VERANTWOORDE INKOOP
De Universiteit Twente houdt bij de inkoop van producten en diensten rekening met duurzaamheid. We willen als UT niet alleen directe milieuwinst behalen, maar ook het goede voorbeeld geven aan anderen. Verder willen we de markt beïnvloeden door de vraag naar minder milieubelastende producten en diensten te vergroten en de ontwikkeling van milieuvriendelijke producten te stimuleren.
Inkoop in het kort
- De UT neemt duurzaamheidsaspecten op in alle contracten en aanbestedingen
- De UT richt zich op het inkopen van circulaire, recyclebare en modulaire producten
- De UT scherpt de aanbestedingscriteria op het gebied van (sociale) duurzaamheid steeds verder aan
PLANNING
Klik om in te zoomen
MEER OVER INKOOP
Afdeling Inkoop
Hoewel veel afdelingen van de UT zelf producten inkopen, speelt de afdeling Inkoop een grote rol bij het stellen van de voorwaarden en het selecteren van partners. Zij zijn dan ook zeer belangrijk voor het realiseren van de duurzaamheidsdoelen van de universiteit. Ook sociale duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. Onder het motto “Wij helpen je (sociaal) duurzaam in te kopen!” heeft de afdeling een strategie opgesteld.
Kennis en adviesvaardigheden
Je moet over de juiste kennis beschikken om goed te kunnen adviseren en om nieuwe projecten op te kunnen zetten. Daarom werkt de afdeling inkoop op verschillende manieren aan kennis over duurzaamheid. Bijvoorbeeld via een training over duurzaam inkopen samen met collega’s van het SEE-programma en een training van het Diversity, Equity & Inclusion team van de UT over sociale duurzaamheid. De verschillende teams binnen de afdeling Inkoop zetten de kennis inmiddels in voor verschillende projecten en doelstellingen, passend bij de eigen verantwoordelijkheden.
Projecten afdeling Inkoop - De aanbestedingscriteria op het gebied van (sociale) duurzaamheid worden steeds verder aangescherpt. Veel aandacht wordt er besteed aan de SROI (Social Return on Investment) tijdens aanbestedingen. Het doel is aan te sluiten bij het Convenant Uniformering Social return.
- We voeren gesprekken met diverse webshop-leveranciers met het doel om te kijken hoe wij onze interne klant kunnen ondersteunen in het maken van duurzame keuzes tijdens het bestelproces. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aanbieden van duurzamer alternatief dat naar voren komt tijdens het bestellen of een aparte pagina met daarin alle duurzame artikelen die de leverancier in het assortiment beschikbaar heeft.
- We maken afspraken met onze gecontractreerde leveranciers over wanneer leveringen plaatsvinden, om de vervoersbewegingen zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast koopt de UT zoveel mogelijk in de eigen regio in om regionale ondernemingen te ondersteunen en vervoersbewegingen zo kort mogelijk te houden.
- De afdeling Inkoop werkt continue aan het verbeteren van de beschikbare data over de CO2-footprint van onze leveranciers, die gebruikt wordt in het CO2-voetafdrukrapport van de UT.
- Contractmanagement stuurt in de contracten en in de aanbestedingsvoorbereidingen steeds meer op het opnemen en naleven van duurzaamheidsaspecten. We kijken naar mogelijke verdere verdieping in rapportages in overleg met het SEE-programma en sturen op het verminderen van verpakkingsmaterialen en het aantal vervoersbewegingen van leveranciers.
- In samenwerking met de sustainable labs coördinator en de eindgebruiker gaan we na wat mogelijk is in het vergroenen van aankopen van zeer zorgwekkende chemicaliën.
- De contractmanagers onderzoeken hoe zij meer gezamenlijk contractmanagementbeleid kunnen voeren ondanks de diversiteit aan werkgebieden waarin zij zich bevinden. Ook werken ze aan een gezamenlijke training duurzaamheid.
- Samen met de afdeling Logistiek en met het SEE-programma werken we aan een project om de hoeveelheid reclamefolders die de UT per post aangeleverd krijgt te reduceren tot nul.
Wat kan je zelf doen?
- Zoek mogelijkheden om bij de aankoop van producten rekening te houden met milieueisen
- Let bij de aankoop van producten op het energieverbruik of het energielabel van het product in kwestie
- Geef voorrang aan bedrijven met duurzame bedrijfsprocessen