UTDienstenCFMLTSHNieuwsOntwikkelingen O&O Plein

Ontwikkelingen O&O Plein

Met de renovatie van Langezijds voor de komst van faculteit ITC, is een goede aansluiting van het gebouw op het O&O plein nodig. In 2021 heeft landschap ontwerpbureau Lodewijk Baljon de opdracht gekregen om een terrein ontwerp te maken. Voor de UT was het belangrijk om in het ontwerp rekening te houden met een groene parkachtige omgeving, een duidelijke verbinding met het O&O plein en een goede toegankelijkheid van gebouw Langezijds.

Daar is bij gekomen dat ook de Kop van Langezijds nu wordt gerenoveerd en dit gedeelte een belangrijke rol heeft voor de herkenbaarheid van de hoofdingang van onze campus. Deze elementen zijn meegenomen in het inmiddels afgeronde definitieve ontwerp.

De voorbereidingen voor de herinrichting zijn intussen uitgevoerd, zoals de aansluiting van Langezijds op de bestaande infrastructuur en de invoer van stadsverwarming, koel- en sprinklerleiding en de elektra voorziening.

Ontwerp

Het ontwerp omvat een aantal belangrijke kenmerken:

  • Een groene parkachtige omgeving met nieuwe en bestaande bomen en een goede ontsluiting van het nieuwe entreegebied.
  • Directe aansluiting op het O&O plein inclusief waterpartij en aansluiting met de Oude Drienerloweg
  • Een eigen transporttoegang voor Langezijds en daarbij enkele parkeerplekken voor mindervaliden en vergunninghouders.
  • Een ontmoetingsplek/buiten werkplek is in het ontwerp opgenomen in een nieuwe ovaal bij de entree van Langezijds.
  • Het kunstwerk ‘de Kronkel’ komt van het ITC aan de Hengelosestraat naar het O&O plein.
  • Tussen het gebouw Hoge Druklab en Langezijds komen extra afsluitbare en overdekte fietsstallingen voor medewerkers met dubbellaagse fietsplekken.
  • Ter compensatie voor het plaatsen van de stalling in het bos bij het Hoge Druklab worden extra bomen aan de boszijde van de Hallenweg geplant.
  • De ‘Kop Langezijds’ krijgt een herkenbaar entreegebied door toepassing van vlonders en verharding in het verlengde van gebouw Langezijds. 
  • Waar voorheen mogelijkheid was om auto’s te parkeren aan de westzijde van Citadel/Ravelijn, zal dit in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Ook hier komen extra dubbellaagse fietsstallingen.

In de toekomst is het wenselijk om het O&O plein zo fietsvrij mogelijk te maken, vanwege het aangezicht, maar vooral vanwege een goede bereikbaarheid voor hulpdiensten. De fietsdrukte op het plein maken de gebouwen slechter toegankelijk en daar wordt een oplossing voor gezocht.

 

Planning

De planning ziet er in tijd als volgt uit:

  • De laatste aanpassingen aan de nieuwe verkeersdrempels en 30 km zone kruispunt ingang O&O plein worden nu afgerond.

  • In het vierde kwartaal 2022 start de uitvoering van het O&O plein Langezijds vanaf Technohal/Gallery zijde. Dit duurt tot medio 2023.
  • In het derde en vierde kwartaal van 2023 wordt aansluitend het terrein voor Kop Langezijds afgerond, nadat de bouwwerkzaamheden daar zijn afgerond.

Meer informatie

Er is meer te lezen over andere vastgoed- en campusontwikkelingen op www.utwente.nl/ltsh.

Dit bericht gaat over een voorgenomen CvB besluit. De URaad wordt hierover nog om instemming gevraagd in december dit jaar.