Scammers actief op zoek naar iTunes kaarten

De laatste dagen zijn fraudeurs weer actief op zoek naar mensen die voor hen iTunes kaarten kopen.

De fraudeurs doen zich voor als een naaste collega. De pogingen beginnen meestal met simpele mailtjes met als Onderwerp "Available" of "Quick request". Als je reageert, wordt er een verhaal verteld over een verjaardag en een vergadering. Allemaal om het slachtoffer voor te bereiden op een vraag om iTunes kaarten te kopen en de codes door te geven. De fraudeur geeft diverse redenen op waarom geen gebruik wordt gemaakt van het normale adres en waarom er niet gebeld kan worden om de identiteit te controleren.

Reageer niet op dergelijke mailtjes. Meldt de poging bij CERT-UT. Zij kunnen de fraudeur blokkeren en eventueel andere doelwitten waarschuwen. Ook kunnen ze contact opnemen met de provider van de fraudeur om zijn account in te laten trekken.

Heb je wel gereageerd, maar nog niets gekocht, stop de communicatie en meldt dit bij CERT-UT.

Heb je wel gereageerd en heb je iTunes kaarten gekocht en de gegevens aan de fraudeur doorgegeven, neem dan zo snel mogelijk contact op met IT support van Apple. Je kunt dan vragen om de betaling te blokkeren en een re-deposit aan te vragen. De credits worden vervolgens aan je eigen Apple account toegevoegd. We adviseren in dat geval om aangifte te doen.

Het kan voorkomen dat de fraudeur niet om cadeaukaarten vraagt, maar je vraagt om geld over te maken op een onbekende rekening. Doe dit niet. Heeft de fraudeur je al een rekeningnummer doorgegeven, geef dat direct door aan CERT-UT. Zij kunnen contact opnemen met de bank om de rekening te laten blokkeren.