Evenementen & Plechtigheden

55e Dies Natalis: The Empathic Engineer

Dit jaar viert de Universiteit Twente haar 55ste verjaardag op vrijdag 25 november 2016. De 55e Dies Natalis vindt plaats vanaf 13.00 uur in de Waaier. Wij reiken in dit lustrumjaar vier eredoctoraten uit. Biomechatronicus prof. Hugh Herr, oud-politica Neelie Kroes, nanotechnoloog prof. Christoph Gerber en statisticus prof Edward Tufte ontvangen een eredoctoraat tijdens de viering.

Hugh Herr (1964) is het levende bewijs van de mogelijkheden van ‘wearable robotics’. Erepromotor is prof.dr. Herman van der Kooij, hoogleraar Biomechatronica en Revalidatietechnologie (faculteit CTW).

Neelie Kroes (1941) heeft een lange staat van dienst in de politiek en in bestuursfuncties. Erepromotor is prof.dr. Willem Jonker, hoogleraar Database Technology (faculteit EWI) en CEO van EIT Digital.

Christoph Gerber (1942) is een pionier op het gebied van twee microscopietechnieken op de schaal van atomen: Scanning Tunneling Microscopy (STM) en Atomic Force Microscopy (AFM). Erepromotor is prof.dr. Guus Rijnders, hoogleraar Nano Electronic Materials (faculteit TNW).

Edward Tufte (1942) is statisticus én kunstenaar. Erepromotor is prof.dr. Menno-Jan Kraak, hoogleraar Geovisual Analytics and Cartography (faculteit ITC).

Tijdens de 55e Dies Natalis vindt de rectoraatswissel plaats. Thom Palstra treedt officieel aan als rector magnificus van de Universiteit Twente. Hij volgt daarmee Ed Brinksma op die de functie van rector sinds 2009 heeft vervuld. Lees meer over Thom Palstra. Rector Ed Brinksma spreekt dit jaar de Dies rede uit. Het onderwerp van zijn rede is de kwaliteiten die de huidige ingenieur in huis moet hebben.

In het programma hebben we aandacht voor de Overijssel PhD-award en de Professor De Winterprijs. De Overijssel PhD-Award is de prijs voor een dissertatie van uitnemende wetenschappelijke kwaliteit, die gezien kan worden als een start van een veelbelovende wetenschappelijke carrière. De commissaris van de Koning van Overijssel reikt de prijs uit. De Professor De Winter-prijs, genoemd naar de in 2005 overleden hoogleraar, is een internationale publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent.

Het programma wordt muzikaal omlijst door FUSE. Zie ook het gedetailleerde programma.