Tegenwoordig worden gegevens zoals een hartslag, bloeddruk, en andere gegevens met apparaten zoals een smartwatch gemeten. Helaas werkt dit niet altijd even goed. Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe manier om dit te meten, namelijk met licht! Door het inzetten van optische technologie, hopen wij nauwkeurige gegevens te kunnen meten. Wij hebben mensen nodig om dit uit te kunnen testen.
Door mee te doen, help je niet alleen de wetenschap vooruit, maar krijg je ook inzicht in je eigen gezondheid!
Waar werken we aan?
Zoals hierboven is genoemd, is het meten van gegevens via een smartwatch niet altijd betrouwbaar (met name voor mensen boven de 60 jaar oud). Dit komt omdat de signalen in het lichaam zwakker worden als iemand ouder wordt. De sensoren van een smartwatch pikken de signalen dan niet goed op. Daar willen wij verandering aan brengen. Wij werken aan een technologie met licht (optische technologie). Hiermee kunnen we straks nauwkeuriger je hartslag en andere belangrijke gezondheidsgegevens meten. Wij hopen dat dit een betrouwbare manier kan worden voor mensen boven de 60 om gezondheidsgegevens te meten.
Wat vragen we van jou?
Je wordt uitgenodigd voor 2 sessies op de Universiteit Twente. Deze sessies duren allebei 1 uur, en zijn verspreid over 6 weken. Tijdens een sessie mag je 45 minuten rustig zitten. Bij je eerste bezoek stellen we enkele vragen over je lengte, gewicht, leeftijd en gezondheid.
Na het aanbrengen van de nieuwe technologie, in de vorm van een band om de boven arm, en een periode van rust, vragen we je twee keer om je benen ongeveer 4½ - 5 minuten te strekken. Na elke inspanning is er tijd om te rusten. Tijdens de rust periodes en tijdens het strekken van de benen, zal het nieuwe systeem metingen uitvoeren. Net als bij een hartslag meting met een smartwatch of vinger-clip merk je hier niets van. We meten ook je bloeddruk en hartslag met bestaande methoden, namelijk met een bloeddrukband om de (andere) bovenarm en een band rond de borstkast.
We vragen je om 30 minuten voor de sessie niet te roken, geen cafeïne te drinken en niet intensief te bewegen.
Wie kan er meedoen en wanneer?
Voor ons onderzoek zoeken we volwassen deelnemers van alle leeftijden, en we streven naar een gelijke verdeling in de leeftijdsgroepen van onder- en boven de 60 jaar oud.
Je kan meedoen als:
- Je geen tattoeages, littekens, of verwondingen hebt op je bovenarm.
- Je niet zwanger bent.
- Je geen hartritmestoornis hebt.
EXTRA INFORMATIE
Om je te bedanken voor je tijd, krijg je een cadeaubon t.w.v. €35 per sessie waar je aan deelneemt. De reis- en verblijfskosten worden vergoed op basis van je betalingsbewijs.
Maak kennis met de onderzoekers
Onderzoeker 'Hartslag meten met licht'
dr. L.M. van Loon (Lex)
Universitair docent
Hoi! Ik ben Dr. Lex van Loon. Ik ben assistent-professor op het gebied van cardiovasculair onderzoek, verbonden aan de CRPH-groep van de Universiteit Twente. Daarnaast werk ik als technisch geneeskundige op de afdeling intensive care van het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Naast de CRPH-groep is ook de onderzoeksgroep BMPi van prof. Steenbergen betrokken bij het project. Deze groep onderzoekt het gebruik van licht voor medische doeleinden. Hun doel is het ontwikkelen van optische en hybride optisch-akoestische technologieën voor medisch onderzoek en diagnostiek, met name op het gebied van oncologie, wondgenezing en microscopie.
Daarnaast ondersteunt het bedrijf Sonion het onderzoek met hun expertise op het gebied van sensortechnologie.
Aanmelden
Aanmelden voor deze studie kan momenteel niet meer. Er zijn genoeg deelnemers gevonden voor deze fase van het onderzoek. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe studies bij de Universiteit Twente? Meld je dan hier aan.