Frans-jan                               parmentier


         

HET IJS SMELT: WAAROM ZOU           IK MIJ ZORGEN MOETEN                                MAKEN?


     Dr. Frans-Jan Parmentier werkt aan de afdeling physische geografie en ecosysteemwetenschap van de Universiteit van Lund in Zweden en het Arctic Research Centre van de Universiteit van Aarhus in Denemarken. 

     Dr. Parmentier (1978) heeft een brede ervaring in poolonderzoek, met veldwerk op plekken zoals Noordoost Siberië, Groenland, Alaska en Spitsbergen. Door deze uitgebreide ervaring in het veld op vele plekken in het poolgebied heeft hij een unieke blik verworven op de wijde diversiteit van Arctische ecosystemen, en de grote consequenties die klimaatverandering kan hebben op het ontsnappen van broeikasgassen uit permafrost. Sinds hij zijn doctorsgraad behaalde aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft zijn onderzoek zich gericht op hoe het smelten van zeeijs en het verminderen van sneeuwbedekking de ecosystemen van het poolgebied beïnvloedt. Hij is een coördinerend auteur op het net verschenen rapport 'AMAP Assessment 2015: Methane as an Arctic climate
forcer’ en is momenteel betrokken als co-auteur op twee hoofdstukken van de toekomstige update van het AMAP rapport 'Arctic Carbon Cycling - Snow, Water, Ice and Permafrost in the Arctic (SWIPA)’. Dr. Parmentier deelt graag de ervaringen die hij heeft opgedaan in het poolgebied met anderen en wil naar de rest van de wereld overbrengen wat de gevolgen van klimaatverandering voor het poolgebied zijn.