sport- en cultuurvoorzieningen die onze campus óók zo speciaal maakt. Dit vraagt om een blijvende investering in bestaande én nieuwe faciliteiten om up to date en veilig voor gebruik te blijven. Daarnaast groeien we de afgelopen paar jaar als UT zowel qua studentenaantallen, als ook qua omvang van onze staf. Dat leidt op diverse plekken in de sport- en cultuurvoorzieningen tot capaciteitsgebrek. Zodoende is in 2021 onderzoek gedaan naar de kwaliteit en capaciteit van de  sport- en cultuurfaciliteiten én is via een survey een behoefteonderzoek gedaan onder medewerkers en studenten van de UT.

Uitkomsten huisvestingsonderzoek

Als het gaat om de huisvesting van diverse sport- en cultuur voorzieningen is de conclusie van het onderzoek dat een sprong in zowel capaciteit als kwaliteit gewenst en noodzakelijk is. De cultuurvoorzieningen in de Vrijhof laten duidelijk zien dat er in de voorbije jaren nauwelijks is geïnvesteerd. Zowel de functionaliteit, beleving als inrichting is verouderd en gedateerd. Ook qua toegankelijkheid en duurzaamheid is een kwaliteitssprong noodzakelijk. De sportvoorzieningen zijn gebouwtechnisch over het algemeen nog in goede conditie, maar een investering is de komende jaren wel noodzakelijk om te voldoen aan de eisen van deze tijd en een veilige sportomgeving te bieden. Verder is een aantal zalen sporttechnisch gedateerd.

Uitkomsten survey sport- en cultuurbehoeften

De survey onder studenten en medewerkers laat zien dat er vooral behoefte is aan meer individuele activiteiten, workshops, cursussen en groepslessen. Er is veel vraag naar fitness, zwemmen, yoga, dansen en diverse groepslessen (bv. spinning). Opvallend daarbij is dat er veel belangstelling is voor activiteiten op het gebied van cultuur en entertainment, zoals film, dansen, theater en live comedy aangevuld met food & wine, musea, gaming, culturele festivals en muziek. Ook is er specifiek aandacht gevraagd voor de Twentse cultuur en de historie van de UT. Als het gaat om deze laatstgenoemde cultuuractiviteiten is er nog veel toe te voegen aan het huidige pallet. 

Masterplan Sport en Cultuur

Om aan de ambities, vraag en ruimtelijke behoefte van de UT en de hedendaagse eisen aan Sport- en Cultuurvoorzieningen te kunnen blijven voldoen is een forse inhaalslag en substantieel (investerings)programma noodzakelijk. Door de dienst Campus and Facility Management (CFM) zijn, in samenwerking met de Student Union, Apollo, Sport Umbrella Twente (SUT) en bureau draaijer+partners, de uitkomsten van de onderzoeken vertaald in een masterplan Sport en Cultuur.

In dit masterplan zijn verschillende deelprojecten gedefinieerd, met als basisgedachte dat er stapsgewijs wordt toegewerkt naar de benodigde extra capaciteit en kwaliteit en tegelijkertijd al op korte termijn de eerste resultaten zichtbaar worden. Bijkomend doel is dat me deze projecten ook wordt bijgedragen aan het verbeteren van de Boulevard en omgeving en dat er van daaruit een betere aansluiting komt met het onderwijs- en onderzoeksplein (O&O plein).

Onlangs is door het College van Bestuur besloten om met een aantal projecten te gaan starten:

1.       Tijdelijke huisvesting (blaashal, fitness en tijdelijke danszaal):
Om tegemoet te komen aan de gewenste capaciteit op korte termijn voor een aantal sporten in de winter wordt er tijdelijk een blaashal geplaatst op het huidige beachveld óf op het campingterrein. De afmeting van deze hal is 47 x 30 x 11 m. De besluitvorming over de exacte locatie moet nog plaatsvinden waarbij het streven is om de overlast voor andere gebruikers tot een minimum te beperken.
Een extra tijdelijke danszaal met een afmeting van 20 x 12 x 5 m is voorzien op de parkeerplaats direct achter de Vrijhof om in de groeiende behoefte van dans te voorzien.

Er komt een extra krachtsport voorziening op het UTrack gebied om de huidige druk op de fitnessruimte en toenemende vraag op te vangen.  

Voor alle bovengenoemde tijdelijke huisvesting geldt dat de planning en uitvoering afhankelijk is van de noodzakelijke vergunningen die door de gemeente moeten worden afgegeven. De gesprekken hierover met de gemeente worden na de zomervakantie opgestart. Zodra er meer duidelijkheid is van zowel de gemeente als leveranciers kan een duidelijke planning voor de realisatie worden gegeven.

2.       Upgrade Vrijhof:
Dit project gaat met name om quick-wins ten aanzien van de theatertechniek en het verbeteren van de zichtbaarheid van Cultuur in de foyer en buitenzijde met verlichting. Na de zomer starten we samen met de hoofdgebruikers met de ontwerp-/ voorbereidingsfase.

Bovenstaande deelprojecten zijn de eerste concrete resultaten vanuit het masterplan Sport & Cultuur. CFM streeft ernaar om na de zomervakantie met een nieuwe update te komen rondom het verbeteren van de capaciteit en kwaliteit van de sport & cultuurfaciliteiten.

Meer informatie

Bij vragen over de ontwikkelingen in het kader van het masterplan Sport en Cultuur kun je terecht bij Ingrid Bos en Evelien Bril.

Algemene informatie over de lange termijn huisvestingsstrategie van de UT en na verloop van tijd ook over de deelprojecten van het masterplan Sport en Cultuur is te vinden op www.utwente.nl/ltsh.