Onze steden krijgen steeds vaker te maken met hittegolven en wateroverlast door klimaatverandering en verstedelijking. Blauwgroene daken – daken die water vasthouden en begroeid zijn – kunnen helpen om deze problemen aan te pakken. Wij willen samen met jou onderzoeken hoe we dit op bestaande woningen kunnen toepassen.
Waarom dit onderzoek?
Door klimaatverandering en de groei van steden worden woonwijken steeds vaker geconfronteerd met extreme hitte en hevige regenval. Blauwgroene daken kunnen bijdragen aan een koelere en duurzamere leefomgeving. Maar hoe passen we dit op een slimme manier toe op bestaande huizen? Dat willen we samen met direct betrokkenen onderzoeken!
Waar werken we aan?
Het doel van dit project is een open-source ontwerp te ontwikkelen waarmee blauwgroene daken modulair kunnen worden toegepast op bestaande woningen.
Om dit te bereiken:
- Ontwikkelen we een concept voor een Living Innovation Lab (LILa), een testomgeving voor nieuwe duurzame innovaties.
- Maken we een werkend prototype dat gebruikt kan worden voor onderzoek en educatie.
- Betrekken we direct toekomstige gebruikers bij het ontwerp, zodat het goed aansluit op hun wensen en behoeften.
Doe mee en denk mee!
We zoeken mensen die willen meedenken over hoe we blauwgroene daken kunnen toepassen op bestaande woningen. Tijdens een gezellige, laagdrempelige co-design sessie van ongeveer 2 uur verkennen we samen de mogelijkheden. Je hoeft geen voorkennis te hebben – alle informatie krijg je ter plekke!
Voor wie en wanneer?
De co-design sessie vindt plaats op vrijdag 21 februari 2025, van 14:00 tot 16:00, op de campus van de University of Twente in Enschede.
We zoeken deelnemers uit de volgende doelgroepen:
✅ Mensen met een koophuis
✅ Mensen met een huurwoning
✅ Mensen die werken voor een woningcorporatie
✅ Verhuurders van woningen
Wie zit achter dit project?
Mijn naam is Iris Laagland en dit onderzoek is mijn afstudeerproject voor de Master Industrial Design Engineering aan de University of Twente. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van LILa, in samenwerking met de faculteiten ET en ITC, onder supervisie van Jairo da Costa en Sean Vrielink.
Meld je aan!
Wil je meedoen? Meld je aan via het aanmeldformulier! We vragen:
- Je naam
- Je e-mailadres
- Je leeftijd
- Tot welke doelgroep je behoort (huiseigenaar, huurder, verhuurder).
Na aanmelding ontvang je binnen één werkdag meer informatie over de sessie.
Samen maken we onze steden groener en duurzamer!