Workshops

Tijdens de Week van Inspiratie 2017 zullen de gastlezingen worden aangevuld met interessante, inspirerende workshops. Deze workshops zijn gericht op studenten en zullen tijdens de gehele week worden georganiseerd. Onder professionele begeleiding van een expert zal je nieuwe ideeën ontdekken en bedenken, waarbij je natuurlijk inspiratie op kan doen.

Financial Independence of Small and Medium-Sized Enterprises

Hoe kunnen MKB bedrijven financieel onafhankelijk worden?

Wat betekent het om financieel onafhankelijk te zijn? Wat is het belang van interne en externe investeringen? Hoe dragen deze bij aan het versterken van de financiële positie van middelgrote en kleine bedrijven (MKB's)?

Als je geïnteresseerd bent in het beginnen of uitbreiden van jouw startup, of als je gewoon een academische interesse hebt in dit onderwerp, schrijf je dan in voor de workshop van Professor Rez Kabir. Je leert dan hoe informatietechnologie kan helpen om een instantaan beeld te vormen van de financiële gezondheid van een bedrijf.


Ethics of Technological Development

Chance Calculation in Card Games

Iedereen speelt spellen. Kinderen spelen steen-papier-schaar en kaartspelletjes. Volwassenen spelen onder andere poker en dobbelspellen. In deze workshop kom je te weten hoe kansen ons kunnen helpen bij het spelen van dit soort spellen. Er zal besproken worden of het goed idee is om te gokken met geld bij dobbelspellen, wat de kans is om een bepaalde hand in poker te krijgen, en welke strategie je het best kan gebruiken bij het spelen van een spel.

Overtuigen met retorica

Deze workshop zal in het Nederlands worden gegeven

In de klassieke oudheid duurde de opleiding tot retoricus ruim vier jaar. Deze workshop duurt slechts twee uur. Na afloop zul je nog geen Quintillianus of Cicero zijn, maar toch wel beschikken over een aantal belangrijke retorische basistechnieken. Aan de orde komen: ethos(hoe kom je als spreker over), logos (kloppen je redeneringen?) en pathos (welke gevoelens weet jij bij een publiek los te maken?). Vanuit de klassieke traditie worden allerlei elementen aangeboden, die kunnen bijdragen aan het opbouwen van een overtuigend betoog. Theorie en praktijk wisselen elkaar daarbij voortdurend af.

Henk Procee, filosoof, retoricaliefhebber, en erelid van HV Ockham geeft deze workshop.

Job Interview

Gebruik jij je emotionele intelligentie op het werk en voor en tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens het eerste deel van de workshop wordt een lezing gegeven over emotionele intelligentie. In het tweede deel zullen we samen ontdekken hoe sollicitatiegesprekken verrijkt kunnen worden door gebruik te maken van deze skill. We zullen kijken naar alle kanten van solliciteren, van het perspectief van de sollicitant en van degenen die betrokken zijn bij het selectieproces. Bereid je voor op deze workshop door vragen over het onderwerp te bedenken en voel je vrij om de talloze tips die je online kan vinden te verifieren tijdens te workshop.

Prof. dr. C.P.M. Wilderom is de coordinator van het Change Leaders honours/excellence program tijdens kwartiel 2, 3 en 4: https://www.utwente.nl/en/excellence/master/


Accelerate Your Entrepreneurial Mind

Logic Math

Wat we niet kunnen weten

Velen hebben gehoord van het zogenaamde "leugenaars paradox" dat wordt toegeschreven aan Epimedes die rond 600 v. Chr. leefde. Zijn stelling: "Iedereen op Kreta is een leugenaar" creert een interne tegenstelling die lastig te ontwijken is als het wordt gezegd door iemand van Kreta. Desalniettemin is dit voorbeeld niet het beste voorbeeld van een waar paradox.


Wiskundige logica heeft gelijkwaardige breinbrekers gecreëerd die nog verontrustender zijn omdat ze daadwerkelijke de beperkingen van bewijzen onthullen en daardoor ook de beperkingen van de wiskunde zelf. Er is aangetoond dat niet alles wat waar is ook bewezen kan worden. In deze workshop onderzoeken we deze situatie, proberen we het te begrijpen en bespreken we de implicaties ervan.


Terrorism, Democracy, and the Rule of Law

In de strijd tegen terrorisme worden overheden gedwongen een balans te vinden tussen het voorkomen van terroristische activiteiten en het handhaven van de wet. In elke democratie is de spanning tussen deze twee uitersten snijdend aanwezig. Mogelijk moet de privacy van individuele burgers worden beperkt om mogelijke terroristen te vinden. Mogelijk moeten we toeristische attracties beveiligen, persoonlijke bezittingen bevriezen, of onze reisgegevens delen met andere overheden. Dit gaat mogelijk allemaal ten koste van individuele rechten die de hoekstenen van onze samenleving vormen. Hoe ver zijn we bereid te gaan en waar trekken we de grens?

De discussie wordt geïntroduceerd en geleid door Ramses A. Wessel, Professor in International and European Law & Governance en adviseur bij de Nederlandse overheid betreffende publiek internationaal recht.

Integrity

Workshop integriteit in de wetenschappelijke en professionele praktijk

Het doel van deze workshop is het onderzoeken van integriteit in de wetenschappelijke en professionele praktijk. Wat is het? Waarom is het belangrijk? Wat als het lastig is om integer te blijven? Waarom zou je niet het politieke spelletje meespelen? Zijn 'alternatieve feiten' een gebrek aan integriteit? Verliest integriteit zijn mening in het tijdperk van alternatieve feiten? Heeft jouw integriteit ooit op het spel gestaan? Wat gebeurt er als iemand je integriteit in vraag stelt? Heb je ooit problemen gehad integer te blijven in een lastige situatie? Zijn er integriteitsaspecten wanneer je jezelf presenteert op Facebook en LinkedIn? Deze vragen zullen het beginpunt vormen van deze workshop. De workshop zal bestaan uit drie delen: (1) eerst zullen de theoretische en praktische aspecten van integriteit kort worden geintroduceerd. Je wordt ook uitgenodigd andere relevante themas aan te dragen. (2) er worden groepen gevormd bij de themas en elke groep werkt aan dit thema en bereidt een presentatie voor. (3) elke groep presenteert hun bevindingen, met ruimte voor verdere discussie.

Mieke Boon is een Chemisch Technoloog en wetenschapsfilosoof

Mobile App Development

Introductie mobiele app-ontwikkeling

In deze workshop wordt de basis van Android app-ontwikkeling aangeleerd. Na een korte introductie van belangrijke concepten zoals objectgeörienteerd programmeren zal je je eigen simpele app maken. Enige programmeerervaring is handig, maar ervaring in programmeren voor Android is niet nodig.

De deelnemers worden verzocht hun laptop mee te nemen en van tevoren de volgende software te installeren:

Android Studio download: https://developer.android.com/studio/index.html

Install instructions: https://developer.android.com/studio/install.html

De installatie duurt ongeveer 30 minuten. Zorg er voor de zekerheid voor dat er 10GB aan geheugen vrij is op de laptop. Neem een usb telefoonoplader mee als je de app op je eigen telefoon wilt testen.

Het eerste deel van de workshop gaat voornamelijk over het instellen van de software. Dit kost relatief veel tijd. Als je met een voorsprong wilt starten kun je aan de volgende tutorial beginnen voor de workshop:

https://developer.android.com/training/basics/firstapp/index.html

Onderin het scherm kunnen een aantal errors verschijnen. Probeer de instructies te volgen of online een oplossing te vinden.