Op dit moment zijn er twee actuele vraagstukken waar de Universiteit Twente mee te maken heeft: de financiën en internationalisering. Deze twee onderwerpen houden met elkaar verband. In dit bericht informeren we je graag over de laatste stand van zaken.
Financiële situatie van de UT
Er staan de UT een aantal grote financiële uitdagingen te wachten. Dat heeft meerdere oorzaken.
Ook de UT heeft last van de inflatie. Door gestegen kosten over de volle breedte, wordt het steeds lastiger om binnen de bestaande budgetten te blijven.
Die budgetten gaan de komende tijd ook nog eens omlaag. Enerzijds doordat de verwachting is dat in de komende periode minder studenten zullen starten met een opleiding aan de UT. Dat komt door demografische ontwikkelingen waardoor er minder jongeren zijn, in het bijzonder in onze regio. Ook verwachten we dat we in de komende jaren minder internationale studenten zullen krijgen, als gevolg van nationaal beleid hiervoor.
Daarnaast hebben we te maken met bezuinigingen van de Rijksoverheid op het hoger onderwijs. Die bezuinigingen tellen landelijk op tot zo’n een miljard euro. Een deel van die bezuinigingen zal dus ook de UT raken. Hoeveel precies weten we nog niet, daarvoor moeten we de precieze plannen afwachten. Die plannen zijn nog niet definitief en zolang dat het geval is, zullen we samen met alle andere universiteiten, medewerkers en studenten actie blijven ondernemen om de bezuinigingen op het hoger onderwijs ongedaan te krijgen. Bijvoorbeeld tijdens het aanstaande protest op maandag 25 november.
Hoe groot is het probleem?
Zoals gezegd: omdat er nog veel onzekerheid is over de toekomstige instroom van studenten en de exacte gevolgen van de Rijksbezuinigingen, is het nog niet precies te zeggen hoeveel de UT in de komende jaren moet bezuinigen. We hebben vlak voor de zomer echter wel een prognose gemaakt. Daaruit bleek dat we tot en met 2029 mogelijk tussen de 35 en 57 miljoen euro op jaarbasis moeten bezuinigen, afhankelijk van de plannen. Met het opstellen van onze begroting voor komend jaar actualiseren we onze prognoses.
Het bedrag dat we moeten besparen, is fors. Om een beeld te geven: de begroting van de UT bedraagt net iets minder dan 500 miljoen euro. Een dergelijk groot bedrag moeten besparen is dus een flinke opgave. Omdat de kosten van de universiteit voor een groot deel uit personeelskosten bestaan, heeft deze bezuiniging dus ook invloed op de medewerkers. De faculteit TNW kondigde reeds een reorganisatie aan, en het College van Bestuur gaf vorige week aan een UT-brede organisatiewijziging niet uit te sluiten.
Wat doet de UT om financieel gezond te blijven?
Toen vorig jaar duidelijk werd dat de UT grote financiële uitdagingen te wachten staat, hebben we twee acties ondernomen: acute maatregelen die invloed hebben op de korte termijn en het ontwikkelen van een langetermijnaanpak om de UT toekomstbestendig te maken.
Acute maatregelen
We hebben acute maatregelen ingevoerd die direct tot kostenbesparing moeten leiden. Zo hebben we (zo veel als mogelijk) de inhuur van externe medewerkers stopgezet, mogen medewerkers niet meer reizen naar het buitenland vanuit de reguliere budgetten (eerste geldstroom) en zijn er strikte afspraken over welke vacatures wel en niet ingevuld mogen worden.
Ook hebben we vlak voor de zomer het besluit moeten nemen om de inzet van studenten voor zogeheten Student Jobs te beperken. Denk aan student-assistenten in het onderwijs op oproepkrachten voor uiteenlopende klussen. Dit is een tijdelijke maatregel die moet helpen het financieel tekort op de korte termijn te beperken. Dat besluit hebben we met pijn in ons hart gemaakt: als universiteit waarderen we de inzet van studenten voor diverse klussen binnen de UT enorm.
In uitzonderlijke gevallen wordt er nog wel gebruik gemaakt van de inzet van studenten, bijvoorbeeld als dat noodzakelijk is voor de continuïteit van activiteiten die echt door moeten gaan. Ook reeds lopende contracten worden voortgezet voor de afgesproken periode.
Toekomstbestendig maken van de UT
Daarnaast werken we aan oplossingen voor de middellange en lange termijn. De UT moet zich aanpassen aan de nieuwe realiteit van mogelijk minder studenten en minder inkomsten.
Eén van de prioriteiten daarin is behoud van de kwaliteit van het onderwijs. We zijn in de eerste plaats een onderwijsinstelling. Studenten geven de UT altijd een hoge waardering in de Nationale Studenten Enquête, die waardering willen we op peil houden.
In onze plannen kijken we bijvoorbeeld hoe we het onderwijs efficiënter en effectiever kunnen organiseren, met zoveel als mogelijk behoud van kwaliteit. Ook kijken we naar meer doelmatigheid bij ons onderzoek. Al die plannen zijn vervat in zogeheten ‘building blocks’. Op onze website lees je daar meer over.
In de keuzes die we maken, proberen we ze goed als mogelijk onze visie op de toekomst centraal te stellen. Zo maken we logische keuzes die passen bij ons beeld van hoe we in de toekomst maatschappelijk impact willen maken. Een eerste aanzet voor die visie vind je in het document Reinventing the UT, dat is opgesteld door het College van Bestuur, de decanen van de faculteiten en wetenschappelijk directeuren van de instituten. Deze visie wordt in de komende periode verder uitgewerkt.
Internationalisering
Zoals gezegd hebben de ontwikkelingen op het gebied van internationalisering grote invloed op de toekomst van de UT. We hebben veel internationale medewerkers en studenten, en koesteren hun aanwezigheid. Ze vormen een waardevolle toevoeging voor onze academische gemeenschap.
In de landelijke politiek is de breed gedragen opvatting dat internationalisering van universiteiten is doorgeschoten. Er zijn te veel internationale studenten, zo stellen zij, waardoor er problemen rond capaciteit en studentenhuisvesting ontstaan. Hoewel er universiteiten zijn die met dergelijke problemen te maken hebben, is dat niet het geval voor de UT.
Ook is er in de landelijke politiek een brede roep om meer aandacht voor de Nederlandse taal. Daarom zou volgens een meerderheid in de Tweede Kamer het aantal opleidingen dat in het Engels wordt aangeboden moeten worden verminderd.
Op dit moment wordt de wetgeving hiervoor ontwikkeld. We weten dus nog niet exact hoe deze er uit gaat zien, mogelijk komt daar meer zicht op in de komende maanden. Opleidingen moeten aantonen waarom het noodzakelijk is waarom zij in het Engels worden gegeven. De minister heeft aangegeven dat er maar zeer beperkt ruimte is voor uitzonderingen op de regel. Zo zijn bijvoorbeeld uitzonderingen mogelijk als de arbeidsmarkt een groot tekort aan personeel in een specifieke sector heeft. Maar ook regionale omstandigheden – in het geval van de UT de ligging aan de grens – zouden een rol kunnen spelen. Er zijn dus kansen voor de UT om aanspraak te maken op uitzonderingsgronden. Echter, we weten ook dat de regels daarvoor erg strikt zullen zijn.
Geen gevolgen voor huidige studenten
Hoe de precieze toekomst er op dit vraagstuk uit komt te zien, weten we dus nog niet precies. We weten wel dat de mogelijke verandering van opleidingstaal geen gevolgen heeft voor huidige studenten.
Als je op dit moment met een bachelor bezig bent, kan je deze blijven volgen in de huidige taal. Mocht de taal van de opleiding veranderen, dan zullen we er in ieder geval zorg voor dragen dat je de opleiding kan afronden in de huidige taal. Er zal sprake zijn van een overgangsperiode, waarin je redelijkheid voldoende tijd moet hebben om je studie af te ronden, in het geval er sprake is van studievertraging. Voor de masteropleidingen zijn er geen veranderingen voorzien.
Op de hoogte blijven
We proberen medewerkers en studenten zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele situatie. Daarvoor hebben we op de serviceportal een pagina ingericht over de financiële situatie en een over internationalisering. Daarop vind je alle relevante informatie. Mocht je vragen hebben die daar niet worden beantwoord, dan vind je op deze pagina’s ook contactinformatie waar je met je vraag terecht kan.