De campus van de Universiteit Twente is een plek waar wetenschap, kunst en architectuur samenkomen.
Tussen de moderne gebouwen en het groene landschap ontdek je talloze bijzondere kunstwerken, waarvan de meeste speciaal voor de UT zijn ontworpen.
Architectuur
Sinds 1961 is de campus op het voormalige landgoed Drienerlo uitgegroeid tot een boeiend architectonisch landschap. Het stedenbouwkundig plan van Wim van Tijen en Samuel van Embden, gebaseerd op de principes van de Nieuwe Zakelijkheid, bracht structuur en strategische plaatsing van gebouwen, waarbij wonen, werken en recreëren werden gescheiden. Jonge architecten doorbraken deze strakke stijl met speelse en knusse ontwerpen. Vanaf 2000 werd Jan Hoogstad aangesteld als supervisorarchitect, een rol die nu wordt vervuld door Peter Vermeulen.
Wil je op eigen gelegenheid de kunst en architectuur op de campus ontdekken? Download dan de kunst- en architectuurwandeling. Voor gratis internet kun je verbinding maken met het netwerk ‘Enschede stad van nu'.
Exposities en Kunstuitleen
In de Vrijhof, het cultuurcentrum van de UT, worden regelmatig exposities gehouden en vind je de kunstuitleen, waar je kunstwerken kunt lenen en bewonderen.
Boeken over de UT
O.a. ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Universiteit zijn onderstaande boeken over kunst en architectuur op de campus uitgebracht.
Campus Art Advisory Committee
De Campus Art Advisory Committee (CAAC) houdt zich bezig met het organiseren en stimuleren van activiteiten op het gebied van beeldende kunst op de campus van de Universiteit Twente. En het adviseren over de aanschaf van kunstwerken door de Universiteit Twente en over het beheer van de universitaire kunstcollectie in de openbare ruimte.