Lees je eigen hersenen

Marketing mensen worstelen met de vraag: wat denken mensen wanneer ze een object, een film, een persoon of een product zien? Met het draagbare EEG apparaat EMOTIV EPOC+ kunnen we menselijke emoties vaststellen door hun hersenactiviteit te meten. Dezelfde apparaten kunnen ook gelaatsuitdrukkingen herkennen, en (met wat training) ook mentale opdrachten uitvoeren.

Wavefront Shaping

Waarom kunnen we niet door een velletje papier heen kijken? Het velletje papier laat wel licht door, maar veel meer dan een vage vlek of schaduw van het object achter het papiertje kunnen we niet zien. Op de UT is een techniek ontwikkeld om licht toch als een gerichte laserstraal door een velletje papier, of andere materialen heen te sturen. In deze demo zie je deze techniek, genaamd wavefront shaping, in actie.


Stap in de geschiedenis van de elektronica, kun jij er (nog) mee werken?

Waar zijn de handrekenmachines en de computers – de Atari en de Commodore bijvoorbeeld-  van vroeger? Hoe werken de oude meetinstrumenten, testapparatuur, oscilloscopen en hoe snel heeft de elektronicamarkt zich de afgelopen decennia ontwikkeld? Liefhebbers van oude elektronica en computers kunnen hun hart ophalen bij de historische studieverzameling. Voor jong en oud valt er veel te leren over en zelf te experimenteren met de apparatuur van vroeger.

Virtual Reality & Smart Industry

Ontwerp de toekomst en beleef hoe deze er uit gaat zien! In het Virtual Reality & Smart Industry lab kun je allerlei technieken op het gebied van Virtual Reality, Augmented Reality, Interactie en Smart Industry testen. Of het nu gaat over het ontwerpen van een nieuw product, het testen van een fabriek; alles is mogelijk in de combinatie van de echte wereld en de virtuele wereld.

Schoon water met membranen

Maak je eigen membraan om water mee te zuiveren! Schoon drinkwater is voor velen van ons vanzelfsprekend. Het zuiveren van water wordt steeds ingewikkelder. De membranen spelen hierin een belangrijke rol. Maak en test hier zelf je membraan.


Solar Boat Twente

Solar Boat Twente combineert duurzame technologie met high-tech ontwikkelingen om zo de meest efficiënte boot op zonne-energie te maken! Vijftien studenten steken een jaar lang hun ziel en zaligheid in het ontwerpen en bouwen van een raceboot op draagvleugels. Ze racen daarin mee in verschillende internationale wedstrijden.

Ontdek hoe leuk chemie kan zijn

Lijkt het je leuk om wat meer informatie te krijgen over chemie en zelf leuke scheikundige proefjes uit te voeren, kom dan langs in gebouw Carré, de diagonaal.


Bezoek het Wearable Robotics Lab

In dit lab werken onderzoekers aan draagbare robotica: robots die je lichaam kunnen ondersteunen, trainen of helpen, bijvoorbeeld tijdens het lopen of bij zware inspanningen. Bekijk hier onder meer een exoskelet dat dwarslaesiepatiënten weer kan laten lopen, het Zero-G veiligheidssysteem en een bionische handprothese.


LEGO Serious Play: Bouw aan je droombaan

Wat is de overeenkomst tussen jouw favoriete dier en je droombaan? En hoe kun je met LEGO stappen maken om je doelen te bereiken? Jij hebt jouw toekomst in handen! Ervaar het in deze miniworkshop LEGO Serious Play. Voor kinderen van alle leeftijden.

ENSCHEDE LAB: De eerste resultaten

In het ENSCHEDE LAB ontwerpen studenten van het mbo, hbo en wo samen innovatieve en duurzame oplossingen voor de stad van morgen. De studenten laten de eerste resultaten zien aan de bezoekers van het Open Huis.


Super stille windtunnel

Stille vliegtuigen en stille windturbines maak je met stille wind!

Kom die ervaren!


Mapping Party: Een reis om de wereld

Google Maps laat onze wereld zien tot in de kleinste details. Maar veel informatie mist nog steeds! We nemen je mee op reis en laten je zien hoe je huizen en wegen kan toevoegen in Afrika, maar ook in jouw eigen omgeving. Leer over geografische informatie en hoe we die gebruiken, over Eye-tracking, Geo-Virtual Reality, gebruik van satellietbeelden, en meer.

Tour chirurgische robots lab

Bij operaties werken chirurgen steeds vaker samen met robots. Hierdoor kunnen ze nog preciezer werken. In het Surgical Robotics Lab onderzoeken we hoe robots nog beter kunnen gebruikt in de operatiezaal. Kom zelf kijken wat er al mogelijk is bijvoorbeeld bij de live demonstraties van stuurbare catheters en microrobotische instrumenten.

Wiskundige puzzels en raadsels

Hou jij wel van raadsels oplossen? Dan zijn deze wiskundige puzzels en raadsels wellicht een uitdaging voor je. Kom bij ons langs en kijk wat jij er van terecht brengt. Kom je er niet uit? Geen probleem, er lopen studenten rond om je op weg te helpen.


Is jouw geheime bericht te kraken?

Heb jij altijd al eens jouw brieven in geheimschrift willen versturen? Maar hoe pak je zoiets aan? Ook het decoderen van geheimschriften is natuurlijk erg spannend. Tijdens het Open Huis kun jij je eigen teksten versleutelen. De aanwezige wiskundestudent zal dan proberen – als een ware Alan Turing – om jouw tekst te ontcijferen. Grijp je kans en daag de wiskundestudent uit met jouw super codering!

Maak een rit in de rijsimulator!

Ervaar zelf hoe het is om te rijden in een rijsimulator. Je kruipt zelf achter het stuur, en maakt een rit door de virtuele wereld. Kom langs en leer meer over de verschillende onderzoeken waarvoor de rijsimulator gebruikt wordt.


Tosti Talk

Wat begon als een bijeenkomst voor studenten om samenwerking te bevorderen, is uitgegroeid tot een inspirerend platform voor interactie. Geserveerd met een niet onbekend ingrediënt: een heerlijke tosti. Krijg een voorproefje van huidige onderzoekthema's en studenteninitiatieven in DesignLab!

Teleportatie met Augmented & Virtual Reality

Klaar voor teleportatie? Met Augmented en Virtual Reality-systemen brengt openIMPRESS teleporteren één stap dichterbij. Stel je voor: twee mensen in verschillende locaties die met elkaar kunnen samenwerken, elkaars omgeving bewonderen, en virtuele high fives geven. Probeer het nu zelf uit in DesignLab!


R3D3: uw vriendelijke robotreceptionist

R3D3 is een vriendelijke robot. Hij spreekt Nederlands, reageert op bezoekers en vertoont emoties. R3D3 is bedoeld om bezoekers te ontvangen en informatie te geven. R3D3 is ontwikkeld door de Universiteit Twente (onderzoeksgroepen HMI en RAM) in samenwerking met een aantal bedrijven en organisaties binnen het Nederlandse onderzoeksprogramma COMMIT.

Solar Team Twente

Samen met ons grote netwerk, onze voormalige teamleden en studenten uit allerlei onderwijsgeledingen, daagt ons team van 19 RED Engineers de toekomst van stedelijke mobiliteit uit. Door de beste zonneauto ter wereld te maken, ontwikkelen wij technologieën en innovaties voor een efficiënt gebruik van zonne-energie als de krachtbron voor voertuigen. Bekijk onze auto en ontmoet het team!

Opnieuw leren lopen met een robot

Ben je benieuwd hoe een robot mensen opnieuw kan leren lopen? In deze demonstratie kun je revalidatierobot LOPES zien: een robot die mensen die door een beroerte of dwarslaesie loopproblemen hebben, helpt tijdens het trainen. Ook kun je meedoen aan een experiment waarbij je zelf ervaart hoe het is als je loopbewegingen verstoord worden en je je daarop aan moet passen.

BMS PopUp Lab

Beleef de impact van technologie op de mens in het BMS LAB, hèt lab op de UT waar technologie en gedrag samenkomen. Ontdek Virtual Reality, fysiologische metingen, interactieve visualisaties en maak opnames van jezelf!

Creatief met InspireU

Laat je creativiteit los op ons InspireU inspiratiebord! Van 12 t/m 17 augustus vindt op de campus van de Universiteit Twente een zomerkamp in festivalstijl plaats voor middelbare scholieren: InspireU. Wil jij ons helpen om ons festivalterrein te versieren? Laat je creativiteit zien en kleur mee!

Maak kennis met de kleinste technologie in het NanoLab

Ga met ons op pad en zie dingen die je nog nooit eerder hebt gezien. Tijdens de route langs onze laboratoria en de cleanroom neem je een kijkje door de (elektronen)microscoop en ervaar je hoe het is om een echte onderzoeker te zijn: het cleanroompak hangt klaar! Ga ook zelf aan de slag, breng een dunne laag aan en zie wat er gebeurt! Deze activiteit wordt aangeboden door onderzoeksinstituut MESA+.

Rijden op een Segway

Altijd al op een Segway willen rijden? Dan is vandaag je kans! Ervaren bestuurders zullen je helpen bij je eerste meters op dit zelfbalancerende vervoersmiddel, waarna je zelf met de segway op pad kunt gaan.


Printen in drie dimensies

3D-printers geven onderzoekers en studenten de mogelijkheid om zelf prototypes van hoge kwaliteit te maken. Ze hoeven niet zelf printers te kopen, maar kunnen gebruik maken van ons Rapid Prototyping Lab. Ben je benieuwd naar onze 3D-printers en wat die allemaal kunnen? Hier kun je ze van dichtbij bekijken en er alles over leren.

Robotics & Mechatronics (RaM) Lab

In het Robotics & Mechatronics (RaM) Lab werken onderzoekers en studenten aan de nieuwste ontwikkelingen in de robotica. In de toekomst helpen robots ons met bijvoorbeeld operaties, inspecties en reddingsacties. Hier kun je zulke robots in actie zien en zullen we al je vragen proberen te beantwoorden. Voor kinderen is er zelfs een echte robot-speeltuin, dus kom spelen!

Gestreste planten

De afdeling Natural Resources werkt aan het duurzaam managen en oplossen van maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld door te werken aan duurzame landbouw. Hier laten we je zien hoe we met behulp van verschillende sensoren het stressniveau van planten kunnen meten.

Maak je eigen computerprogramma

Software is overal: telefoons, auto's, vliegtuigen, winkels, alles maakt gebruik van software. In deze workshop maak je je eigen computerprogramma met de programmeertaal Scratch. Daarnaast vertellen we je over het onderzoek dat de UT doet, waarbij we kijken naar vragen als: hoe maak je software betrouwbaar en snel, en hoe ontwikkel je grote en complexe systemen?

Prototyping: hoe, waarom en wat

In de werkplaats van de Westhorst kun je zien hoe onderdelen en werkstukken worden gemaakt. Deze worden gebruikt voor het bouwen van prototypes voor projecten van Werktuigbouwkunde en Industrieel Ontwerpen of bij onderzoek.


Piñata en Mexicaanse bingo - LAVoz

Speel mee met de Piñata: een Mexicaanse traditie waarbij kinderen en volwassenen een figuur van papier-maché, gevuld met snoep, mogen proberen te breken. Ook kun je meedoen met een echte Mexicaanse bingo.

Augmented reality en Parkinson

Augmented reality kan mensen met Parkinson helpen bij het beter bewegen. Door holografische "cues" te laten zien, kunnen patiënten hun stapgrootte en richting beter bepalen en wordt het lopen makkelijker. Hier kan je zien hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat.

Electric Superbike Twente

Electric Superbike Twente bouwt met 15 studenten van de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool een elektrische racemotor die 250 km/u en van 0-100 in minder dan 3 sec gaat. Bekijk hier de motor en ontmoet het team!

Behaal je juniordiploma tijdens het Open Huis!

Wil jij op 23 juni het UT Open Huis verlaten met een diploma op zak? Verzamel dan tijdens de route alle stempels, haal bij de stand van het Alumnibureau je juniordiploma op en laat je op de foto vereeuwigen als junior-alumnus!

Prijsvraag: Communicatie is overal

We communiceren overal en altijd met elkaar, bijvoorbeeld door elkaar dingen te vertellen of door iets op Facebook te zetten. We dagen je uit om tijdens het Open Huis een foto te maken van de beste, opvallendste, vreemdste of slechtste manier van communicatie die je vandaag op de UT ziet. Zet ‘m op onze Facebookpagina en maak kans op een mooie prijs.

Beleef technologie in de gezondheidszorg!

Onze gezondheidszorg wordt continu verbeterd door de inzet van technologie. Maar hoe gaat medisch personeel om met al die nieuwe technieken? Hoe zorg je er voor dat zeldzame behandelingen toch goed geoefend kunnen worden? In het simulatiecentrum van het TechMed Centre kun je zelf ervaren hoe het is om te leren snijden, hechten, kijkoperaties uit te voeren of zelfs reanimeren.

Science on Tour!

In het LeerlingenLab van Pre-U vindt een  verzameling van kijk- en doe-experimenten plaats, gebaseerd op verrassende of intrigerende natuur- en scheikundige verschijnselen. Voor jong en oud!

Studenten Laboratoria Twente

Ervaar de diversiteit van de natuurkunde aan de hand van aansprekende voorbeelden, zoals Echografie, ElectroMyoGram en de Theramin. Hoe kunnen we ‘kijken’ met ‘geluidsgolven’?

Hoe sterk zijn jouw spierballen? We laten zien hoe elektriciteit wordt gebruikt om hieraan te meten. En grijp dit bezoek aan onze laboratoria aan om het favoriete instrument van Sheldon uit The Big Bang Theory te bespelen.

Xperimenta

Altijd al nieuwsgierig geweest hoe de taal van een robot is, hoe André Kuipers werd gelanceerd en hoe een parachute je val kan vertragen? Of wilde je nou altijd al een keer het nieuws presenteren? Xperimenta neemt je mee! Ontdek het zelf!

Sportbeleving, voor ieder wat wils!

Op de UT is er meer dan alleen studeren! Het studentenleven komt tot leven in de avond tijdens en na het sporten. Bij de Tumblingbaan zijn onze enthousiaste studenten van de turnvereniging Linea Recta te vinden. Hier kunnen kinderen zich vandaag volledig uitleven!
Iedereen kan sporten bij ons op de UT. Er is zelfs voor de allerkleinsten een UT-zwemschool. Met vijf vrolijke en leuke zwemjuffrouwen wordt het leren zwemmen een groot plezier! We zien je graag terug in het sportcentrum!

Denken als een computer met CoDuo

CoDuo wordt gespeeld in duo's (vandaar de naam). Een van de spelers vertegenwoordigt de 'programmeur', de ander speelt de 'computer'. Het idee van het spel is dat de programmeur een kaart neemt, waarop een figuur te zien is, en vervolgens aan de andere speler uitlegt, hoe je het figuur kunt creëren door blokken op het speelveld te plaatsen. CoDuo  leert kinderen hoe klein en precies de stappen van een programma moeten zijn om het gewenste resultaat te krijgen.

Optimaal inchecken op Schiphol

Ook zo’n zin om binnenkort op vakantie te gaan? Als ik maar niet zo lang in de rij op Schiphol hoef te staan. Hoe bepalen ze dat eigenlijk ? En welke balies moeten wanneer geopend zijn? Simuleer eerst je wachttijd of beter het aantal incheckbalies om die voldoende klein te houden. Vervolgens moeten de incheckbalies worden ingedeeld. Is dit wel zo simpel als het lijkt? Vind het zelf uit met een klein voorbeeld.

Novel-T startup-plein

Ontdek wat er in Twente gebeurt op het gebied van startups en andere innovatieve bedrijvigheid. Novel-T helpt studenten en ondernemers bij hun innovatieve businessplannen, van prototype tot marktgang. Met de onderzoekers van de UT valoriseren we de onderzoeksresultaten die leiden tot spin-off. Dat de UT weer is uitgeroepen tot meest ondernemende universiteit van Nederland laat zien dat we hier samen mooie resultaten in boeken.


Voorbijganger interactie op een interactieve speelplaats 

Bij de vakgroep Human Media Interaction kijken we onder andere naar "motiverende speelse interactie met het hele lichaam". Bijvoorbeeld, hoe kunnen we gedrag van mensen sturen op een interactieve vloerprojectie? Creative Technology student Enyo Ahovi toont haar spelletjes waarmee ze kijkt hoe ze voorbijgangers kan laten spelen. Voel je vrij om voorbij te gaan, te staan, of aan het spelen te slaan!