HomeOnderwijsOnderwijs voor professionalsOpleidingenMasterclass Risicomanagement in de publieke sector

Risicomanagement in de Publieke sector

De risicomanagementcyclus inzichtelijk en direct toepasbaar maken voor jouw organisatie

Na afloop beschik je over hoogwaardige en actuele kennis en inzichten die je in staat stellen effectiever en kosten-efficiënter te functioneren op het gebied van risicomanagement.

Publieke en semipublieke organisaties hebben te maken met veel dynamiek in een complexe bestuurlijke omgeving. De maatschappelijke verwachtingen zijn hoog, taken en verantwoordelijkhe­den nemen toe, regelgeving verandert en de financiële middelen staan vaak onder druk. Het vakgebied risicomanagement draagt bij aan integraal, effectief, doelmatig en kosten-efficiënt beleid in de omgang met publieke, maatschappelijke en or­ganisatorische onzekerheden, risico’s en kansen.

Ontvang digitale brochure
Master Public Management

De masterclass Risicomanagement in de Publieke sector is een keuze masterclass binnen de deeltijdmaster Public Management. Je kunt deze masterclass volgen als onderdeel van deze master, maar ook eenvoudig als los programma te volgen. 

Voorbeeld 6 stappen

In onderstaande video neemt kerndocent Martin van Staveren jou mee in de essentiele 6 stappen van de risico cyclus aan de hand van het incident in Alphen aan de Rijn. Na het bekijken van dit korte filmpje weet je exact waar het mis ging in de risico analyse van dit project.

Borgen van kwaliteit

Misschien wel meer dan ooit is een juiste afweging tussen risicobeheersing en innovatie­kracht essentieel om de benodigde kwaliteit van dienstverlening van pu­blieke organisaties en instellingen te waarborgen. De basis van risicomanagement in de publieke sector ligt in het expliciet en cyclisch doorlopen van zes opeenvolgende stappen. Gezamenlijkvormen deze stappen de risicomanagementcyclus voor het omgaan met risico’s én het benutten van kansen die ontstaan vanuit onzekerheid. De zes stappen zijn, soms in wat andere be­woordingen, aanwezig in alle gangbare richtlijnen voor risicomanagement.

Leren van en met de groep

Samen met de andere deelnemers vorm je een heterogene groep die als basis dient voor de in de opleiding gewenste en gewaardeerde (groeps-)dynamiek. Een meerwaarde van de opleiding is nadrukkelijk het leren van en met elkaar: deelnemers worden geïnspireerd en gestimuleerd tot interactie waardoor nieuwe ideeën en inzichten ontstaan. 

Kerndocent Martin van Staveren

Het helpt publieke managers en andere professionals om realistisch én effectief om te gaan met hun actuele risico’s, om zo hun publieke taak sober en doelmatig te kunnen uitvoeren.

Kerndocent Martin van Staveren

Voor wie?

Werk je als leidinggevende, manager of bestuurder in de (semi-) publieke sector (overheid, publieke uitvoeringsorganisaties, non-profit organisaties), als consultant in de (semi-) publieke sector of ambieer je een dergelijke functie in de toekomst? Dan is de Masterclass Risicomanagement in de publieke sector voor jou bedoeld.

Je wordt als deelnemer toegelaten als:

Vragen over deze masterclass?
M.R. van der Leer (Marjolein)
Studieadviseur PLD Centre

Opleidingsoverzicht

Certificering
Masterclass Risicomanagement in de publieke sector
Bewijs van deelname
Faculteit
Professional Learning and Development
Duur
3 maanden
Voltijd/deeltijd
Deeltijd
Taal
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
Startdata
Tijden nog niet bekend
Locatie
Enschede, U Parkhotel
Aantal plaatsen
Er zijn 25 opleidingsplaatsen

Meer weten?

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies