Interviewkandidaten

Hieronder vindt je alle kandidaten die beschikbaar zijn voor een interview op vrijdag 29 november van 12.00 – 13.30 uur. Het zijn zowel directie, onderzoekers en hoogleraren van het TechMed Centre, als samenwerkingspartners. Je kunt je interviewverzoeken sturen aan Jochem Vreeman. Wanneer je een van de kandidaten liever op een andere dag wilt interviewen, dan kan dat ook.

Neem voor het maken van een afspraak contact op met Jochem Vreeman via 06-54326671.

TECHMED CENTRE

REMKE BURIE

Ir. Remke Burie MBA is zakelijk directeur van het TechMed Centre.

Remke Burie is sinds 2004 werkzaam aan de Universiteit Twente. Burie leverde bijdragen aan de ontwikkeling van het unieke programma Technische Geneeskunde binnen de faculteit Bètawetenschappen en Technologie en aan de ontwikkeling van het bijbehorende onderzoeksprogramma in samenwerking met het MIRA Institute. Hij is Afdelingshoofd van het Experimenteel Centrum voor Technische Geneeskunde (ECTM), een state-of-the-art simulatiecentrum dat zich richt op de groeiende rol van technologie in de geneeskunde, en sinds juni 2018 Managing Director van het nieuwe Technical Medical Centre.

LinkedIn: remke-burie

NICO VERDONSCHOT

Prof.dr.ir. Nico J.J. Verdonschot is wetenschappelijk directeur van het TechMed Centre.

Omdat Nico Verdonschot het leuker vond aan mensen te sleutelen dan aan machines, koos hij al tijdens zijn studie voor vakken op het gebied van de biomechanica. Na zijn studie aan de UT verhuisde hij naar Nijmegen om zich verder te specialiseren in het biomechanisch functioneren van het bewegingsapparaat. In 1995 is hij aan de Radboud Universiteit op dit gebied gepromoveerd. Sinds 2003 is Verdonschot hoofd van het Orthopaedic Research Laboratory (ORL) van de afdeling Orthopedie binnen het Radboudumc, waar hij in 2013 tot hoogleraar werd benoemd. Daarnaast is hij sinds 2007 ook hoogleraar Implantaat Biomechanica bij de Universiteit Twente. Verdonschot is een wereldwijde expert op het gebied van orthopedische biomechanica. Zijn werk levert een internationaal erkende bijdrage aan een beter fundamenteel begrip van de mechanische werking van implantaten en het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam. 

LinkedIn: nico-verdonschot 

JOUKE TAMSMA

Dr. Jouke Tamsma is medisch directeur van het TechMed Centre.

Als medisch directeur richt Tamsma zich op de samenwerking van het TechMed Centre met de klinische praktijk. Hij staat met één been in de medische praktijk, als medisch specialist bij het LUMC, en met het andere in de wereld van technologie en wetenschap. Zo helpt hij om die werelden beter met elkaar te verbinden. Hij draagt met het TechMed Centre bij aan het oplossen van de uitdagingen in de zorgsector, niet alleen met nieuwe technologie, maar ook met implementatie van innovaties in de praktijk en het opleiden van zorgprofessionals voor de snel veranderende medische wereld. Denk hierbij aan uitdagingen als personeelstekorten, het feit dat mensen langer thuis blijven wonen en de bekostiging van het zorgstelsel.

LinkedIn: jouke-tamsma

HELEEN MIEDEMA

Dr. Heleen T. Miedema is directeur onderwijs instituut van het TechMed Centre. 

Life Long Learning is noodzakelijk om de kwaliteit van gezondheidszorg te bevorderen

Miedema houdt zich als onderwijsontwerper bezig met het opleiden van studenten voor het onbekende. Zij moeten leren omgaan met technologie die nu nog niet bestaat. Daardoor wordt het ‘wat’ - de inhoud - steeds minder belangrijk en het ‘hoe’ juist steeds belangrijker: oplossingen bedenken voor problemen die er zijn. Het simulatiecentrum van het TechMed Centre speelt daarbij een cruciale rol. Het biedt een gecontroleerde leeromgeving waarin artsen in opleiding handelingsbekwaam kunnen worden, zonder patiënten. In de gesimuleerde omgeving van het TechMed Centre is het mogelijk om de complexiteit van de situatie te laten toenemen, waardoor artsen in opleiding naast praktische vaardigheden voor op zichzelf staande medische handelingen, ook cognitieve vaardigheden ontwikkelen die essentieel zijn bij bijvoorbeeld complicaties. Dat maakt het TechMed Centre een uniek trainingscentrum waarmee bijgedragen wordt aan een toekomstbestendige gezondheidszorg. 

LinkedIn: heleen-miedema

RUUD VERDAASDONK

Prof.dr.ir. Ruud Verdaasdonk is hoogleraar Health Technology Implementation aan de Universiteit Twente. 

Als klinisch fysicus verdiept Verdaasdonk zich al decennia in veiligheid en effectiviteit bij introductie van nieuwe technologie, vanuit het perspectief van het ziekenhuis en de klinische vraag. In mei 2020 wordt de nieuwe Europese Medical Device Regulation (MDR) van kracht die strengere regels omvat voor het certificeren van medische apparatuur en hulpmiddelen. Dit dreigt innovatie in de gezondheidszorg ernstig te vertragen. Het TechMed Centre kan hier een cruciale rol spelen, omdat technologie al in een vroege fase getest kan worden in een gesimuleerde ziekenhuisomgeving ter ondersteuning van de certificering. “Bovendien hebben we specialisten die het marktpotentieel kunnen inschatten, we kunnen onderzoeken hoe medici en patiënten een nieuwe technologie gaan accepteren. Dat betekent dat we rondom de MDR al heel belangrijk ‘vóórwerk’ kunnen doen om de technologie sneller te kunnen implementeren in de zorg.” Lees meer

LinkedIn: ruud-verdaasdonk

LISETTE VAN GEMERT-PIJNEN

Prof.dr. J.E.W.C. van Gemert - Pijnen is hoogleraar eHealth (persuasive technology) bij het TechMed Centre.

Onderzoekt hoe technologie de gezondheid(szorg) kan optimaliseren, o.a. op het gebied van antibioticaresistentie en bevordering van zelfmanagement voor chronisch zieken.

Lisette richt zich op ontwerp, implementatie en evaluatie van technologie om de gezondheidszorg te optimaliseren; de juiste zorg op de juiste plek. Twee hete hangijzers in de zorg waarmee zij zich o.a. bezighoudt, is het voorkomen van antibioticaresistentie waardoor zieke mensen niet meer behandelbaar zijn. Dit is een wereldwijd probleem dat door de WHO is uitgeroepen tot grootste aandachtspunt in de zorg. En het bevorderen van zelfmanagement voor chronisch zieken op het gebied van adherentie aan medicatie en leefstijl. Het unieke multidisciplinaire karakter van het Technisch Medisch Centrum, van technisch-medische tot sociaal wetenschappelijke kennis, draagt bij aan een betere en duurzame implementatie van technologie in de gezondheidszorg, waarvoor Van Gemert een strategisch onderzoeksprogramma (mede)heeft opgericht.

Twitter: gemertpijnen
LinkedIn: lisettevangemert

STEFANO STRAMIGIOLI

Prof.dr.ir. Stefano Stramigioli (Stefano) is hoogleraar Advanced Robotics bij het TechMed Centre. 

Stramigioli houdt zich bij het TechMed Centre voornamelijk bezig met oncologie en maakt nu een start met onderzoek naar cardiovasculaire aandoeningen. Binnen oncologie richt zijn onderzoek zich vooral darm- en borstkanker. Voor borstkanker is hij betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe technologie, die inmiddels gepatenteerd is en waaruit een nieuwe spin-off is ontstaan. De infrastructuur met hoogwaardige medische apparatuur in het TechMed Centrum maakt dit type onderzoek mogelijk. Zo draagt Stramigioli bij aan het tegengaan van de grootste vijand van vrouwen op dit moment: borstkanker.

Twitter: StramigioliS 
LinkedIn: stefano-stramigioli

MICHEL VAN PUTTEN

Prof.dr.ir. Michel J.A.M. van Putten (Michel) is hoogleraar klinische neurofysiologie en AI bij het TechMed Centre. 

De onderzoeksgroep van Van Putten werkt aan oplossingen voor actuele klinische problemen, waarbij het focus ligt op betere diagnostiek en behandeling voor coma na een hartstilstand en epilepsie. De combinatie van AI en metingen van hersenfunctie met het EEG heeft het mogelijk gemaakt om zeer betrouwbaar vast te stellen hoe patiënten zullen herstellen vanuit een coma na een reanimatie. Lees meer hier en hier.

In zijn onderzoekslab wordt ook gebruik gemaakt van geweekte ‘mini-hersenen op een chip’ om nieuwe behandelingen voor coma en epilepsie te onderzoeken. Recent werd zo een middel ontdekt dat mogelijk het herstel van patiënten in coma na zuurstofgebrek kan verbeteren; dit wordt nu onderzocht  in een groot klinisch onderzoek.

Het TechMed Center en haar samenwerking met zeer veel nationale en internationale medische centra vervult een unieke  brugfunctie door de combinatie van technologie, medische én sociale wetenschappen in een netwerk met klinische eindgebruikers. Nieuwe technologie voor diagnostiek, preventie en behandelingsmogelijkheden kan hiermee zeer snel zijn weg vinden naar de kliniek. 

Twitter: mjamvanputten 
LinkedIn: michel-van-putten

ESTHER RODIJK – ROZEBOOM

Dr. Esther D. Rodijk-Rozeboom is projectmanager valorisatie en externe samenwerkingen bij het TechMed Centre. 

De UT is van oorsprong een ondernemende universiteit en in de regio Twente is veel MKB dat aan onderzoek en ontwikkeling doet op het gebied van innovatieve medische technologie. Door actief te scouten binnen de UT naar kansrijke technologieën, kunnen onderzoekers en bedrijfsleven al in een vroeg stadium aan elkaar gekoppeld worden, zodat de maatschappelijke impact van onderzoeksresultaten verhoogd kan worden. Het scouten en de vertaling van onderzoeksresultaten naar bedrijvigheid wordt ondersteund door het Knowlegde Transfer Office van NovelT. Recente voorbeelden van succesvolle bedrijven die ontstaan zijn uit onderzoeksprojecten zijn Machnet Medical RoboticsLipocoat en ECSens.

Het TechMed Centre biedt bedrijven de faciliteiten die nodig zijn om technologieën te testen en organiseert vele events voor de matchmaking tussen onderzoekers en bedrijven. Gebruikers, zowel patiënten als gezonde mensen worden al tijdens het innovatieproces betrokken. Ook nadat een product succesvol op de markt is gebracht, blijft het TechMed Centre betrokken, bijvoorbeeld om innovatiekansen te  identificeren of gebruikers te trainen in juiste en veilige toepassing van nieuwe technologie.

LinkedIn: estherrozeboom

RENSKE VAN WIJK

Dr. Renske M. van Wijk is projectmanager kennisvalorisatie bij het TechMed Centre. 

Voor het Techmed Centre zijn strategische samenwerkingen van groot belang, omdat alleen gezamenlijk met alle stakeholders bereikt kan worden dat mensen langer gezond blijven. Een hele belangrijke speler, die vaak nog niet op tijd wordt betrokken bij het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technologie, is de burger of patiënt zelf. Momenteel is Renske projectleider van het TOPFIT Citizenlab, waarin actief de verbinding met de burger wordt gelegd. Hierbij wordt gewerkt aan een veel actievere rol voor burgers in onderzoek op gebied van zorg en welzijn (zogenaamde citizen science). Hoe kunnen wetenschappers en burgers samen nagaan welke problemen met betrekking tot de gezondheid aangepakt moeten worden, bepalen waar technologie de meeste kans heeft om een bijdrage te leveren aan effectievere en efficiëntere zorg en op welke manier? Hoe moet het onderzoek opgezet worden, hoe kunnen we het beste data verzamelen en analyseren?

LinkedIn: renskevanwijk 
Twitter: renskevanwijk

samenwerkingspartners

Paul Smits

Prof. dr. Paul Smits is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc.

“Radboudumc feliciteert Universiteit Twente met het nieuwe TechMed Centre. Wij zijn er van overtuigd dat innovatie cruciaal is voor de gezondheidszorg van de toekomst. We ontwikkelen en benutten nieuwe technologieën en methodes om onze patiëntenzorg beter, duurzamer, doelmatiger en persoonsgerichter te maken. Experts op het kruispunt van geneeskunde en technologie spelen daarbij een steeds grotere rol. De Technische Geneeskunde-opleiding van de Universiteit Twente had de vooruitziende blik om in de behoefte aan dit type experts te voorzien. Het is mede dankzij hun unieke inbreng dat de gezondheidszorg en de medische wetenschappen extra stappen kunnen zetten op het gebied van innovatie. Het Radboudumc profiteert daar sterk van, bijvoorbeeld op high tech afdelingen zoals de Intensive Care en de Radiologie. We zijn daar mede namens onze patiënten heel dankbaar voor.”

LinkedIn: paulsmits

Patrick Vriens

Dr. Patrick W.H.E. Vriens is chirurg, vaatchirurg en opleider in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis Tilburg.

Patrick Vriens is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie. Elk jaar komen alle vaatchirurgen in opleiding naar het TechMed Centre om twee dagen getraind en getoetst te worden in de nieuwste technologie. Dit zorgt voor een gegarandeerde hoge standaard en continue verbetering van het niveau van de Nederlandse vaatchirurgen. Hierdoor hebben zij het hoogste niveau in Europa. Het TechMed Centre maakt het daarnaast mogelijk om innovatieve technologie sneller, beter en veiliger te ontwikkelen. Het duurzame resultaat van minimaal invasieve operatietechnieken wordt hiermee verbeterd. 

Twitter: patrickvriens
LinkedIn: patrick-vriens

Sjaak van der Pouw

Sjaak van de Pouw is Director Enterprise Services & Business Innovation bij Siemens Healthcare. 

Het TechMed Centre en Siemens Healthineers werken samen in een research- en educatieprogramma, waardoor medische professionals veel nauwkeuriger en succesvoller beeld- en robot gestuurde operaties kunnen uitvoeren. Met slimmere en preciezere operatietechnieken kunnen meer patiënten beter worden behandeld en stijgt tevens de efficiency en kwaliteit van de patiëntenzorg. “Met het unieke programma ontstaan nieuwe inzichten en kunnen wij samenwerken aan ontwikkelingen waar de patiënt baat bij heeft. Daarnaast biedt het TechMed Centre een unieke leeromgeving voor medische professionals. Met behulp van augmented en virtual reality kunnen zij oefenen en sneller leren van hun fouten. Zodat ze straks op een veilige manier in een ziekenhuis de nieuwe technieken kunnen toepassen.” Lees meer.

LinkedIn: sjaak-van-der-pouw

Eddy van Hijum

Eddy van Hijum is gedeputeerde bij Provincie Overijssel voor de portefeuille Economie, Financiën en Europa.

Als provincie Overijssel zijn wij trots om partner te zijn van het TechMed Centre. De opening van het centrum is een hoogtepunt in ons regionale economie- en innovatiebeleid. Oost-Nederland (de provincies Overijssel en Gelderland) vindt de gezondheidszorg en medische technologie kansrijke sectoren voor economische groei. Het TechMed Centre geeft een boost aan educatie en onderzoek op het gebied van medische technologie. Dit zal leiden tot nieuwe producten en diensten. In Twente en Zuidwest Overijssel zijn meer dan 200 bedrijven actief in de sectoren voeding, zorg, medische technologie en farmacie. Zij hebben veel belang bij het TechMed Centre. Het centrum leidt tot meer samenwerking tussen technologiebedrijven en zorginstellingen. De innovaties die hier in Twente worden gedaan, dragen wereldwijd bij aan een betere en efficiëntere zorg. Dat is allereerst goed nieuws voor de patiënten. Maar het is ook een economische kans die we moeten benutten voor Twente en Oost-Nederland.

Twitter: vanhijum
LinkedIn: eddy-van-hijum


Contactpersoon

Jochem Vreeman , telefoon 06-54326671