UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsPinetum De Horstlanden: een verborgen parel van biodiversiteit op de UT

Pinetum De Horstlanden: een verborgen parel van biodiversiteit op de UT

Op de campus van de Universiteit Twente ligt Pinetum ‘De Horstlanden’, een 4,5 hectare grote tuin die zich toelegt op een indrukwekkende collectie coniferen. Sinds de oprichting in 1969 is het Pinetum een rustige en unieke biodiverse plek op de campus. Bezoekers kunnen hier soorten uit Noord-Amerika, Europa en Azië bewonderen. 

Wereld Biodiversiteitsdag 2024 gaf de aftrap voor activiteiten op de UT campus om enthousiasme en kennis over biodiversiteit te delen. Dit is het vierde artikel in een terugkerende serie over flora en fauna, over de unieke coniferentuin op de campus: ‘Pinetum De Horstlanden’.

Een unieke collectie 

De collectie is meer dan een lust voor het oog: het Pinetum is een genetisch archief van soorten en cultivars, waaronder zeldzame oudere exemplaren die tegenwoordig niet meer gekweekt worden. Sommige bomen, zoals de Juniperus Chinensis Pfitzeriana Glauca bij The Gallery, behoren tot de grootste van hun soort in Nederland. Daarnaast zijn er bomen die ouder zijn dan het Pinetum zelf. Al deze unieke historisch elementen komen samen op onze campus: iets om trots op te zijn.  

Ontstaan van het pinetum

Het Pinetum werd aangelegd door de Twentse Boomkwekersstudieclub in samenwerking met Grontmij De Bilt en met advies van W.J.M. Janssen, hortoloog van WUR (Wageningen University & Research). De UT stelde de locatie tussen de Hengelosestraat en de campus beschikbaar, als natuurlijke bufferzone en groene entree. 

Coniferen werden gegroepeerd op geografische oorsprong: Aziatische soorten staan aan de noordkant van de vijvers, Amerikaanse ten zuiden daarvan, en Europese in het oosten. Deze opzet benadrukt de verscheidenheid en herkomst van de soorten, met aandacht voor zowel esthetiek als ecologie. De meeste coniferen behouden gedurende het hele jaar hun prachtige groene kleur. 
 
A diagram of a circuit

Description automatically generated
Kaart van het Pinetum

Doordacht landschap

Het Pinetum combineert open grasvelden, vijvers en lange zichtlijnen met zorgvuldig geplaatste coniferen. Sommige boomsoorten kregen prominente plekken om hun unieke karakter te benadrukken, terwijl gegroepeerde soorten de natuurlijke uitstraling versterken. Oorspronkelijk werden tijdelijke beplantingen gebruikt om snel een aantrekkelijk landschap te creëren. Deze hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de volwassen, permanente beplanting. 

Hoe het Pinetum biodiversiteit bevordert 

Coniferen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem: ze zuiveren de lucht, bieden schuilplaatsen aan vogels zoals mussen en uilen en dragen bij aan de groene infrastructuur van de campus. De meeste soorten zijn groenblijvend en groeien langzaam, waardoor ze jaarrond hun bijdrage leveren aan de groene beleving van de campus.   

Een duurzaam erfgoed 

Vandaag de dag is het Pinetum het bewijs van de inzet van de Universiteit Twente voor het behoud van cultureel en ecologisch erfgoed. Het Pinetum is een essentieel onderdeel van het campuslandschap. De tuin biedt niet alleen een rustige plek om te ontspannen, maar is ook een concreet voorbeeld van duurzaam landgebruik en het belang van het behoud van zeldzame plantensoorten. 

Of je nu een toevallige bezoeker bent, een liefhebber van coniferen, of gewoon op zoek bent naar een moment van rust in de natuur: Pinetum De Horstlanden nodigt je uit om de schoonheid ervan te ontdekken. Tot snel! 

Meer weten? 

Op de webpagina kan je meer lezen. Binnenkort wordt aan deze pagina een uitgebreide kaart toegevoegd met de namen van alle soorten. Alle bomen zijn onlangs ingemeten. 

Biodiversiteit op de ut

Het versterken van biodiversiteit op onze campus is een van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Universiteit Twente. Door beter te monitoren verkrijgen we kennis over de biodiversiteit op de campus in het algemeen. Dat helpt ons bij het maken van de juiste keuzes om biodiversiteit te ondersteunen. In 2024 zijn we gestart met een jaarlijkse Bioblitz. Iedereen kan helpen soorten te monitoren via de app ObsIdentify. We organiseren verschillende activiteiten om het bewustzijn rondom biodiversiteit te vergroten (zoals vogels en libellen kijken). Er werd een biodiversiteitsraad opgericht, waarbij CFM (Campus & Facility Management) overlegt met biodiversiteitsenthousiastelingen over hoe onderhoud kan bijdragen aan een betere habitat voor soorten. Verder werken we dankzij een subsidie van het Klimaatcentrum aan het toegankelijk maken van gegevens over groenonderhoud en biodiversiteit voor onderzoek en onderwijs. 

Meer weten over duurzaamheid op de UT? Kijk op utwente.nl/duurzaamheid