Artist in Residence

Op de Universiteit Twente wordt voor 3 tot 6 maanden per jaar een ‘artist in residence’ aangesteld: een kunstenaar die de campus tijdelijk gebruikt als werkplek en soms ook als woonplek. Op deze manier ontstaat een nauwe verbinding tussen kunst, onderzoek en onderwijs, en is er elk jaar weer nieuwe aandacht voor beeldende kunst op de campus en in de wetenschap.

2023 / 2024

Momenteel is Jonathan Reus de 'artist in residence'.

Jonathan Reus

Jonathan Reus is een transmediale kunstenaar en muzikant die bekendstaat om zijn conceptuele verkenningen van technologie en interdisciplinaire ethiek. Hij laat zich diep inspireren door volks- en traditionele muziekpraktijken en creëert muzikaal-technologische kunstwerken die reflecteren op gemengde gevoelens van angst en kwetsbaarheid, plezier en vreugde die worden voortgebracht door menselijke levens die deel uitmaken van complexe, veranderende sociaal-technische systemen.

Jonathan wordt in 2023 artist-in-residence aan de UT, waar hij de kans zal benutten om fundamenteel onderzoek te doen naar de relaties tussen menselijke stemmen en hun kunstmatige reproductie, en hoe deze complexe, evoluerende relaties kunnen worden uitgedrukt met behulp van nieuwe artistieke technieken die gebruikmaken van AI en draagbare robotica. Als onderdeel van de unieke aard van zijn verblijf aan de UT, werkt Jonathan samen met studenten en docenten om schetsen te maken en zo een voortdurend collaboratief proces van artistiek leren en ontdekken te bevorderen.