Kunnen sokken de klachten van Parkinson's verminderen?

Bevriezing van lopen (freezing) is een veel voorkomende klacht in het dagelijks leven van mensen met de ziekte van Parkinson: terwijl je loopt, zitten jouw voeten plotseling aan de vloer vastgelijmd, waardoor je enkele seconden niet kunt bewegen. Freezing treedt vaak thuis op, bijvoorbeeld wanneer mensen door een smalle doorgang of deur willen lopen, of wanneer ze plotseling moeten draaien. In dit project willen wij een computermodel maken om freezing te herkennen en te voorspellen. Ook onderzoeken wij of vibrerende sokken kunnen helpen om freezing te voorkomen. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson die freezing ervaren in het dagelijks leven.

Waar werken we aan?

Herhaalde geluiden of lijnen op de grond kunnen mensen helpen minder last te hebben van freezing. Maar de oplossingen die er nu zijn, werken niet altijd voor iedereen. Ze moeten bijvoorbeeld de hele dag aan staan en zijn zichtbaar of hoorbaar voor anderen.

In dit project werken we aan een computerprogramma dat kan voorspellen wanneer freezing gaat plaatsvinden. Op dat moment worden er pas hulpmiddelen geactiveerd. Om dit programma te maken, verzamelen we gegevens met draagbare sensoren in het E-Health huis van de Universiteit Twente.

Ook testen we vibrerende sokken. Deze sokken kunnen stil trillen, afwisselend links en rechts. Dit kan mogelijk helpen om freezing te voorkomen in het dagelijks leven.

Wat vragen we van jou? 

Wij vragen je om één keer naar de Universiteit Twente te komen. Het onderzoek wordt gedaan in het eHealth House. Dit is een appartement op de Universiteit Twente met een keuken, woonkamer en slaapkamer. Je mag iemand meenemen om je te helpen. De test duurt 1 dag (ochtend en middag) en er zijn meerdere pauzes. Je draagt verschillende sensoren die jouw bewegingen en stress meten. Het onderzoek wordt ook gefilmd. In de ochtend vragen we jou om wat dagelijkse taken te doen. In de middag loop je een route door het huis met vibrerende sokken aan.

Aan het eind van de dag vul je een korte vragenlijst in over de vibrerende sokken.

Wie kan er meedoen en wanneer? 

  • Je hebt de ziekte van Parkinson
  • Je hebt minstens drie keer per dag last van freezing.

Weet je niet zeker of je last hebt van freezing? Bekijk dan deze video.

Overweeg je om mee te doen aan dit project maar twijfel je ergens over? Meld je gerust aan. Één van de onderzoekers kijkt samen met jou of je mee kunt doen en beantwoordt al jouw vragen.

Extra informatie 

Je reiskosten worden vergoed, samen met alles wat je eet en drinkt tijdens het onderzoek. Als je van ver moet komen en een lange reistijd hebt, kunnen wij een hotelovernachting regelen de avond voor het onderzoek zodat je op tijd op locatie kan zijn. Na het onderzoek krijg je ook een cadeaubon van €20,-.

Contactpersoon

Ilse M. van de Sandt

Maak kennis met de onderzoekers 

Onderzoeker 'Vibrerende Sokken voor Parkinson'
dr.ir. T. Heida (Ciska)
Universitair hoofddocent

Mijn naam is Ciska Heida en ik ben universitair hoofddocent bij de groep Biomedical Signals & Systems. In mijn onderzoek wil ik beter begrijpen hoe het menselijk lichaam bewegingen aanstuurt, wat er misgaat bij bewegingsstoornissen, en hoe we met neuromodulatietechnieken, zoals de vibrerende sokken die we in dit project bestuderen, de controle over bewegingen kunnen verbeteren of herstellen.

Onderzoeker 'Vibrerende Sokken voor Parkinson'
L.G. Centamore (Lorenzo)
Promovendus

Hoi, ik ben Lorenzo Giuseppe Centamore, biomedisch ingenieur en promovendus aan de Universiteit Twente. Onder supervisie van Dr. Ir. Ciska Heida ga ik werken aan de voorspelling van FOG en het testen van  vibrerende sokken. Ons project is onderdeel van het Parkinson’s Vibrating Socks project, gefinancierd door INTERREG.


Aanmelden 

Fijn dat je je wilt aanmelden voor het project 'Vibrerende Sokken voor Parkinson'. Vul hieronder je gegevens in en de onderzoeker neemt contact met je op.

Belangrijk om te weten

  • Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.
  • Als je je aanmeldt voor een studie krijg je altijd een automatische bevestigingsemail. In die mail staat wanneer je iets hoort van de onderzoeker.
  • De onderzoeker neemt contact met je op. Je krijgt dan meer informatie over het onderzoek en kan je vragen stellen.
  • Na het contact met de onderzoeker geef je definitief aan of je meedoet. Je vult dan een zogeheten 'Toestemmingsformulier' in.
  • Na het geven van jouw toestemming ontvang je een kopie van het toestemmingsformulier.  
  • Een ethische commissie heeft naar dit onderzoek gekeken en een positief advies gegeven. De commissie zegt hiermee dat het onderzoek wetenschappelijk zorgvuldig is en dat het volgens deelnemersrechten wordt uitgevoerd. 
  • Jouw contactgegevens worden alleen gebruikt zoals jij dat wilt. De gegevens delen we alleen met de onderzoeker van het onderzoek waar je aan mee wil doen. Heb je aangevinkt dat je graag op de hoogte blijft over nieuwe onderzoeken? Dan ontvang je maximaal 1x per maand een bericht. Mocht dit wijzigen, nemen we eerst contact met je op. Lees hier uitgebreid hoe we omgaan met persoonsgegevens.