wat ik niet zie als je naar                   het nieuws kijkt


     Rob Wijnberg (Winschoten, 11 augustus 1982) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In september 2010 werd hij hoofdredacteur van nrc.next, de jongste chef van een landelijk dagblad. Na zijn vertrek in september 2012 lanceerde hij, samen met Harald Dunnink en Sebastian Kersten van creatief bureau Momkai en met uitgever Ernst-Jan Pfauth, het online journalistieke platform De Correspondent, dat inmiddels meer dan 33.000 leden heeft. In 2013 werd hij door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten verkozen tot Journalist van het Jaar.

Wat je niet ziet als je naar het nieuws kijkt

Wie wil weten ‘wat er in de wereld gaande is’, volgt als vanzelfsprekend het nieuws.  Meer dan 85 procent van de volwassenen in de westerse wereld doet dat elke dag, tweederde daarvan zelfs meerdere keren per dag.

Rob Wijnberg laat zien dat dat een misvatting is. Wie het nieuws volgt, weet juist niet wat er in de wereld gaande is, hoe contra-intuitief dat ook moge klinken. Een goed moment om op nieuwdieet te gaan. En: wat zijn de voedzamere bronnen die je kunt volgen?