Conference Reports

Conference experience Bernard van der Wees BSc.


Bezoek aan 24e Bled eConference

B.J. (Bernard) van der Wees BSc


Na het Bachelorreferaat van de opleiding BedrijfsInformatieTechnologie (BIT) besloten mijn begeleider, dr. ir. Hans Moonen en ik het onderzoek uit te werken voor een conferentie. Met leuke gevolgen, want de keuze viel op de 24e Bled eConference in het schitterende Bled in Slovenië. Een land waar ik nog nooit was geweest. Met het vliegtuig naar München - vliegen op Ljubljana is anno 2011 nog altijd onbetaalbaar - en daarna met de auto door naar Bled. Wetenschap gedijt nou eenmaal goed in een mooie omgeving.


En daar hebben we enkele dagen van mogen genieten: van de 12e tot de 15e juni was ik, samen met Hans Moonen, in Bled. Beiden hebben wij een paper gepresenteerd. Een congres is een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe dingen in je vakgebied te ontdekken en op bekende gebieden bij te blijven. Daarnaast is er natuurlijk tijd voor recreatie: naast een heerlijk zwembad, waren er ook enkele netwerkevents.


Mijn presentatie ging goed, en door goede voorbereiding bleven de zenuwen grotendeels achterwege. Na de presentatie hebben we een goede en boeiende discussie gehad over mogelijke verdere ontwikkelingen. Ik vond het heel leerzaam om feedback te krijgen van mensen die zich al jaren specialiseren in het gebied van mijn presentatie.


De Bled eConference is een conferentie die verband legt tussen wetenschap en toepassing. Mijn paper over The Potential of In-Train Crowdsourcing past daar ook netjes in. Crowdsourcing is het creëren van meerwaarde door gebruik te maken van de menigte (de crowd), in plaats van conventionele medewerkers (outsourcing naar de crowd). Deze paper gaat over de vraag of het haalbaar is crowdsourcing toe te passen in de nieuwe informatiesystemen in de NS-treinen. Deze zijn momenteel met Wi-Fi en reisinformatie uitgerust. Het is een van de eerste studies naar crowdsourcing in een beperkende omgeving.


Het was in ieder geval erg interessant om deel te nemen aan een wetenschappelijk congres. Ik had niet verwacht dat het zo uitdagend en leuk zou zijn. Bovendien heeft het congres tot een groep leuke nieuwe contacten geleid.