UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsUT stimuleert duurzame voedselkeuzes met succesvolle pilot

UT stimuleert duurzame voedselkeuzes met succesvolle pilot

Universiteit Twente en cateraar Appèl werken samen aan het menu van de toekomst. De UT streeft ernaar om de milieu-impact van het voedsel en de dranken die op de campus worden geserveerd tegen 2030 te halveren. In de loop der jaren zijn er verschillende initiatieven opgezet die bijdragen aan dit doel. In 2024 initieerde het SEE-programma een pilot, in samenwerking met cateraar Appèl en MiSt Sustainable Solutions.

Het doel van de pilot was om de UT-gemeenschap te informeren en bewust te maken van de milieu-impact van hun voedselkeuzes. Hierbij lag de focus met name op de CO2-uitstoot, het landgebruik en het waterverbruik van verschillende soorten sandwiches. Voor deze pilot werden de vijf bestverkochte sandwiches een maand lang in kaart gebracht. Naast de voedselkeuzes werd er een bordje geplaatst, waarop de 'voetafdruk' van de betreffende sandwich werd weergegeven. Wanneer meer mensen duurzame keuzes maken, vermindert de voedselimpact van de universiteit als geheel.

Opzet

De UT schakelde Appèl in. Zij zorgden ervoor dat er vijf verschillende soorten sandwiches werden gekozen, om de verschillen in milieu-impact te laten zien. Appèl leverde alle gegevens aan over de impact per sandwich, inclusief gewicht en alle ingrediënten. MiSt Sustainable Solutions gebruikte deze informatie om de impact van elke sandwich te berekenen op het gebied van CO2-uitstoot, landgebruik en waterverbruik, evenals de voedingswaarden. Dit leverde duidelijke inzichten op. Visualisaties gaven deze inzichten weer in de UT-kantines, waardoor mensen duurzamere voedselkeuzes konden maken.


Een voorbeeld van een visualisatie, gemaakt door Green Hub Twente.

Resultaten

De pilot leverde enkele interessante inzichten en resultaten op. De bereikte doelgroep bestond voor een groot deel uit studenten op de campus. Ook medewerkers vormden een aanzienlijk deel van de doelgroep. Meer dan 90% van de deelnemers die in de kantines op de campus deelnamen gaven aan geïnteresseerd te zijn in het verkleinen van hun ecologische voetafdruk, door bewustere voedselkeuzes te maken.

Daarnaast gaf meer dan 36% van de deelnemers aan dat zij een andere voedselkeuze maakten na het bekijken van de visualisaties naast de bestverkochte sandwiches. Dit toont aan dat deze visualisaties een aanzienlijk deel van de UT-gemeenschap kunnen inspireren bij het maken van een duurzame voedselkeuze. 

Vervolg

De deelnemers werd gevraagd hun feedback te geven op de ontwerpvisualisaties. Green Hub Twente gebruikte deze feedback om een toekomstbestendig ontwerp te creëren. De UT zal dit ontwerp als basis gebruiken om in de toekomst de visualisatiemogelijkheden in de kantines uit te breiden. Bovendien benadrukte 61% van de deelnemers dat ze graag meer veganistische opties in de kantines zouden willen zien, inclusief een duidelijke aanduiding van de ingrediënten.

En er is vraag naar meer visualisaties: 88% van de deelnemers in de pilot gaven aan dat zij graag meer visualisaties zouden zien bij andere gerechten. Het SEE-programma onderzoekt de mogelijkheid om deze pilot voort te zetten, maar dan met een focus op warme gerechten en dranken uit de koffieautomaten. Wordt vervolgd!

Duurzaamheid op UT

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van Shaping2030, het strategische plan van de Universiteit Twente. Want naast het vinden van duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, wil de UT het goede voorbeeld geven in duurzaam opereren. Om dit doel te bereiken moeten de ambities van Shaping2030 in de praktijk worden gebracht. Dit artikel geeft een voorbeeld van de vele manieren waarop de UT op uiteenlopende terreinen werkt aan een duurzame organisatie.

Meer weten over duurzaamheid op de UT? Kijk op utwente.nl/duurzaamheid