Home UFondsFonds op naamMr. J.L.M. Niersfonds

MR. J.l.m. niersfonds

Uw gift telt, elk jaar weer!

Jan Niers was Commissaris van de Koningin in Overijssel van 15 mei 1972 tot 1 juli 1988. Deze geboren en getogen Tukker,  zoon van een welgestelde katholieke winkelier in Hengelo, was leraar en advocaat in Hengelo en politiek actief als KVP/CDA raadslid, statenlid en senator.

Hij was de eerste gedeputeerde die in zijn eigen provincie Commissaris van de Koningin werd. Niers was een bedachtzame bescheiden strateeg en als CdK een tolerante competente bestuurder, die zeer betrokken was bij het wel en wee van zijn provincie.

Op zijn verzoek werd bij zijn afscheid als CdK het Mr. J.L.M. Niersfonds ingesteld ter financiering van de bijzondere leerstoel Neuromusculaire Bewegingssturing (sinds 2008: Neuromusculaire Bewegingssturing & Telemedicine) aan de Universiteit Twente. Deze leerstoel werd opgezet in samenwerking met revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en Roessingh Research. Met ingang van 2022 wordt vanuit het Niersfonds jaarlijks een eHealth Voucher uitgereikt aan een student, alumnus of PhD om een innovatief idee voor een eHealth-oplossing te kick-starten.

Het Mr. J.L.M. Niers Fonds is een blijvend geschenk van het gehele bedrijfsleven in Overijssel. Trekkers van dit initiatief waren mr. J.W. Fabius, destijds directeur van Energiebedrijf IJsselmij, dhr. B.J. Boerma, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken Zwolle, en drs. J.D. Visser, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken Hengelo. Onder de donateurs bevonden zich nagenoeg alle grote bedrijven en instellingen uit Overijssel.

Niers stierf in Denekamp op 29 oktober 2005 op 80-jarige leeftijd.

Voor meer informatie over het aanvragen of de criteria van de eHealth Voucher kijk dan op onze pagina over de Niersfonds eHealth Voucher