HomeOnderzoekMeedoen met onderzoekLopende onderzoekenSlimme stressmeting bij oudere volwassenen

Slimme stressmeting bij oudere volwassenen

We onderzoeken hoe ouderen (60–80 jaar) reageren op lichte stressprikkels in het dagelijks leven. Met behulp van sensoren en een slim horloge meten we stressreacties tijdens eenvoudige taken in een slimme woonomgeving. We zoeken fitte ouderen die zelfstandig lopen en willen bijdragen aan gezond ouder worden. 

Waar werken we aan?

We willen bijdragen aan een toekomst waarin stress bij ouderen tijdig herkend kan worden met behulp van slimme technologie. Hoewel smartwatches beloven stress te meten, is nog niet bekend hoe betrouwbaar deze zijn bij ouderen. 

In dit onderzoek vergelijken we slimme horloges met professionele sensoren om te zien of ze stressreacties goed vastleggen. Tegelijkertijd onderzoeken we hoe stress zich bij ouderen uit, zowel lichamelijk als in gedrag. Denk aan veranderingen in hartslag, houding of pupilgrootte tijdens lichte stressprikkels. 

Wat vragen wij van jou?

Je komt voor één bezoek van ongeveer 2 tot 3 uur naar het eHealth House van de Universiteit Twente. Dit is een slim ingericht huis waarin we stressreacties meten tijdens eenvoudige opdrachten. 

Je loopt meerdere keren een korte route terwijl je licht cognitieve of sensorische taken uitvoert, zoals reageren op geluidsopdrachten of het dragen van vibrerende sokken. Ondertussen draag je een aantal veilige, niet-invasieve sensoren, zoals een slim horloge, hartslagmeter en een bril die je oogbewegingen volgt. Na afloop vul je een korte vragenlijst in over je ervaring. 

Meedoen is niet alleen interessant en leerzaam, maar ook nuttig: je helpt ons onderzoeken of slimme technologie stress betrouwbaar kan meten bij ouderen.  
Met jouw bijdrage help je mee aan het ontwikkelen van nieuwe toepassingen die in de toekomst kunnen bijdragen aan meer welzijn en zelfstandigheid op latere leeftijd. 

Wie kan er meedoen?

  • Het onderzoek is eenmalig 2 à 3 uur op afspraak in het eHealth House 
  • Je kan meedoen als je tussen de 60 en 80 jaar oud bent. 
  • Je kan zelfstandig lopen (zonder hulpmiddel) en begrijpt verbale instructies. We zijn op zoek naar gezonde ouderen zonder ernstige geheugen- of bewegingsproblemen. 
  • Je mag gerust iemand meenemen. Let op: ook deze begeleider moet een toestemmingsformulier ondertekenen vanwege videoregistratie. 

Twijfel je of je mee kunt doen? Meld je gerust aan. Een van de onderzoekers neemt contact met je op om alles rustig door te nemen. 

Extra informatie

Het eHealth House is een rustig, huiselijk ingerichte onderzoeksomgeving waar je persoonlijk wordt begeleid. Tijdens het bezoek worden videobeelden gemaakt voor gedragsanalyse en veiligheid; deze worden strikt vertrouwelijk behandeld. Je kunt op elk moment pauzeren of stoppen. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen en je ervaring te delen. Je deelname is vrijwillig en helpt mee aan de ontwikkeling van slimme technologieën voor gezond ouder worden. 

Ontmoet de onderzoeker

K. van Berkel (Kim)
Onderzoeksstagiaire

Ik ben Kim van Berkel, masterstudent Medical Biology aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, met een specialisatie in Neurobiologie. Binnen mijn stage aan de Universiteit Twente onderzoek ik hoe stress bij ouderen zich uit in gedrag en fysiologie. Dat doe ik in een slim huis waarin we technologie gebruiken zoals slimme horloges, sensoren en vibrerende sokken. In dit project werk ik samen met experts van het TechMed Centre, de vakgroep Biomedical Signals & Systems, en met mijn begeleider dr. Ciska Heida.

dr.ir. T. Heida (Ciska)
Universitair hoofddocent

Ik ben Ciska Heida, universitair hoofddocent bij de groep Biomedical Signals & Systems aan de Universiteit Twente. Mijn onderzoek richt zich op het meten en verbeteren van gezondheid met behulp van slimme technologieën, zoals draagbare sensoren en eHealth-toepassingen. In dit project begeleid ik masterstudent Kim van Berkel bij het onderzoeken van stressreacties bij ouderen in het eHealth House. We combineren medische kennis met technologische innovaties om bij te dragen aan toekomstgerichte zorg voor ouderen.

Doe mee!

Wil je meedoen of heb je vragen? Vul je gegegevens hieronder in. 

Wat gebeurt er na je aanmelding?

Binnen 5 werkdagen ontvang je een reactie per e-mail of telefoon. Je krijgt dan aanvullende informatie over het onderzoek en we plannen een kort telefonisch intakegesprek om te bekijken of je geschikt bent om deel te nemen. Als alles in orde is, maken we een afspraak voor jouw bezoek aan het eHealth House in Enschede.

Belangrijk te weten

  • Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.
  • Als je je aanmeldt voor een studie krijg je altijd een automatische bevestigingsemail. 
  • Een ethische commissie heeft naar dit onderzoek gekeken en een positief advies gegeven. De commissie zegt hiermee dat het onderzoek wetenschappelijk zorgvuldig is en dat het volgens deelnemersrechten wordt uitgevoerd. 
  • Jouw contactgegevens worden alleen gebruikt zoals jij dat wilt. De gegevens delen we alleen met de onderzoeker van het onderzoek waar je aan mee wil doen. Heb je aangevinkt dat je graag op de hoogte blijft over nieuwe onderzoeken? Dan ontvang je maximaal 1x per maand een bericht. Mocht dit wijzigen, nemen we eerst contact met je op. Lees hier uitgebreid hoe we omgaan met persoonsgegevens.