algemene voorwaarden

ALGEMENE VOORWAARDEN

Er zijn een aantal afspraken die de leden van de Biologische Tuinvereniging Drienerlo (BTD) verplicht zijn na te komen. Deze afspraken zorgen o.a. voor een goede relatie met jouw tuinburen en garanderen dat alle planten in de tuin biologisch groeien. Lees de voorwaarden a.u.b. zorgvuldig door en hou je er aan.

1. Voorwaarden lidmaatschap

Om lid te kunnen worden van de BTD moeten medewerkers van de UT tevens lid zijn of worden van de UT-Kring. Aanmelden voor het lidmaatschap van de UT-Kring is mogelijk via https://www.utwente.nl/nl/ut-kring/lid/

Gepensioneerde medewerkers van de UT moeten tevens lid zijn of worden van de seniorenvereniging Gewis om lid te kunnen worden van de BTD. Aanmelden voor het lidmaatschap van Gewis is mogelijk via https://www.utwente.nl/nl/ut-kring/gewis/aanmelden/

Bij aanmelding voor het lidmaatschap van de BTD graag een bewijs van lidmaatschap van de UT-Kring of Gewis meesturen.

Studenten hoeven geen lid te worden van een andere vereniging om zich te kunnen aanmelden bij de BTD. Een werkend UT studenten emailadres is voldoende.

2. Biologisch tuinieren

Chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden, vergif en andere natuuronvriendelijke chemicaliën zijn streng verboden in de BTD tuintjes. Alternatieve methoden om ziekten en onkruid te beheersen kunnen gevonden worden bij de tuintips. Kunstmest is ook niet toegelaten. In plaats daarvan organische mest en compost gebruiken.

3. Compost en afvalverwerking

Iedereen heeft op het eigen tuintje te maken met 3 soorten afval:

  1. Composteerbaar groenafval
  2. Niet-composteerbaar groenafval
  3. Restafval

Ad 1. Bijna alle groenafval dat afkomstig is van jouw tuintje (ook onkruid) kan gecomposteerd worden. We gaan er van uit dat elk lid op elk tuintje een plaatsje inruimt voor een composthoop of compostvat. De compost die hier ontstaat kan het volgende seizoen weer op het tuintje gebruikt worden om de grond te verrijken. Wil je zelf geen compost maken, dan moet je het groenafval mee naar huis nemen en daar weggooien in de groene vuilnisbak.

Ad 2. We hebben ook het liefst dat leden niet-composteerbaar groenafval zoals onkruid in zaad, wortelonkruiden en graszoden met veel grond mee naar huis nemen om daar weg te gooien. Lukt dat niet dan kan alleen dit niet-composteerbare groenafval worden gedumpt op een centrale plek op het complex. Voorbeelden van niet-composteerbare wortelonkruiden zijn: kweek, heermoes, akkerwinde, haagwinde, grote brandnetel en zevenblad.

Ad 3. Iedereen die materiaal naar het tuintje brengt (denk aan palen, stenen, stokken, roosters e.d.) moet dat later ook weer zelf afvoeren als dat materiaal niet meer gebruikt wordt.

4. Tuin onderhoud

Om onenigheid tussen tuinburen te vermijden wordt van ieder lid verlangd dat hij/zij/hen hun eigen tuin en het pad rechts ervan onkruidvrij houden. Het onkruid verspreidt zich anders razendsnel, ook naar de tuin van de buren. Het bestuur van de BTD laat de tuintjes drie keer per jaar controleren. Als er geconstateerd wordt dat het onkruid onvoldoende wordt weggehaald, zal de gebruikers van het tuintje worden opgedragen om het onkruid zo spoedig mogelijk te verwijderen. Als de situatie van slecht onderhoud ondanks meerdere verzoeken blijft voortduren wordt het tuintje weer ingenomen en de betaalde borg niet teruggegeven.

5: Algemeen onderhoud

Van alle leden van de BTD wordt verwacht dat ze deelnemen aan het algemeen onderhoud van het tuincomplex op werkochtenden en -avonden. Deze worden regelmatig georganiseerd. Gedurende zo'n werkochtend kan bijvoorbeeld het  onkruid van de hoofdpaden verwijderd worden of de blokhut onderhouden. Ieder lid moet minstens 3x per jaar aan een werkochtenden of -avond deelnemen.