De Universiteit Twente (UT) heeft vandaag haar jaarverslag over 2024 gepubliceerd. Het verslag belicht een jaar vol externe uitdagingen, strategische keuzes en gerichte investeringen in onderwijs en onderzoek. In een omgeving met geopolitieke spanningen, overheidsbezuinigingen en demografische veranderingen heeft de UT noodzakelijke maatregelen genomen om haar financiële positie te versterken. Deze omvatten onder meer een reorganisatie van een faculteit en een aanscherping van missie en visie voor een toekomstbestendige organisatie.
Missie en maatschappelijke impact
UT bevestigde haar identiteit als ondernemende technische universiteit met het motto “High Tech, Human Touch”. De aangescherpte missie onderstreept de ambitie om complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, met focus op vier impactdomeinen: klimaat, gezondheid, veiligheid, en chiptechnologie.
Onderwijs en studentwelzijn
De universiteit bood ook in 2024 een breed en interdisciplinair onderwijsaanbod, en nam deel aan landelijke initiatieven als Slimmer Collegejaar en Wisselstroom om werkdruk te verlagen. Samenwerkingen met de VU, Saxion, ROC van Twente en de regionale industrie ondersteunden de vraag naar technisch opgeleid personeel, met name in de chipsector.
Studentwelzijn bleef een belangrijk speerpunt, met initiatieven gericht op preventie, veerkracht en het versterken van de gemeenschap.
Onderzoek en innovatie
Het onderzoek aan de UT bleef gericht op maatschappelijke impact. Belangrijke ontwikkelingen waren onder andere:
- Het BRIDGE-project met Universität Münster voor betere samenwerking in de regionale zorg.
- Een nieuwe samenwerking tussen het Climate Centre en NL Space Campus.
- De eerste stappen naar chipfabriek New Origin en de start van het Joint Innovation Center van TNO rond SiN-chips.
Onderzoekers ontvingen prestigieuze subsidies en er werden 19 octrooiaanvragen ingediend. De spin-off FlowBeams, gericht op injectietechnologie zonder naalden, ontving Europese subsidie via de European Innovation Council.
Organisatie en duurzaamheid
Door stijgende kosten voerde de UT zowel korte- als langetermijnmaatregelen door om de financiële balans te herstellen. Medewerkerswelzijn werd ondersteund met een nieuw leiderschapsprogramma en een vervolg op het arbeidsinspectieonderzoek uit 2023.
Duurzaamheid bleef prioriteit: gebouwen werden op duurzame wijze gerenoveerd, de digitale weerbaarheid werd versterkt en als eerste universiteit in Nederland rondde UT de opschoning van onderwijssystemen af conform de AVG.
Financieel overzicht
De totale uitgaven in 2024 bedroegen €513,8 miljoen, tegenover inkomsten van €510 miljoen, wat resulteerde in een bescheiden tekort. Ondanks dit gat bleven investeringen gericht op onderwijskwaliteit, studentenondersteuning en onderzoek. Verdere hervormingen en verbreding van inkomstenbronnen staan op de planning.
Het volledige jaarverslag is te lezen op onze website.