Summer Course Risicoleiderschap

Tweedaagse Summer course risicoleiderschap

Doelgericht omgaan met onzekerheden in een VUCA-wereld. De rode draad hierin is de factor onzekerheid, met bijbehorende risico’s én kansen.

Deze summer course is een onderdeel van CuriousU PRO. 
Bekijk hier alle summer courses!
Inschrijven voor deze summer course moet via de CuriousU PRO website.

Basis van risicoleiderschap

Krachtig en snel herstel na de pandemie, inclusief voorbereid zijn op de volgende. Voorgaande digitale transformatie en robotisering.  Continue dreiging van cyberrisico’s en privacy issues. Wereldwijde concurrentie met veeleisende opdrachtgevers en cliënten, plus onverwachte geopolitieke ontwikkelingen. Dit zijn zo wat hedendaagse ontwikkelingen met impact op bedrijven en organisaties in de (semi)publieke sector. Ontwikkelingen, waar veel managers en andere professionals dagelijks mee om moeten zien te gaan.

  • VUCA-wereld

    De bijbehorende omgeving wordt wel een VUCA-omgeving genoemd. Dit acroniem staat voor de combinatie van volatiliteit, uncertainty of onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. De rode draad hierin is de factor onzekerheid, met bijbehorende risico’s én kansen. Veel is immers onzeker over de snelheid en impact van al deze ontwikkelingen op organisatie en stakeholders. Hetzelfde geldt vaak voor de beheersmaatregelen, die organisaties treffen om er kosteneffectief én met draagvlak mee om  te gaan. 

Dr. ir. Martin van Staveren MBA, kerndocent en auteur 'Risicoleiderschap'
“Risicomanager is een functie van enkelen. Risicoleider is een rol die iederéén in de organisatie kan vervullen”
Dr. ir. Martin van Staveren MBA, kerndocent en auteur 'Risicoleiderschap'

Niet eens zo lang geleden werd conventioneel risicomanagement, uitgevoerd door de risicomanager, gezien als dé veelbelovende aanpak voor het beheersen van risico’s. Met nogal eens als resultaat: ingewikkelde modellen en protocollen, lange risicodossiers, goedbedoelde maatregelen,  de nodige risicomanagers en weinig enthousiasme in de rest van de organisatie. Zowel de praktijk als vele wetenschappelijke studies leren dat het effect van dergelijk risicomanagement vriendelijk gezegd beperkt is.

Betekent dit dat de rol van risicomanagement door de risicomanager volledig is uitgespeeld? Helemaal niet. Deze rol is echter aan een transformatie toe: aanpassing aan de eisen van de dynamische, digitaliserende VUCA-wereld.

Waarom risicoleiderschap?

Data en kosten

Bekijk de data en kosten van de Summer Course Risicoleiderschap hier.

Brochure aanvragen?

Wilt u een brochure over de Summer Course Risicoleiderschap ontvangen? Zodat u alle informatie thuis of op uw werk kunt nalezen, of de informatie kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan met uw leidinggevende of HR collega. Vul onderstaand aanvraagformulier in en ontvang de brochure digitaal.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies