HomeOnderwijsStudent Services/ContactNieuws & eventsNieuws voor studentenTerugkijken en verder werken aan diversiteit en inclusie

Terugkijken en verder werken aan diversiteit en inclusie Dit was onze eerste Diversity Week

Je kunt het bijna niet gemist hebben: afgelopen week was het Diversity Week op de UT. Het was een week vol activiteiten. Activiteiten met ‘bewust maken’ als belangrijkste doel. Want vind jij van diversiteit? Wanneer voel jij je thuis en veilig bij de UT en wanneer voel jij je gezien, gehoord en gewaardeerd? Kan jij je uitspreken en kan je vrij aangeven wat je wel en niet belangrijk vindt? Of heb je toch – bewust of onbewust – te maken met vooroordelen of overtuigingen van jezelf en van anderen die je belemmeren te zijn wie je wilt zijn en te doen wat je wilt en kunt?

Naast ‘bewust maken’ waren ook ‘verbinden’ en ‘samen problemen en actiepunten benoemen’ belangrijke doelen waaraan wij met de activiteiten tijdens de Diversity Week een bijdrage hebben willen leveren. In het onderstaande compilatiefilmpje vertellen een aantal medewerkers en studenten wat voor hen inclusie is en waarom het zo belangrijk is om daaraan te werken. Ook stippen ze aan waar het soms misgaat, waar we nu dus precies nog hard aan (moeten) werken.

Wat hebben we gedaan? Een kort overzicht

Er gebeurt al veel. Zo hebben we – ook tijdens de Diversity Week – hard doorgewerkt aan het Gender Equality Plan (GEP). HR-beleidsadviseur voor diversiteit en inclusie, Michael Neys: “Met dit plan willen we zorgen voor meer bewustzijn en willen we genderongelijkheid echt helemaal uitbannen. Alles wat we al doen nog gaan doen om dit te bereiken, is opgenomen in dit plan. Daarnaast is het vanaf 1 januari 2022 verplicht om een GEP te hebben. Zo is het is bijvoorbeeld een van de eisen om subsidie aan te kunnen vragen binnen Horizon Europe, het financieringsprogramma voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie van de EU.” Zodra het GEP af en goedgekeurd is, informeren wij alle medewerkers hierover.

En tijdens de Diversity Week, op dinsdag 5 oktober (Diversity Day) om precies te zijn, hebben wij ons eerste genderinclusieve toilet geopend, op de begane grond van het Horst-gebouw. Deze symbolische opening was onderdeel van een voorstelling, waarin Theatergroep Nest op humoristische wijze duidelijk maakte waarom het hebben van genderinclusieve toiletten een must is. Wil jij weten hoe dat ging, die symbolische opening? Kijk dan snel dit filmpje waarin het toilet geopend wordt. Binnenkort is dit toilet officieel een genderinclusief toilet, nu wordt nog hard gewerkt aan de laatste aanpassingen. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat elk campus gebouw in elk geval een genderinclusief toilet heeft.

Presentatie en debat

Op 5 oktober was er trouwens ook een debat, georganiseerd door Th!nk with Pride en Studium Generale, in samenwerking met de Gemeente Enschede. In dit debat stond ‘veiligheid’ centraal. Hoe veilig voel jij je, als lid van de LGBTQI+-gemeenschap? En als je je niet veilig of geaccepteerd voelt, wat doet dat met je en hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat je je wél veilig voelt? En er was nog meer: tijdens de lunch gaf Vera Boertien van Th!nk with Pride in het DesignLab een presentatie over de geschiedenis van de LGBTQI+-beweging. Wat kunnen we leren van die geschiedenis en hoe passen we deze waardevolle lessen toe in het heden, zodat iedereen zich vrij voelt en niet bang hoeft te zijn? 

Spetterende optredens en inspirerende filmavond

Woensdag 6 oktober was het dan eindelijk tijd voor de grote Th!nk with Drag Show. Tijdens deze wervelende show, met spetterende optredens van onder meer gelegenheidsdrags Arnold Enklaar, Jennifer Herek en een flink aantal studenten van de UT, Saxion en ROC, werd uitbundig gevierd dat je mag zijn wie je bent en dat je dat mag uiten zoals je wilt, zonder angst of schaamte. Het was een prachtige, meeslepende en ontroerende avond in het Harry Bannink Theater bij Saxion. En een inspirerende avond was het ook op onze campus. In de Global Lounge (in Bastille) was namelijk de film Picture a Scientist te zien, een film waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe hard vrouwen (hebben) moeten vechten voor een plek in de academische wereld. In de komende maanden organiseren we meer avonden waarop je films kunt zien waarin diversiteit, gelijk(waardig)heid en inclusie centraal staan. Houd het nieuws dus in de gaten!

Special Diversity and Inclusion

Heb jij ‘m trouwens al? Jouw editie van de special over Diversity and Inclusion, onder redactie van U-Today en met bijdragen van initiatiefnemer Anouk Geenen, leden van de Shaping Expert Group Inclusion, het gloednieuwe DE&I Team (Sterre Mkatini, Michael Neys en Linda Pasqual-van der Landen) en vele anderen? Afgelopen woensdag (6 oktober dus) hebben we deze uitgedeeld in Carré. Maar als het je toen niet gelukt is er een te bemachtigen, dan kun je nu ook nog een exemplaar vinden in een van de U-Today-magazinebakken die je in alle gebouwen op de campus vindt. Lees je ‘m liever online? Ook dat kan, als ISSUU of als interactief en digitoegankelijk pdf-bestand.

Ondertekenen intentieverklaring VN-verdrag

Donderdagmiddag gebeurde het. Vicevoorzitter van het College van Bestuur Machteld Roos zette in het bijzijn van enkele studenten met een fysieke beperking haar handtekening onder de intentieverklaring van het VN-verdrag. “Met de ondertekening van de intentieverklaring VN-verdrag laten we zien dat we nog meer ambities hebben op het gebied van inclusie en dat we hier proactief en met elkaar mee aan de slag gaan” vertelde Machteld Roos, vlak nadat ze de verhalen van de studenten had gehoord, waarin de informatievoorziening en de optie om modules in kleinere delen op te splitsen als mogelijke verbeterpunten naar voren kwamen. Alles over deze intentieverklaring lees je in het nieuwsbericht van vorige week donderdag.

Creatief werken aan inclusie en praten over racisme

De laatste dag van de Diversity Week was minstens zo bijzonder als de eerste. Op vrijdagochtend hebben we Zines gemaakt: een creatieve manier om sociale thema’s in beeld te brengen en jouw persoonlijke verhaal te vertellen. Assistent-professor Public Administration en workshopbegeleider Le Anh Long liet de deelnemers ervaren hoe fijn het is om op een creatieve manier bezig te zijn met moeilijke onderwerpen, zoals er (niet) bij horen, (zelf)acceptatie en hoe moeilijk het soms is om om hulp te vragen of juist hulp te (moeten) ontvangen. Ben jij benieuwd wat een Zine precies is en hoe die maakt? Bekijk dan deze korte video op YouTube.

Tijdens Annah Keige-Huge’s conversation about racism, hebben we met elkaar besproken waarom het zo lastig is racisme – en alles wat daarmee te maken heeft – te bespreken. Hoe is racisme ontstaan, wat is het precies en waarom wordt het vaak zo ongemakkelijk als we ons uitspreken tegen racistische opmerkingen of racistisch gedrag? Het was een open, soms emotionele conversatie die vraagt om een vervolg – een vervolg dat nog dieper ingaat op racisme en de impact die dat nog dagelijks heeft op het leven van veel mensen.

We hebben de Diversity Week afgesloten met een feestelijke borrel in het Theater Café. De maandag erna hebben we vervolgens uitgebreid stil gestaan bij Coming Out Day – de dag waarop in Nederland extra aandacht besteed wordt aan mensen die uit de kast gekomen zijn of nog uit de kast moeten komen.

We hopen dat deze eerste editie van de Diversity Week ook jou heeft geïnspireerd, nieuwe inzichten heeft gegeven en je de kans heeft gegeven nieuwe mensen te leren kennen. Er is nog veel werk te doen, en dat doen we graag samen met jou. Dus stay tuned en bouw met ons mee!

Meer informatie en meedoen?

Wil je na het lezen van dit bericht meer informatie, een vraag stellen of reageren? Stuur dan een e-mail naar diversity-ga@utwente.nl of kijk op onze pagina over diversiteit en inclusie op het Service Portal