Impressie Risk & Resilience Festival 2021

Risk & Resilience Festival 2021 was een inspirerend event waar meer dan 25 sprekers zijn kennis en ervaringen deelden op het gebied van big data, risicomanagement en cyberresilience. Neem een kijkje in de fotogalerij voor een totaalbeeld van het event en aanschouw de winnaar van de GvRM-award en de Caroline-award. 

Aftermovie

Winnaar Caroline-award

Vanaf 2019 is de Caroline-award in de wereld geroepen. De award is vernoemd naar de in 2019 plotseling overleden Caroline Regtuit, destijds geliefd directeur van het PLD Centre. Ze was de stuwende kracht achter het festival. Deze publieksprijs wordt uitgereikt aan de spreker met de meest inspirerende sessie. Het publiek kon stemmen op zijn of haar favoriete sessie. Martin van Staveren is voor de 2e keer gekozen tot de meest inspirerende spreker van 2021. Lees hier zijn beknopte samenvatting van zijn sessie. 

Zijn bijdrage ging over de botsing van big data met ethiek, en over de verbindende rol die risicoleiderschap daarbij kan spelen.

Samenvatting van Martin van Staveren - Big data, ethiek & risicoleiderschap

We leven in een 'wicked world' met volop wilde vraagstukken. Het enorme belang van feitelijke data voor een realistisch wereldbeeld is door de Zweedse gezondheidswetenschapper Hans Rosling beschreven ‘Feitenkennis’.

Hier lijnrecht tegenover staat het doorgeslagen ‘dataïsme’, zoals beschreven door filosoof Miriam Rasch in ‘Frictie’. Dit vanuit een maatschappelijk breed omarmd ‘tech for good’ geloof.  

In relatie tot omgaan met onzekerheid was een paradoxaal citaat van Simone de Beauvoir uit 1947 (!) leidend in m’n verhaal: ‘Sans echec, pas de morale’. Ofwel, zonder mislukking geen moraal. De vraag naar ethisch (het juiste) handelen verondersteld namelijk onzekerheid over wat juist is. Ethiek wordt zo verbonden met niet (zeker) weten én toch durven handelen.

De Toeslagenaffaire diende als casus uit de praktijk, met de discutabele rol van het risicoclassificatie-model. Met dit algoritme voor de opsporing van fraude werden risicoprofielen opgesteld. Het hoge black box gehalte en het gebruik ervan is onlangs zeer kritisch beschouwd in het rapport ‘Xenofobe Machines’ van Amnesty International.  

Bij botsingen tussen data en ethiek kunnen vaardigheden voor risicoleiderschap helpen, die iedereen zich met wat inspanning eigen kan maken. Bijvoorbeeld: 

  • Omgaan met conflicterende doelen => fraude versus gelijke behandeling.
  • Scherpe keuzes maken => hoever willen we gaan met big data en algoritmen?
  • Afwijkingen opmerken => wanneer vliegt het algoritme uit de bocht?
  • Wat meer onzekerheden toelaten => ethisch handelen is niet (zeker) weten.

GvRM studie-award

Op het brede terrein van risicomanagement wordt veel onderzoek gedaan. Om onderzoek te stimuleren en bijzondere mensen en prestaties binnen het vakgebied te belonen reikt het GvRM jaarlijks deze award uit tijdens het Risk & Resilience Festival.

De GvRM Risk Management Studie Award bestaat sinds 1995. Het is een beloning voor studenten die onderzoek verricht hebben en/of een werkstuk hebben gemaakt op het gebied van risicomanagement met een duidelijke meerwaarde voor het vakgebied. Alle werkstukken, gemaakt voor studiedoeleinden (individueel of groepswerk) komen in aanmerking voor de award.

Winnaar GvRM Studie Award
Kirsten Noteboom
Hogeschool Rotterdam, Bedrijfseconomie

Titel: 'Stedin in control over de strategische risico’s'

Het gaat over het identificeren van Kritische Risico Indicatoren en Risicotolerantie bij strategische risico’s. Kirsten ontwikkelde “Vroegtijdige waarschuwingsindicator die een verandering in het risico meet en voorspelt.”

Heb je recent onderzoek gedaan op het gebied van risicomanagement, ben je daarmee bezig of heb je daar plannen voor? Denk jij dat jouw werk bijdraagt aan de ontwikkeling van risicomanagement? Zend jouw werkstuk dan per email naar info@gvrm.nl.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies