HomeOnderwijsStudent Services/ContactNieuws & eventsNieuws voor studentenOntdek jezelf op een CREA-vakantie als dragqueen of art activist
Foto: House of Vineyard

Ontdek jezelf op een CREA-vakantie als dragqueen of art activist

CREA vindt zichzelf opnieuw uit zodat jij jezelf opnieuw kan uitvinden 

CREA - het cultuurcentrum voor Amsterdamse studenten - is een unieke plek om elkaar te ontmoeten in een cursus, bij een voorstelling of op het terras van het CREA Café. Tegelijkertijd zal van 5 juli tot 13 augustus duidelijk worden dat CREA hernieuwd en vol energie uit de crisis komt. Het nieuwe cursusteam en de nieuwe CREA directeur hebben in de lockdown niet stilgezeten. Naast cursussen schrijven, theater, dans en fotografie/film zijn er een aantal nieuwe eigentijdse cursussen.
Een vakantie in eigen land voor je hoofd, je hart, je adem en je handen.  

GENDER EN IDENTITEIT

Vanaf deze zomer breidt CREA haar vaste programmering van kunst- en cultuurcursussen uit. Vanaf juli is het mogelijk om een vakantie in eigen land te boeken door een week in de wereld van dragqueens te duiken en te ontdekken wie je bent als dragqueen of -king. Niemand minder dan Miss Vanity Love, die eerder de populaire drag-nights in het CREA café organiseerde zal alle aspecten van de dragculture de revue laten passeren. Maar het is vooral de nieuwe versie van jezelf in de spiegel die je nooit zal vergeten. Zoals RuPaul, de iconische dragqueen van de RuPaul’s dragrace ooit zei:  ”When you become the image of your own imagination, it’s the most powerful thing you could ever do.” 

Daarnaast zal de LGBTQ+pionier Amber Vineyard van The House of Vineyard voor de tweede keer bij CREA een week ballhouse culture geven. Een cursus voor al mensen die door de Netflix-serie Pose nieuwsgierig zijn geworden naar de empowerende kracht van beweging tijdens vogueing enposing

Beide weken zijn toegankelijk voor iedereen, ook als je niet tot de community zelf behoort als je maar LGBTQ-friendly bent.   

ACTIVISME EN JE KLEDINGKAST 

Als je een andere vorm van activisme zoekt kan je deze zomer bij CREA terecht bij de Syrisch-Koerdische kunstenaar Shahin Daoud die een cursus Activist Art geeft. Door zijn eigen geschiedenis kan deze technisch begaafde kunstenaar niet anders dan vanuit persoonlijk en politieke urgentie werken. En ook het sociaal kunstcollectief United Painting geeft weer een zomercursus: United Painting haalt in 2014 als Favela Painting de wereldpers met meerdere reusachtige muurschilderingen in Rio de Janeiro. Onder leiding van Dre Urhahn, een van de oprichters, volgden projecten in gemeenschappen, sloppenwijken en vluchtelingenkampen onder andere de VS, Haiti, Griekenland en Nederland. Alle projecten worden uitgevoerd in samenwerking met lokale bevolking. Bij de laatste BLM demonstratie in Amsterdam Zuidoost was hun werk te zien als gigantisch vloerkleed. En als je wat kleiner maar niet minder actief vorm wil geven aan bijvoorbeeld een duurzamere wereld begin dan in je eigen kledingkast. CREA biedt deze zomer de cursus Funky fashion repair art door Bell Poort om je geïnspireerd op gang te helpen.  

REPRESENTATIE

Ook nieuw is een samenwerking met de Diversity Hub, het diversiteitsplatform van de Hogeschool van Amsterdam. Een week die we (re)present yourself hebben genoemd. Een nieuw platform voor al die stemmen die zich weinig of niet gerepresenteerd zien. Via verschillende kunstdisciplines werk je in een week naar jouw persoonlijke perspectief, beeld of geluid.       

Naast deze bijzondere vakantieweken organiseert CREA deze zomer ook cursussen in Toeval, podcasten, in creativiteit, tekenen, schilderen, zang, theater op locatie, de combinatie van multimedia en dans en nog veel en veel meer.  

Check: www.crea.nl/zomercursussen