UTDSIDSINieuwsNieuwe stichting versterkt Nederlandse Computational Science
Fotograaf: Giulia Pederzani

Nieuwe stichting versterkt Nederlandse Computational Science

Het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen zoals schone energie, duurzame voedselsystemen en verbeterd waterbeheer is steeds meer afhankelijk van computationele wetenschap. Om de Nederlandse expertise en innovatie op dit gebied te versterken, is de Stichting Computational Science NL vorige week. UT-onderzoeker prof. dr. Linn Leppert zit in het bestuur en is penningmeester van de nieuwe stichting.

De oprichting van de Stichting Computational Science NL is een uitwerking van de Nationale Agenda voor Computational Science, opgesteld door een coalitie van Nederlandse wetenschappers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en gepresenteerd aan het ministerie van Economische Zaken (EZK) in 2022. De agenda onderstreept het belang van computationele modellen en simulaties bij het vinden van oplossingen voor de uitdagingen van een duurzame toekomst. De nieuw opgerichte stichting richt zich op het opbouwen van een sterke gemeenschap binnen dit vakgebied en stimuleert strategische investeringen in onderzoek, infrastructuur en menselijk kapitaal.

Bestuur

De oprichters en eerste leden van het stichtingsbestuur zijn Johan Mentink (Radboud Universiteit, voorzitter), Bianca Giovanardi (TU Delft, secretaris) en  Linn Leppert (Universiteit Twente, penningmeester). Samen met Alfons Hoekstra (Universiteit van Amsterdam), Mark Roest (VORTech) en Wil Schilders (TU Eindhoven) maken zij ook deel uit van de Computational Science NL Strategy Board, die eerder dit jaar is opgericht. CWI, het NWO-instituut voor onderzoek in theoretische informatica en wiskunde, dient als zetel van de stichting.

Linn Leppert, penningmeester van de Stichting Computational Science NL en hoogleraar Computational Chemical Physics aan de Universiteit Twente, vertelt: "Computational Sciences NL is opgericht om de rol van computational science bij het aanpakken van kritieke uitdagingen op het gebied van energie-, water- en voedselzekerheid te versterken en de internationale positie van Nederland op dit belangrijke gebied te versterken.

Aandachtsgebieden

De Universiteit Twente heeft een sterke positie in de focusgebieden van Computational Science NL, zoals energie-efficiënt computergebruik (bijvoorbeeld in het BRAINS-centrum), datagedreven methoden (bijvoorbeeld in het onderzoekscluster Mathemathics of computational science (MCS) en het CRIB-expertisecentrum van ITC), multischaalmodellering (in onderzoeksgroepen variërend van nano electronic materials tot Physics of Fluids), machine learning (bijv. in de groep Data Management and Biometrics en Computational Chemical Physics) en onzekerheidsanalyse (bijv. in de groep Mathematics of Imaging en AI).

Linn Leppert vult aan: "Computational Sciences spelen een sleutelrol in alle faculteiten van de UT en worden steeds belangrijker voor het bevorderen van innovatie op verschillende gebieden. Denk aan de Nobelprijzen voor natuurkunde en scheikunde van dit jaar. Beide werden toegekend voor onderzoek naar computationele methoden die wetenschappelijke problemen met grote maatschappelijke impact hebben opgelost."