SYMPOSIUM

INTELLIGENT AUTONOMOUS ROBOTS

In de afgelopen 20 jaar is ons dagelijks leven drastisch veranderd door de onwikkelingen van computers en internet. We kunnen bijna wel zeggen dat, in ieder geval in de goed ontwikkelde landen, de samenleving niet meer zonder internet zouden kunnen. Tegelijkertijd worden computergestuurde machines steeds belangrijker. (Autonome) robots krijgen een steeds belangrijkere rol in de industrie, maar worden ook meer gebruikt door consumenten: grasmaaiers, stofzuigers, huisdieren zoals de AIBO robot hond etc. Autonome robots zijn mogelijk door ontwikkelingen in de mechanica, maar ook door microprocessors en IT. 

De (op)komst van autonome robots maakt bepaalde dingen van ons leven zeker makkelijker en plezieriger. Maar, het roept óók fundamentele vragen op. 

"IS het denkbaar dat apparaten hogere intelligentie ontwikkelen dan de bedenkers?"

In verschillende opzichten zijn de robots al 'slimmer' dan wij. Ze rekenen bijvoorbeeld sneller en betrouwbaarder dan wij en verslaan werelds beste schakers. Met de komst van zelf-lerende en beslissende kunstmatige intelligentie, kunnen robots steeds meer vaardigheden en kennis ontwikkelen. Robots helpen veel complexe systemen ontwikkelen, waaronder ook robots zelf. 

"Zal het mogelijk zijn dat robots andere robots ontwerpen en produceren?"

Als robots op de een of andere manier zelf robots zullen kunnen maken, kan je dit zien als een evolutie van robots (in overeenstemming met de leer van Darwin).

"is het denkbaar dat robots een vorm van bewustzijn o zelfs zelfbewustzijn  krijgen?"

Deze en andere vragen worden behandeld en bediscussieerd tijdens ons symposium. We hebben op dit vakgebied vanuit de hele wereld uitgenodigd om hierover te spreken. 

SYMPOSIUM PROGRAMma


WOLFRAM BURGARD 


     

PROBABILISTISCHE TECHNIEKEN VOOR ROBOT NAVIGATIE


   Van: Albert - Ludwigs University Freiburg

   Onderwerp: Autonomous cars


12:45 - 13:45

Waaier 1

Engels (EN)


MICHAEL BEETZ


     ROBOT PERCEPTIE EN LEERPROCESSEN


     Michael Beetz is professor informatica aan de faculteit voor Wiskunde & Informatica aan de Universiteit Bremen en directeur van het Instituut voor Kunstmatige Intelligentie. Het onderwerp van dit college is “Robot perceptie en leerprocessen”.


13:45 - 14:45

Waaier 1

Engels (EN)


STEFANO STRAMIGIOLI


     MACHINES TOT LEVEN WEKKEN 


   Stefano Stramigioli ontving zijn MSc met honours (cum laude) in 1992 en zijn PhD met honours (cum laude) in 1998. Tussen deze twee diploma’s in, werkte hij als onderzoeker aan de Universiteit van Twente lees meer…


15:15 - 16:00

Waaier 1

Engels (EN)


AYMEE VAN WYNSBERGHE 


    ETHiek van kunstmatige Intelligentie


     Waar fabrieksrobots in een voorspelbare omgeving werken, functioneren dienst robots in ongestructureerde en onvoorspelbare menselijke leefomgevingen, wat de toepassing van kunstmatige intelligentie noodzakelijk maakt. De introductie van kunstmatig intelligente robots in menselijke context zal een diepgaande impact hebben op de maatschappij. Aymee van Wynsberghe zal het ethische kunstmatige intelligentie dilemma onderzoeken: de etiek van de robot ontwerpers of robots ontwerpen om ethisch verantwoord te zijn?


16:00 - 16:45

Waaier 1

Engels (EN)


DIRK HEYLEN


     HOE WORD JE EEN ROBOT


     Dirk Heylen is professor Socially Intelligent Computing aan de Universiteit van Twente. Zijn onderzoeks-interesses beslaan machine analyse als wel menselijk (communicatief) gedrag en de generatie van menselijk (communicatief) gedrag bij virtuele middelen en robots.


16:45 - 17:30

Waaier 1

Engels (EN)