Conference Reports

Verslag bezoek 1st International Workshop on Empirical Research in Business Process Management

Stefan R. Koster MSc


Naar aanleiding van het goede resultaat van mijn afstudeerscriptie voor de Master Business Information Technology, werd ik door mijn afstudeerbegeleiders Maria-Eugenia Iacob en Luís Ferreira Pires gevraagd om mijn scriptie samen met hen om te schrijven naar een paper. Na enkele weken werk werd de paper ingediend voor de 1st International Workshop on Empirical Research in Business Process Management, die werd gegeven als onderdeel van de Business Process Management 2009 conferentie aan de universiteit van Ülm in Duitsland. De paper werd geaccepteerd en ik mocht dus een presentatie houden op de workshop.


Zondag 6 september vetrok ik met de ICE naar Duitsland en na een reis van ruim zes uur kwam ik in Ülm aan. Nadat ik met de taxi bij het hotel was aangekomen, kwam ik er snel achter dat ik niet het meest luxueuze hotel had gekozen, maar gelukkig wel degene die het dichtste bij de universiteit lag. Die avond merkte ik dat in je eentje in een restaurant eten erg saai is, dus hield ik het kort en bracht de rest van de avond door met het oefenen van mijn presentatie.


Na een douche, ontbijt en korte taxirit, stond ik ruim op tijd bij de inschrijfbalie van de conferentie. Na wat koffie kon de workshop beginnen. Tijdens de introductie bleek dat de verwachtingen van deze eerste workshop met dit thema ruim waren overtroffen. Iets meer dan twintig papers waren ingestuurd, waarvan er slechts acht geaccepteerd waren. Ook vonden ze het niveau van de papers erg hoog; een mooi compliment voor ons werk! Er volgden nog twee presentaties gescheiden door een koffiepauze waarin ik nog even met oud docent, professor Wieringa, die deze workshop mede voorzat, heb gepraat.


Toen brak het moment aan waarop ik de presentatie zou geven over onze paper. De spanning viel direct van mij af toen ik begon te praten en ruim een kwartier later was het tijd voor vragen. De zaal bleef stil, wat vaak niet een goed teken is. De voorzitters hadden wel vragen en gelukkig kwam de zaal daarna ook los. Het leverde een zinvolle discussie op, waarbij nog enkele goede punten werden aangedragen die we kunnen gebruiken voor verder onderzoek. Tevens werd ik na de laatste presentatie voor de lunch aangesproken door een professor uit Tokyo die zeer geïnteresseerd was in ons onderzoek en graag meer informatie wilde hebben. Inmiddels heb ik hem dan ook attent gemaakt op mijn scriptie.


Helaas had ik geen tijd om de rest van de conferentie mee te maken, in verband met andere verplichtingen. Na de lunch vertrok ik dan ook snel richting het station om met de ICE weer richting Nederland te gaan.


Na aanleiding van de workshop, is er met Springer afgesproken om een speciale uitgave van hun Information Systems and e-Business Management Journal uit te brengen. Van de voorzitter van de workshop heb ik te horen gekregen dat onze paper is uitgekozen voor een traject om hem klaar te maken voor deze speciale uitgave. Dit niet alleen op basis van de score die de reviewers voor de paper gaven, maar ook op basis van de presentatie tijdens de workshop! Al met al was de deelname aan deze workshop een leuke, leerzame en nuttige ervaring.