UTUT-KringBiologische Tuinvereniging Drienerlo

Biologische Tuinvereniging Drienerlo

BIOLOGISCH TUINIEREN op de ut campus

Medewerkers, gepensioneerde medewerkers en studenten van de UT, die van tuinieren houden, kunnen lid worden van de Biologische Tuinvereniging Drienerlo (BTD). Ze kunnen dan alleen, of samen met anderen, hun hobby uitoefenen op een eigen tuintje op het BTD tuinencomplex dat centraal gelegen is op de UT Campus (tussen het Contact Centre (De Boerderij) en het Seinhuis). Neem gerust ook even een kijkje!    

Veel mensen vragen zich af wat biologisch tuinieren nu eigenlijk betekent. Het korte antwoord is dat we geen kunstmest of pesticiden gebruiken op onze tuintjes. Maar het is nog veel meer dan wat je niet doet. Als je biologisch tuiniert, zie je je planten als een deel van het hele systeem binnen de natuur dat begint met de grond, inclusief water, mensen, en dieren -- zelfs insecten. We streven ernaar te werken in harmonie met de natuur. Het begint met aandacht voor de bodem, door regelmatig voedingsstoffen toe te voegen, zoveel mogelijk van de tuinen zelf (compost) of uit de buurt (dierlijke mest) afkomstig. De tuinvereniging koopt regelmatig mest in, en elke tuinier bouwt een eigen composthoop op het eigen tuintje. We gebruiken deze voedingsstoffen ter plekke en hebben dan een goede eerste stap gemaakt voor een prachtige, gezonde, biologische tuin.

Ook belangrijk voor biologisch tuinieren is het kiezen van planten (groenten en bloemen) die geschikt zijn voor de lokale zandgrond. Planten die aangepast zijn aan ons klimaat en de omstandigheden groeien goed zonder veel aandacht of werk. Als je echter planten probeert die zich hier niet zo goed thuis voelen, zul je veel meer moeite hebben om alles gezond te houden en goed te laten groeien.

Het voordeel van een vereniging is dat we veel van elkaar kunnen leren, planten en ervaringen kunnen uitwisselen en samen kunnen zorgen voor een prachtig complex dat ook nog eens jouw eigen gezonde voeding oplevert. 

Medio 2023 heeft de vereniging zo’n 110 tuineenheden (van elk 22,5 m2), enkele gemeenschappelijke bloemen- en kruidentuinen, een boomgaard en een bessentuin voor meer dan 60 leden en 13 tuinkruidleden. Tuinkruidleden zijn leden die geen eigen tuintje onderhouden.