Collegekaart

De collegekaart van de Universiteit Twente is een geldig legitimatiebewijs binnen de Universiteit Twente. Deze kaart toon je op verzoek als je gebruik maakt van universitaire voorzieningen zoals het volgen van colleges, het afleggen van tentamens en het bezoeken van bibliotheken.

Wanneer krijg ik een collegekaart?

BEGIN JE IN SEPTEMBER?

Bachelor-, Master- of Pre-master studenten

Vanaf 1 augustus ontvang je jouw studentenkaart per post op jouw correspondentie adres als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

(Heb je al een adres in bovengenoemde landen maar heb je dit nog niet aangepast in je profiel, pas dan je correspondentieadres (postadres) aan in Studielink).

Let op: Nadat je aan bovengenoemde voorwaarden hebt voldaan, kan het proces om je kaart te ontvangen tot twee weken duren.

Na 1 oktober is je collegekaart alleen nog verkrijgbaar bij het Student Services Contact Centre.

Uitwisselingsstudenten

Vanaf 1 augustus ontvang je jouw collegekaart per post als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Let op: Nadat je aan bovengenoemde voorwaarden hebt voldaan, kan het proces om je kaart te ontvangen tot twee weken duren.

Na 1 oktober is je collegekaart alleen nog verkrijgbaar bij het Student Services Contact Centre.

Bijvak- en Kies Op Maat studenten of Cursist

Zodra je een bevestigingsmail van je inschrijving hebt ontvangen, kun je jouw digitale pasfoto uploaden in Osiris student. Na 48 uur kun je bij Student Services in het Contact Centre (gebouw 42, Boerderij) terecht om je collegekaart te laten printen.

Na 1 oktober is je collegekaart alleen nog verkrijgbaar bij het Student Services Contact Centre.

Begin je in februari?

Je kunt je collegekaart laten printen bij Student Services als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Onjuiste foto, diefstal, verlies of defect

Bij een onjuiste foto, diefstal, verlies of defect kun je een nieuwe collegekaart verkrijgen bij Student Services  De kosten voor de vervangende kaart bedragen €10,00. Betaling kan alleen met een debet- of credit kaart.


 • Hoe upload ik een digitale pasfoto in Osiris?

  Volg de volgende stappen om je pasfoto te uploaden:

  1. Log in op ‘Osiris Student’ (gebruik je UT-login).
  2. Klik op de profielfoto.
     
  3. Ga naar 'Mijn gegevens'.
  4. Klik op 'Bewerken' om je profielfoto aan te passen.
 • Aan welke criteria moet de foto voldoen?

  Via OSIRIS moet je zelf een pasfoto uploaden. Dit dient een goed gelijkende en recente foto te zijn, anders heb je kans dat je niet wordt toegelaten tijdens een tentamen. 

  Bij het uploaden van de pasfoto, let op de volgende punten. De foto moet voldoen aan de volgende criteria:

  • scherp zijn;
  • in kleur, en moet de natuurlijke huidtinten weergeven;
  • een ware gelijkenis en natuurlijke weergave van jou;
  • inclusief de bovenkant van je schouders, nek en hoofd, gericht naar de camera;
  • genomen met een neutrale gezichtsuitdrukking: ogen open en duidelijk zichtbaar, mond gesloten, niet glimlachen;
  • een afbeelding van jouw huidige uiterlijk, genomen in de afgelopen zes maanden.

  Let op: het uploaden van een gelijkende foto is jouw eigen verantwoordelijkheid. Er wordt geen controle uitgevoerd bij het printen van de collegekaart. 

Waarvoor kun je je collegekaart gebruiken?

Je kunt je collegekaart ook gebruiken als bibliotheekkaart, Union Card, legitimatie tijdens examens en voor de lockers.

 • Collegekaart

  De kaart is geldig als legitimatiebewijs van de universiteit. De collegekaart is geldig tot dat je je uitschrijft aan Universiteit Twente. De kaart wordt slechts éénmaal uitgegeven, je ontvangt dus niet ieder collegejaar een nieuwe kaart. 

 • Bibliotheek kaart

  Toegang tot de bibliotheek
  Studenten en medewerkers kunnen gebruik maken van de UT-bibliotheek. De bibliotheek stelt wetenschappelijke informatie beschikbaar voor onderwijs en onderzoek. De website van de bibliotheek is de toegang tot de digitale bibliotheek met onder meer e-books, wetenschappelijke tijdschriften en literatuurdatabases. Ook vind je daar meer informatie over ons. De Universiteitsbibliotheek (UB) is dé plek om rustig te lezen of te studeren, of om samen te werken aan een project in één van de projectruimtes in de UB in de Vrijhof.

  Bibliotheekpas en - account
  Als nieuwe student krijg je met je collegekaart automatisch een bibliotheekpas en een bibliotheekaccount. Met dit account kun je je lenersgegevens inzien, boeken reserveren en verlengen. Op je collegekaart staat bij “bibl. code” een achtcijferig nummer. Dit is je ‘lenersnummer’ van je bibliotheekaccount.  

 • Union Card

  Als je gebruik wilt maken van de sport- en/of cultuurvoorzieningen in Enschede. Kijk op de website van de Student Union voor meer informatie over de Union Card.

 • Legitimatie tijdens examens

  De collegekaart is enkel geldig als identiteitsbewijs tijdens tentamens in combinatie met een verklaring van inschrijving. Met een verklaring van inschrijving kun je aantonen dat je staat ingeschreven aan de universiteit (bijvoorbeeld voor studiefinanciering of bij een verzekeringsmaatschappij). Op deze verklaring staat o.a. voor welke opleiding en voor welke periode je bent ingeschreven. 

  Wanneer jij nog geen studentenkaart hebt ontvangen, dan kun je je voor een examen legitimeren met een id-kaart of paspoort en een bewijs van inschrijving. Die kun je downloaden via Osiris.

 • Lockers

  Op onze campus kun je als student gebruikmaken van lockers die je met jouw collegekaart kunt openen. Ga naar utwente.nl/lockers voor een overzicht van deze lockers en een instructie over het gebruik van de lockers.

Verklaring van Inschrijving

Je kunt een verklaring van inschrijving downloaden vanuit je OSIRIS Student, wat alleen mogelijk is nadat je officieel bent ingeschreven. 

Zo ja, dan moet je inloggen met je studentnummer en wachtwoord in je OSIRIS Student-account. Onder "Mijn gegevens" klik je op "Inschrijving opleiding". Klik op "Verklaring van inschrijving" om het document te downloaden. Als je een papieren exemplaar nodig hebt, kun je terecht bij Student Services in het Contact Centre.

Exchange-, bijvak- en Kies Op Maat (KOM) studenten kunnen deze verklaring van inschrijving niet zelf in OSIRIS downloaden. Neem dan contact op met Student Services, ook als de verklaring van inschrijving vanuit OSIRIS Student niet voldoende is.