Het SLT-Biolab in Carré en het NBP Microscopy Lab in Zuidhorst zijn de eerste laboratoria aan de Universiteit Twente die de LEAF Bronze-accreditatie hebben behaald. LEAF, wat staat voor Laboratory Efficiency Assessment Framework, biedt richtlijnen voor duurzamere praktijken in laboratoria. Deze accreditaties maken deel uit van een breder duurzaamheidsplan van de UT, met als doel alle laboratoria te verduurzamen.
Jet Stegge, laboratoriumtechnicus bij het SLT-Biolab, vertelt: "We waren al goed op weg, maar de LEAF-accreditatie gaf ons waardevolle inspiratie om onze bestaande processen verder te verfijnen. Op naar de volgende accreditatie!" Het NBP Microscopy Lab behaalde eveneens hun Bronze-accreditatie. Robert Molenaar, research engineer: "Op basis van onze eigen ervaring waren we al bezig met energiebesparing in het lab. LEAF hielp ons het 'grotere plaatje' te zien op het gebied van algemene labduurzaamheid. We hopen in de toekomst nog meer stappen te zetten!"
Duurzaame labcoördinator Rolf Slaats overhandigt de certificaten aan Jet Stegge en Robert Molenaar.
Wat is leaf?
Het idee achter LEAF is dat laboratoria werken aan het behalen van een Bronze, Silver en uiteindelijk Gold accreditatie via een reeks uitdagingen. Deze accreditaties worden steeds uitdagender, maar leveren ook aanzienlijke kostenbesparingen en verminderingen van de CO₂-voetafdruk op. Bewustwording en het opbouwen van een samenwerkende gemeenschap vormen cruciale onderdelen van dit initiatief.
Veel onderzoeksinstellingen in Nederland werken al met LEAF en zijn verenigd in Green Labs NL. In het Verenigd Koninkrijk, waar LEAF is ontwikkeld, konden laboratoria gemiddeld £2.600 per jaar besparen door efficiënter te werken. Meer informatie is te vinden op de website van UCL.
Het programma werd gepresenteerd aan het technisch personeel van de faculteit Science and Technology en kreeg positieve feedback.Binnen UT nemen alle laboratoria in het Zuidhorst-gebouw deel aan het programma als pilot, samen met twee laboratoria in Carré (het SLT-Biolab en de BIOS Lab-on-a-Chip groep).
Ook meedoen?
Deelname aan het programma is gratis voor alle onderzoeksgroepen, aangezien de universiteit de kosten van een institutionele licentie dekt. De werkdruk is flexibel en kan door de gebruikers zelf worden bepaald. Meestal zijn één of twee LEAF-gebruikers per onderzoeksgroep of laboratorium verantwoordelijk voor het behalen van de criteria, op hun eigen tempo. LEAF-gebruikers van aangrenzende groepen komen samen om inspiratie en ondersteuning te delen, zodat ze het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden.
Geïnteresseerd in LEAF of wil je deelnemen? Neem contact op met Birgit Dragtstra of stuur een e-mail naar sustainability@utwente.nl voor meer informatie!