UTFaculteitenEEMCSNieuwsUT- docent met VR-titel in competitie filmfestival van Cannes
Studio Biarritz

UT- docent met VR-titel in competitie filmfestival van Cannes

Twee Nederlandse VR-werken zijn geselecteerd voor de Immersive Competition van het festival van Cannes – van in totaal slechts negen producties. Het mag gezien worden als een erkenning van het hoge artistieke niveau van de Nederlandse XR-scene. Het VR-project LACUNA, waarvoor UT-docent Rik Nieuwdorp (bacheloropleiding Creative Technology en master Interaction Technology) het geluidsontwerp en de muziek heeft gemaakt, is geselecteerd voor het Festival van Cannes.

De VR-documentaire Lacuna van Maartje Wegdam en Nienke Huitenga-Broeren was eerder dit jaar een uitschieter op het IFFR. In de VR haalt de tachtiger Sonja haperende herinneringen op aan haar ouders die haar en haar zus, als jonge meisjes, net op tijd in veiligheid hadden weten te brengen voordat ze zelf in Auschwitz vermoord werden.

De Immersive Competition wordt dit jaar gepresenteerd in het iconische Carlton Hotel, in het hart van Cannes. Een statusverhoging van het programmaonderdeel die de prominente selectie van Nederlandse werken extra glans verschaft. De Immersive Competition van Cannes selecteert, in tegenstelling tot de filmcompetities (en bijvoorbeeld ook het concurrerende Venice Immersive), niet louter wereldpremières – wat in deze gevallen dus goed uitkomt.

De Immersive Competition vindt plaats van 14 t/m 23 mei 2025, als onderdeel van het filmfestival van Cannes. Lacuna is van 4 mei t/m 1 juni 2025 te zien in Eye Filmmuseum, Amsterdam.
Bron: Filmkrant

UT-docent Rik Nieuwdorp

Op de website van Rik Nieuwdorp www.claynote.nl staan meerdere projecten waar hij aan heeft gewerkt. "Met de korte animatiefilm It's Nice In Here stonden we bijvoorbeeld op de shortlist voor een Oscar. De VR-installatie Soul Paint, met narrator Rosario Dawson, heeft al veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder op South By Southwest (SXSW). Met de VR-installatie over absence-epilepsie, In My Absence, zijn we onder andere genomineerd voor een Gouden Kalf en waren we een kleine hit op het filmfestival DOK Leipzig. Vroeger werkte ik meer aan games, nu nog steeds af en toe, maar tegenwoordig haal ik meer voldoening uit projecten die bijdragen aan een mooiere, betere wereld. Ik zit nu vaker in de hoek van de interactieve kunstinstallaties zoals deze VR/XR-projecten."

"Mijn rol in dit soort projecten is meestal als geluidsontwerper en/of componist. Ik werk sinds 2008 als freelancer met mijn bedrijf Claynote. Het werk is doorgaans erg afwisselend en leuk; met kleine productieteams werk je over een langere periode aan een project. Deze werkwijze zorgt ervoor dat je tijd hebt om dingen uit te proberen, een uitwisseling te hebben tussen verschillende disciplines binnen het team, en om met z'n allen mee te denken over het verloop van de productie en het eindproduct. Veel fijner dan bijvoorbeeld postproductie in de filmindustrie, waar iedereen zich focust op hun eigen proces en waarin alles zo snel mogelijk af moet zijn."

Onderwijs aan de UT

"Het werk dat ik als geluidsontwerper en componist doe, deel ik ook vaak met mijn studenten. Het is handig om een voorbeeld uit de echte wereld te kunnen laten zien als ik bijvoorbeeld een college geef over adaptieve muziek, het implementeren van geluidseffecten in games, of hoe gebruikersinteractieve media andere eisen stelt aan het gebruik van geluid. Het valideert gevoelsmatig mijn vakken nog wat meer, als studenten weten dat wat ik ze probeer te leren ook echt mijn beroep is."

Bachelor Creative Technology

Creative Technology is een bacheloropleiding van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de UT. De opleiding wordt volledig in het Engels gegeven en daagt je uit om innovatieve toepassingen te ontwikkelen met behulp van de nieuwste technologie. Creative Technology kenmerkt zich als een veelzijdige studie die studenten leert creatief te denken in het proces van het bedenken van innovatieve oplossingen, terwijl ze ook in staat worden gesteld deze oplossingen uit te voeren in tastbare prototypes.

Master Interaction Technology


Moderne technologieën zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Maar geen van de geavanceerde systemen die we vandaag de dag gebruiken zouden succesvol zijn geweest als mensen er niet mee overweg kunnen. Bij de ontwikkeling van vrijwel elke nieuwe vorm van technologie is mens-machine-interactie één van de belangrijkste overwegingen. Dus hoe stel je de gebruiker centraal in de ontwikkeling van nieuwe, interactieve technologieën? Wat is er bijvoorbeeld nodig om een robot te ontwerpen die menselijke emoties kan herkennen en erop kan reageren? Of een technologie die een sociale aanraking tussen geliefden kan simuleren? Als je geïnteresseerd bent in het vakgebied van mens-computer interactie en je interactieve technologieën wilt ontwikkelen en uitrollen die betekenisvol zijn voor mens en maatschappij, dan is de master Interaction Technology aan de Universiteit Twente de juiste keuze voor jou.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)