Veelgestelde vragen

Op deze pagina staan antwoorden vinden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen? Voor vragen kan contact worden opgenomen met de coördinator van het ACT via act@utwente.nl of +31 (0)53 489 6913

Aanmelden & procedure

  • Kom ik in aanmerking voor een assessment?

    De eisen om in aanmerking te komen voor een zij-instroomassessment vindt u hier. De mogelijkheden voor een assessment worden altijd eerst verkend in een vrijblijvende intake.

  • Hoe lang duurt een assessment?

    Er zijn verschillende factoren die de duur van een assessment beïnvloeden: de tijd die een kandidaat nodig heeft om het portfolio af te ronden, bijzondere omstandigheden (zoals een buitenlands of niet-afgerond diploma dat eerst gewaardeerd dient te worden) en de mogelijkheden van lesbezoek en gesprek in het rooster.

    Als assessmentcentrum streven we ernaar dat een assessment na de portfolio-fase binnen twee maanden is afgerond.

  • Uit welke onderdelen bestaat een assessment?

    In principe bestaat een assessment uit een portfolio, een praktijkobservatie en een criteriumgericht interview. Zie hiervoor de pagina over het zij-instroomassessment op deze website. In sommige gevallen leveren we ook maatwerk om beter aan te kunnen sluiten bij de kandidaat. Dit gaat altijd in overleg.

  • Welk schoolvak past het beste bij mijn achtergrond?

    Om deze vraag te bespreken kunt u het beste contact opnemen voor een intake. Welk vak het beste past, hangt van meerdere factoren af. Het gaat dan onder meer om de gevolgde opleiding, werkervaring en andere eerder verworven competenties (uit bijvoorbeeld hobby’s of vrijwilligerswerk), de gewenste route om de lerarenopleiding te volgen en natuurlijk om de eigen interesse.

    Om een beeld te krijgen van de benodigde kennis en vaardigheden kunt u de kennisbasis van het betreffende vak inzien. Voor de hbo-lerarenopleidingen vindt u deze hier. Voor de academische lerarenopleidingen zijn deze hier te vinden.

  • Ik wil starten met de lerarenopleiding, maar heb het assessment nog niet afgerond. Is dit mogelijk?

    Dit is in sommige gevallen onder voorwaarden mogelijk. Neem contact op met de desbetreffende lerarenopleiding voor meer informatie. 

  • Waarvoor dienen de rapportage en geschiktheidsverklaring?

    De rapportage vormt de onderbouwing voor het oordeel van de assessoren en beschrijft de aangetroffen competenties tijdens het assessment. Deze rapportage wordt na goedkeuring door de kandidaat naar kandidaat en werkgever gestuurd. Kandidaten die op basis van het zij-instroomassessment geschikt worden verklaard, ontvangen daarnaast de geschiktheidsverklaring.

    Nadat een kandidaat geschikt is verklaard, kan de tripartiete overeenkomst (de leerovereenkomst) worden opgesteld met lerarenopleiding en werkgever. De kandidaat kan de rapportage verstrekken aan de lerarenopleiding ten behoeve van de tripartiete overeenkomst. 

    De werkgever kan met deze overeenkomst de zij-instroomsubsidie aanvragen bij DUO.

Zij-instroomassessment

  • Ik heb nog geen aanstelling bij een school. Welke mogelijkheden heb ik om als zij-instromer te kunnen starten?

    Er zijn verschillende manieren om als zij-instromer in het onderwijs te kunnen starten. Een optie is het verkennen van de mogelijkheden voor een aanstelling bij scholen in de regio, bijvoorbeeld door middel van meeloopdagen of stages. Ook zijn er diverse landelijke trajecten waarbij men streeft naar het matchen van zij-instromers en scholen, zoals Trainees in Onderwijs of Aan de Slag voor de Klas

    Voor het aanvragen van een zij-instroomassessment is een aanstelling bij een school gebruikelijk, maar niet verplicht; een kandidaat mag ook een assessment aanvragen zonder in dienst te zijn bij een school. Dit betekent wel dat de kosten voor het zij-instroomassessment voor rekening zijn van de kandidaat. Als de kandidaat na geschikt te zijn verklaard een aanstelling in het onderwijs krijgt, komt deze in aanmerking voor zij-instroomsubsidie, en kan het assessment daaruit alsnog worden bekostigd.

  • Hoe groot moet mijn aanstelling zijn om in aanmerking te komen voor zij-instroom?

    Als zij-instromer werkt u gelijktijdig op een school en volgt u een lerarenopleiding. Vanuit de subsidieverstrekker (DUO) zijn momenteel geen eisen vastgesteld aan de omvang van de aanstelling. Een lerarenopleiding stelt hier vaak wel eisen aan. Deze vraag kan daarom het beste gesteld worden aan de lerarenopleiding waar u wilt of gaat starten.

  • Wat zijn de wettelijke eisen aan het geschiktheidsonderzoek (zij-instroomassessment)?

    Via de Rijksoverheid kunt u meer lezen over de wettelijke eisen aan het geschiktheidsonderzoek. Artikel 5 beschrijft de criteria van het assessment.

Tarieven & subsidies 

  • Wat zijn de kosten van een assessment?

    Voor 2023-2024 zijn de kosten als volgt:

    • De kosten van het zij-instroomassessment bedragen €2600. Als het assessment resulteert in een geschiktheidsverklaring kan er zij-instroomsubsidie worden aangevraagd (à €25000), waaruit het assessment kan worden bekostigd.
  • Ik wil een lerarenopleiding volgen. Kom ik in aanmerking voor een subsidie?

    Er zijn verschillende tegemoetkomingen en subsidies voor leraren, zoals de Lerarenbeurs, de zij-instroomsubsidie, de subsidie tweede lerarenopleiding, de subsidie Korte scholingstrajecten, de subsidie Onderwijspersoneel opleiding tot leraar en de subsidie voor statushouders

    Meer informatie vindt u bij DUO. Zie ook de online tool Regelingenhulp leraren.

  • Wanneer kan de aanvraag voor de zij-instroomsubsidie worden ingediend?

    Alle informatie over het aanvragen en de voorwaarden voor zij-instroomsubsidie is te vinden bij DUO.

Oriëntatie en mogelijkheden

  • Hoe kan ik me oriënteren op een baan in het onderwijs?

    Er zijn veel informatiebronnen voor potentiële leraren in verschillende fases van hun oriëntatie, zowel online als offline. Hieronder staan er enkele. Liever in gesprek? Neem contact op voor een vrijblijvende intake.

    Op het voorbereidingsplatform Klaar voor de Stap nemen overstappers je mee in hun verhalen en tips, zodat je kan leren van hun ervaringen: de voorbereiding van de allereerste les, het doorlopen van het assessment en het fit blijven voor de klas. Ook vertellen assessoren je meer over het assessment, waaronder onze assessor Leontine!

    Het Onderwijsloket biedt alle informatie over werken in het onderwijs in Nederland. Zij hebben ook een interactieve routetool om te ontdekken via welke route je een carrière in het onderwijs kunt beginnen of vervolgen. Regionale informatie is vindbaar via regioloketten.

    Onderzoeken of het onderwijs een passende stap is kan ook door middel van een zelftest (Carrièreswitch naar het onderwijs), of een cursus (Zin in Lesgeven, Windesheim, Onderwijszin, ROC van Twente- mbo).

    De Universiteit Twente heeft veel te bieden aan routes naar het ontwikkelen van onderwijsvaardigheden.

De Universiteit Twente spant zich in om de informatie op haar websites zo volledig en actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is. Ook kan de informatie zonder vooraankondiging en op ieder moment worden gewijzigd en/of ingetrokken. Om deze redenen kunnen aan de websites geen rechten worden ontleend. Door deze website te gebruiken stemt u in met deze disclaimer.