Let op: de eikenprocessierupsen zijn er weer

Ze zijn er weer: de eikenprocessierupsen. Ook op onze campus. Let op bomen waar linten omheen zitten: in deze bomen zijn (nesten van) processierupsen al gezien en gemeld. Kom, indien mogelijk, niet bij deze bomen in de buurt.

Maak melding!

Als je een nest van eikenprocessierupsen ziet in een boom waar geen lintje omheen zit, meld dit bij de servicedesk van je gebouw of de centrale servicedesk. Vermeld in je melding de precieze locatie en voeg eventueel een of meerdere foto’s toe aan je melding. 

Hoe herken je de eikenprocessierups?

Hieronder een aantal foto's voor de herkenning.

eikenprocessierups
eikenprocessierups
eikenprocessierups
eikenprocessierups

Mogelijke klachten en wat te doen

Wie in aanraking komt met deze brandharen kan klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Op de website van het RIVM is allerlei informatie te vinden over de eikenprocessierups. Er is een infografic over de eikenprocessierups (PDF) van de GGD Twente over klachten en klachten voorkomen.

Genomen maatregelen

Op de campus nemen we in verhouding veel (voorzorgs)maatregelen. Uit voorzorg wordt gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zogenaamde nematoden. Deze minuscuul kleine aaltjes zoeken de rupsen op en schakelen de rups uiteindelijk uit. Daarnaast neemt CFM diverse maatregelen voor het versterken en vergroten van de biodiversiteit zodat de natuurlijke vijanden van de rups weer een kans krijgen. Meer informatie over biodiversiteit op de campus vind je op de Duurzaamheid website. Hierdoor hopen we dat het aantal eikenprocessierupsen op termijn afneemt. In een natuurlijke omgeving die in balans is en variatie kent hebben plagen, zoals de eikenprocessierups, minder kans.   

Ook worden er regelmatig inspecties uitgevoerd, met name in de maanden april – juli (de tijd waarin de meeste eikenprocessierupsen aanwezig zijn). Op het moment dat eikenprocessierupsen worden gezien, wordt de boom gemarkeerd met een lint en regelmatig worden de rupsen weggezogen. Alle verrichte handelingen en constateringen aan bomen worden tevens geregistreerd in een systeem, om een volgend jaar gerichter preventieve maatregelen te kunnen nemen.