Summer Course Risicoleiderschap

Doelgericht omgaan met onzekerheden in een VUCA-wereld. De rode draad hierin is de factor onzekerheid, met bijbehorende risico’s én kansen.

Krachtig en snel herstel na de pandemie, inclusief voorbereid zijn op de volgende. Voorgaande digitale transformatie en robotisering. Continue dreiging van cyberrisico’s en privacy issues. Wereldwijde concurrentie met veeleisende opdrachtgevers en cliënten, plus onverwachte geopolitieke ontwikkelingen. Dit zijn zo wat hedendaagse ontwikkelingen met impact op bedrijven en organisaties in de (semi)publieke sector. Ontwikkelingen, waar veel managers en andere professionals dagelijks mee om moeten zien te gaan.

Dr. ir. Martin van Staveren MBA, kerndocent en auteur 'Risicoleiderschap'
“Risicomanager is een functie van enkelen. Risicoleider is een rol die iederéén in de organisatie kan vervullen”
Dr. ir. Martin van Staveren MBA, kerndocent en auteur 'Risicoleiderschap'

Niet eens zo lang geleden werd conventioneel risicomanagement, uitgevoerd door de risicomanager, gezien als dé veelbelovende aanpak voor het beheersen van risico’s. Met nogal eens als resultaat: ingewikkelde modellen en protocollen, lange risicodossiers, goedbedoelde maatregelen,  de nodige risicomanagers en weinig enthousiasme in de rest van de organisatie. Zowel de praktijk als vele wetenschappelijke studies leren dat het effect van dergelijk risicomanagement vriendelijk gezegd beperkt is.

VUCA-wereld

De bijbehorende omgeving wordt wel een VUCA-omgeving genoemd. Dit acroniem staat voor de combinatie van volatiliteit, uncertainty of onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. De rode draad hierin is de factor onzekerheid, met bijbehorende risico’s én kansen. Veel is immers onzeker over de snelheid en impact van al deze ontwikkelingen op organisatie en stakeholders. Hetzelfde geldt vaak voor de beheersmaatregelen, die organisaties treffen om er kosteneffectief én met draagvlak mee om  te gaan.

Betekent dit dat de rol van risicomanagement door de risicomanager volledig is uitgespeeld? Helemaal niet. Deze rol is echter aan een transformatie toe: aanpassing aan de eisen van de dynamische, digitaliserende VUCA-wereld.

Ontvang digitale brochure

Waarom risicoleiderschap?

Deelnemersprofiel

De Summer Course Risicoleiderschap is bedoeld voor leidinggevenden, managers en consultants in het bedrijfsleven en de (semi-)publieke sector die op zoek zijn naar verfrissende en state of-the-art kennis en inspiratie.

Vragen over deze summer course?
E.G.M. Veltman - van der Woning (Jacqueline)
PROGRAMMACOÖRDINATOR

Meer weten?

Schrijf je nu in voor deze 2-daagse summer course!
Inschrijven!
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies