Partners & netwerken

In de regio Oost-Nederland werken we als Universiteit Twente met verschillende partners samen in de onderwijsketen 



  • Regionale en landelijke samenwerking VO-HO netwerken

    Landelijk VO-HO netwerk
    Het is mooi om te zien dat in heel Nederland rondom universiteiten en hogescholen samenwerkingsnetwerken zijn ontstaan. In Nederland zijn wij onderdeel van het landelijke VO-HO netwerk. In dit landelijke netwerk zijn tien regionale netwerken vertegenwoordigd. Samen vormen de netwerken de schakel tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs in hun regio en zorgen voor een betere aansluiting daartussen. Hierin werken docenten, wetenschappers, studenten en leerlingen samen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Elk netwerk legt hiervoor eigen accenten in het activiteitenaanbod, afgestemd op de behoeften van betrokken scholen, hogescholen, universiteiten het bedrijfsleven en de regio.

    https://www.vohonetwerken.nl/vo-ho_netwerken/

    Onderwijsnetwerk Oost
    In de regio Twente/Salland/Achterhoek is het regionale ‘Onderwijsnetwerk Oost’ actief. Dit netwerk is een krachtige samenwerking tussen Hogeschool Saxion, Hogeschool Windesheim, Universiteit Twente en voortgezet onderwijs scholen in Oost Nederland. Het onderwijsnetwerk verbindt het voortgezet onderwijs (vo) en het mbo met hogescholen en universiteiten (ho). Centraal in deze samenwerking staat: 

    • Het verbeteren van de aansluiting naar het hoger onderwijs
    • Talentontwikkeling van leerlingen
    • Docentprofessionalisering 

    Onderwijsnetwerk Oost richt zich op leerlingen uit het voortgezet onderwijs én mbo-studenten, om hen te inspireren, te enthousiasmeren en te begeleiden naar de mogelijkheden die het hoger onderwijs in deze regio te bieden heeft. Daarnaast worden docenten vanuit het voortgezet onderwijs en het mbo ondersteund bij hun professionalisering met de kennis vanuit de twee hogescholen en de universiteit. ‘Life long learning’ voor docenten en andere onderwijsprofessionals.

    https://onderwijsnetwerkoost.nl/

  • Partnerschappen 'Samen opleiden'

    Onder de noemer ‘Samen Opleiden & Professionaliseren’ bundelen schoolbesturen, scholen en lerarenopleidingen hun krachten om samen een duurzame inrichting van opleiding én professionalisering voor leraren te realiseren. Partnerschappen zetten zich in voor versterking van de samenwerking tussen besturen, scholen en lerarenopleidingen in het primair en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs rond dit thema. De UT is in de regio Oost met drie partnerschappen rondom ‘Samen Opleiden & Professionaliseren’ verbonden.

    1.      ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL OOST-NEDERLAND (AOS-ON)
    In de AOS-ON werkt Universiteit Twente (vanuit de sectie ELAN) samen met zes vo-scholen en drie andere opleidingsinstituten. De AOS-ON focust zich op het aanbieden van een brede oriëntatie op het beroep van leraar. Door een gevarieerd aanbod in onderwijssituaties ontwikkelt de aanstaande docent een eigen visie op het beroep en goed onderwijs. Onder het motto ‘duurzaam leraren opleiden, onze gezamenlijke verantwoordelijkheid’ wordt er gewerkt aan een leven lang leren.

    De AOS-ON ziet opleiden, onderzoeken en ontwikkelen als één geheel. Er wordt gebruik gemaakt van een drieslag: een brede oriëntatie op het beroepsbeeld, samen opleiden en beoordelen en het ontwikkelen van een onderzoekende houding. Niet alleen bij studenten, maar ook bij werkplekbegeleiders en opleiders.

    Vraagstukken die in ontwikkelagenda’s van de partners staan, worden ingezet als onderwerp voor onderzoek door aanstaande leraren. De primaire doelstelling van onderzoek binnen de AOS-ON is dat de student, als toekomstige leraar, leert om zijn beroepspraktijk en praktijkproblemen onderzoekend te benaderen en op te lossen. Onderzoek dient als basis voor curriculum- en schoolontwikkeling. De Universiteit Twente draagt bij aan de doorontwikkeling en monitoring van deze doelstelling.

    Lees hier meer.

    2.       OPLEIDINGSSCHOOL PARTNERSCHAP 2

    Part 2 is een partnerschap tussen zeven vo-scholen, ROC van Twente, Universiteit Twente en Windesheim. Op jaarbasis worden ongeveer 280 studenten opgeleid. Speerpunten zijn een onderzoekende en nieuwsgierige houding. Er wordt gewerkt vanuit feed-up, feedback en feed-forward. Studenten geven binnen Part 2 vorm aan hun eigen leerroute en ontwikkeling. Concrete leervragen zijn hiervoor de basis.

    De Universiteit Twente (vanuit de sectie ELAN) werkt binnen Part 2 o.a. mee aan gezamenlijke curriculumontwikkeling, het ondersteunen van opleidingsteams, accentueren van een leven lang leren en het opzetten en implementeren van training voor werkplekbegeleiders. Daarnaast draagt de Universiteit Twente bij aan actuele inzichten over de ontwikkeling en het leren en begeleiden van mensen en onderwijsprogramma’s.

    Lees hier meer.

    3.       PARTNERSCHAP INTEGRAAL LERAREN OPLEIDEN TWENTE EN SALLAND (PILOTS)

    De Universiteit Twente participeert ook binnen aspirant-opleidingsschool PILOTS (Partnerschap integraal leraren opleiden Twente en Salland) samen met Hogeschool Windesheim, Attendiz, Het Stedelijk, De Waerdenborch, OSG Hengelo en Reggesteyn. Het is ons eerste partnerschap waarin het speciaal onderwijs participeert. PILOTS werkt vanuit themagroepen (verbonden aan de vier kwaliteitswaarborgen van het Kwaliteitskader Samen Opleiden & Inductie) waarin expertise vanuit de Universiteit Twente wordt ingebracht. Door het werken vanuit themagroepen hebben alle partners inbreng en vormen de themagroepen een platform om te leren van elkaar.

    In de themagroep ‘onderzoek’ waarbij wordt nagedacht over de rol van onderzoek in de lespraktijk van de docent, zet de Universiteit Twente haar expertise in. Naast de inbreng van de Universiteit Twente in de themagroepen van PILOTS wordt input geleverd in de kwaliteitsontwikkeling van samen opleiden en de interne training voor schoolopleiders.

    Lees hier meer.

  • Onderwijsregio Twente Achterhoek Oost-Salland

    In Onderwijsregio Twente, Achterhoek, Oost-Salland wordt met behulp van Samen Opleiden & Professionaliseren en de Regionale Aanpak Personeelstekort intensief samengewerkt.

    Sinds 2023 wordt er in de regio Twente, Achterhoek, Oost-Salland samengewerkt in de vorm van een “onderwijsregio”. Zo’n onderwijsregio richt zich op de samenwerking tussen schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep om te zorgen voor voldoende en (blijvend) goed opgeleid onderwijspersoneel, door een focus op zowel werven en matchen, als opleiden, als de begeleiding van zij-instromers en starters en de professionalisering van zittende docenten. De onderwijsregio is een doorontwikkeling van de drie partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren (SO&P) en de Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP-regio) VOTA.

    Lees hier meer.