Waarom dit onderzoek?
Gezond eten speelt een cruciale rol in vitaal ouder worden. Daarom ontwikkelen wij een digitale voedingsmodule, met speciale aandacht voor het MIND-dieet, dat mogelijk helpt cognitieve achteruitgang te vertragen. Om deze module zo effectief en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, willen we jouw inzichten!
Waar werken we aan?
Gezond ouder worden wordt steeds belangrijker in onze vergrijzende samenleving. Goede voeding speelt hierbij een cruciale rol. Daarom ontwikkelen wij een digitale voedingsmodule die oudere volwassenen helpt bewuste en gezonde voedingskeuzes te maken. Hierbij besteden we speciale aandacht aan de principes van het MIND-dieet, een combinatie van het mediterrane dieet en het DASH-dieet (tegen hoge bloeddruk). Dit dieet legt de nadruk op voeding die goed is voor de hersenen, zoals bladgroenten, noten, bessen, olijfolie en volkoren producten. Onderzoek suggereert dat het MIND-dieet kan helpen bij het vertragen van cognitieve achteruitgang en het verkleinen van het risico op dementie..
Om deze module zo effectief en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, onderzoeken we welke functies en ervaringen belangrijk zijn voor oudere gebruikers. We combineren wetenschappelijke inzichten met de ervaringen van deelnemers om een interventie te ontwerpen die écht werkt.
Wat vragen we van jou?
We zoeken enthousiaste volwassenen van 50 jaar en ouder die willen helpen bij het ontwerpen van deze voedingsapp. Dit doe je door:
- Een eetdagboek bij te houden gedurende 7 dagen en te reflecteren op je eetpatroon.
- Mee te doen aan een co-design sessie, waarin we samen nadenken over de ideale voedingsapp.
Hoe werkt het?
📅 Vanaf begin april ontvang je het eetdagboek, dat je binnen 10 dagen kunt invullen.
📍 Eind april organiseren we een co-design sessie op de Universiteit Twente (datum in overleg).
Meld je aan!
🔗 Geef je op via [e-mailadres] en ontvang binnen 2 werkdagen meer informatie.
Maak kennis met de onderzoeker
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Laszlo Spit, bachelorstudent aan de Universiteit Twente, in samenwerking met het MOCIA-consortium en experts op het gebied van voeding, psychologie en digitale gezondheidsinterventies. Het project wordt gefinancierd door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.
Aanmelden
Wil je meedoen? Vul hieronder je gegevens in. Na je aanmelding nemen we binnen een week contact met je op.