Koudecirkel

Bij de bouw in 2008 vertegenwoordigde de koudecirkel een uniek project in Europa. Tot op de dag van vandaag wordt dit ingenieuze systeem gebruikt om gebouwen en onderzoeksapparatuur op de campus van de Universiteit Twente te koelen. Dankzij slimme oplossingen, gecombineerd in één geïntegreerd systeem, biedt de koudecirkel een uiterst duurzame aanpak voor koude-opslag.

Waar koude- en warmteopslag vaak in de bodem plaatsvindt, was dit vanwege de geomorfologie van de bodem op de UT-campus niet mogelijk. Daarom is gekozen voor een onconventionele oplossing: een bovengronds reservoir. De Cool Circle is een indrukwekkend waterbassin van 10 meter diep en 35 meter breed, met een opslagcapaciteit van ruim 10 miljoen liter koud water.

's Nachts wordt het water in het reservoir afgekoeld: in de zomer met koelmachines en in de winter door gebruik te maken van de koude buitenlucht. Deze combinatie zorgt ervoor dat het water tot ongeveer 8 tot 10 graden Celsius wordt gekoeld. Via een lusvormig distributiesysteem stroomt het koude water naar de gebouwen.

Het water dat is gebruikt voor koeling keert terug naar het reservoir op een temperatuur van ongeveer 18 graden Celsius en stroomt in aan de bovenkant. Ondertussen stroomt het koudere water het systeem in vanaf de onderkant. Dit creëert een temperatuurgradiënt, waarbij de warmere bovenlaag als isolatiedeken fungeert voor het koudere water: een zogenaamde ‘thermocline’. Tijdens het gebruik verandert de grens tussen koud en warm water gedurende de dag, afhankelijk van de koelbehoefte. De koude en warme lagen mengen echter nooit, waardoor het systeem buitengewoon efficiënt blijft.

De Cool Circle heeft een koelcapaciteit van 11 Megawatt—gelijk aan meer dan 70.000 koelkasten. Naast het leveren van koeling, dient het reservoir ook als wateropslagbuffer in geval van een grote brand. Op dit moment zijn verschillende gebouwen aangesloten op de Cool Circle, waaronder de Horst, Carré, Nanolab, Ravelijn, Hall B, Zilverling, Citadel, Langezijds, Technohal, Cube, High Pressure Lab, Seinhuis en Teehuis.


SUSTAINABILITY WALK