Vrijhof Cultuur
Vrijhof Cultuur
Vrijhof Cultuur
Vrijhof Cultuur
Vrijhof Cultuur
Vrijhof Cultuur
Vrijhof Cultuur

Update coronacrisis en consequenties voor Culture & Events

Ondertussen leven en werken we alweer een aantal maanden met het Coronavirus. De overheid versoepelt de maatregelen stapsgewijs en dat heeft ook zijn effect op de sector Cultuur en de mogelijkheden voor Cultuur op de Campus.

In juni zijn we gestart met een aantal repetities van cultuurverenigingen in de buitenruimte op de Campus. Het Openluchttheater, het pleintje met de Fono en een aantal buitenaccommodaties van Sport hebben sinds juni regelmatig repetities van cultuurverenigingen gehuisvest.

Vanaf juli zijn we weer een stapje verder, zo ook met Cultuur. We passen dit jaar géén volledige zomersluiting toe, wel zijn we in de weekenden gesloten. Een tweetal verenigingen heeft toestemming gekregen om in de Vrijhof te repeteren omdat de buitenruimte niet geschikt is. Dat heeft te maken met ondergrond en met weersinvloeden. Helaas is meer momenteel niet mogelijk omdat de maximale capaciteit van de Vrijhof en ook de Campus nog gelimiteerd is.

Door cultuurkoepel Apollo heeft samen met de verenigingen gewerkt aan passende protocollen van de verschillende verenigingen. Naarmate de overheidsmaatregelen wijzigen en ook de landelijk protocollen daarop worden aangepast, veranderen de verenigingen ook waar nodig hun eigen protocollen passend aan de repetitieruimte. Er is veel constructief werk verricht om dit allemaal aan te laten sluiten.

Momenteel werken we aan een doorkijkje richting september, welk programma kunnen we brengen, welke exposities tonen we, welke cursussen moeten er worden ingehaald en welke repetities passen in onze accommodatie. Voor dat laatste past Apollo het repetitietijden schema aan en ook wordt het publieksprogramma aangepast. Ons programma wordt vooraleerst flink uitgedund want we kunnen nu eenmaal niet alles meer in onze ruimtes inpassen. Ook Studium Generale leeft zich alvast in de mogelijkheden in. Onze gezamenlijk focus ligt op het sociale welzijn van de studenten en medewerkers binnen de mogelijkheden van deze tijd.

Om flexibel te zijn en vanaf september onze online mogelijkheden te verbeteren werkt de afdeling Theatertechniek aan de implementatie van een streaming platform om zo o.a. ondersteuning te bieden bij ‘hybride repetities’. Deels repeteren in de accommodatie en deels online deelnemen. Dat zal natuurlijk niet voor alle verenigingen werken maar sommigen kunnen daar hun repetities voor meerdere leden mee mogelijk maken. Ook de mogelijkheden bij lezingen en andere activiteiten kunnen hierdoor toenemen.

Helaas is werken in de Vrijhof op het moment van schrijven nog niet mogelijk, we werken zoveel mogelijk thuis en daarom is een fysiek praatje of een vraag stellen zomaar niet mogelijk. Aan de ene kant is dat jammer, aan de ander kant is dat verstandig, het virus is immers nog onder ons en ons aller gezondheid staat voorop.

Voor de cultuurverenigingen en hun docenten, regisseurs, dirigenten en instructeurs willen we vanaf september weer onze reguliere afspraken op orde hebben. We willen aan de repetitierechten van verenigingen en de instructie niets veranderen, echter is het wel sterk afhankelijk van de mogelijkheden die de overheid en de UT ons biedt. Dus zolang we minimaal anderhalve meter afstand moeten houden kunnen we geen grote groepen in onze ruimtes toelaten. Die maatregelen bepalen dus in grote mate de mogelijkheden van de verenigingen en programmamakers.

Tot zover de laatste update vóór de zomervakantie.

We wensen jullie een hele mooie zomervakantie in goede gezondheid toe en hopelijk tot september!

Namens Culture & Events, Mark Weirath.