WIL JE MEER WETEN OVER DUURZAAMHEID OP DE UT?

Ook in de gebouwen zijn verschillende energiebesparende en verduurzamende maatregelen getroffen. Een greep uit de initiatieven, naast bijvoorbeeld afval en energiemaatregelen, lees je hieronder.  

Eten en Drinken

Koffieautomaten, UTZ certified

Alle koffie en chocolademelk in de warme dranken automaten is UTZ gecertificeerd. De thee is UTZ of Fairtrade gecertificeerd. De certificering geeft aan dat het product op een duurzame manier tot stand is gekomen, met aandacht voor de sociale, ecologische en economische aspecten in de waardeketen. 

Kantines, restaurants op de campus

Per 1 september 2018 is Appèl officieel gestart als cateraar op de UT. In het cateringconcept FoodCity op onze campus, wordt duurzaamheid in overweging genomen op allerlei onderdelen. Meer informatie over vind je ook in dit bericht. In de komende maanden worden verdere duurzaamheidsplannen gemaakt. 

Schoonmaak

Bij de schoonmaak van gebouwen worden een aantal maatregelen genomen om verduurzaming te bevorderen. 

 • Leveringen worden zoveel mogelijk gebundeld om het aantal vervoersbewegingen terug te dringen.
 • Er wordt een elektrische kar gebruikt voor de verspreiding van middelen en materialen over de gebouwen;
 • Daar waar mogelijk wordt de hoeveelheid gebruikte verpakkingen teruggedrongen, bijvoorbeeld door materialen in kratten te leveren.
 • Na een succesvolle pilot worden 100% ecologische schoonmaakmiddelen gebruikt in de sanitaire ruimten.

ZEEPschuim, GERECYCLED TOILETPAPIER EN biokatoen

In de toiletgroepen zijn verschillende verduurzamende maatregelen doorgevoerd.

 • Het waterverbruik wordt teruggedrongen door gebruik van sensorkranen. Er zijn bovendien enkele waterloze urinoirs.
 • Zowel het waterverbruik (met 32%) als zeepverbruik (met 53%) wordt verminderd door zeepschuim te gebruiken in plaats van reguliere zeep. De zeepschuimautomaat is bovendien gemaakt van 90% recyclebaar kunststof.
 • De handdoekrollen zijn van bio-katoen. Het toiletpapier bestaat voor 100% uit gerecycled papier en is volledig CO2-neutraal geproduceerd.

ICT-middelen

Printers - follow-me systeem

Door het follow-me systeem wordt de printopdracht pas geprint wanneer je bij een printer naar keuze je pasje gebruikt. Dit levert vooral een verbetering op aan het binnenklimaat. Bij het printen komen stoffen vrij die je niet continue wil inademen. De printers staan dan ook in goed geventileerde ruimten om dit risico te minimaliseren.

Interieur

Hergebruik stoelen kantoorruimten Technohal

Het kantoormeubilair van de gebruiker is geïnventariseerd en wordt hergebruikt voor de nieuwe locatie. Hergebruik van meubilair wordt gerealiseerd door middel van het herstofferen van meubels en het aanpassen van formaten van bijvoorbeeld tafels, toevoegen van akoestische panelen, zodanig dat uitstraling uniform is en passend bij het gebouw. Eventueel materiaal dat vrijkomt (bijvoorbeeld niet-herbruikbaretafelbladen) worden, indien mogelijk, gebruikt voor het vaste meubilair.

Gerecyclede stoelen Technohal

Nieuwe stoelen in de algemene ruimten van de nieuwe Techohal (De Vorm PET Felt Stack Chair) worden gemaakt van hergebruikte plastic flessen.

WAT VOOR BESPARINGEN HEBBEN WE TOEGEPAST?

VERMINDEREN PAPIERVERBRUIK

 • Een aantal jaar geleden is er een actie geweest waarbij proactief medewerkers benaderd zijn of ze de reclame, hard copy uitnodigingen, informatie van leveranciers die ze gestuurd wordt willen ontvangen. Gebruikers kunnen ook gebruikmaken van een webformulier, waardoor de postkamer de mailing beëindigde. Per dag werd 125 kg aan reclamemateriaal gesorteerd.
 • Loonstrookjes worden alleen digitaal uitgegeven en niet meer automatisch uitgeprint.
 • De handdoek in de rol in toiletruimte is gemaakt van biologisch katoen. Dit wordt gerecycled. Dit scheelt 78% in afval en 48% in CO2 uitstoot. 200 toiletruimten zijn voorzien van deze handdoekrol.
 • Veel documenten worden standaard digitaal geproduceerd, bijvoorbeeld het jaarverslag.
 • Het wc-papier is gemaakt van gerecycled papier.
 • Het afvalpapier wordt verwerkt tot toiletpapier en handdoekjes (cradle-to-cradle principe). Dit is als eis meegenomen in de aanbesteding. Daarin staat gebruikt papier voor 95% gerecycled moet worden tot papier en karton en 5% tot toilet- en keukenpapier (met ene focus op een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik).