HomeOnderwijsPre-UniversityOnze organisatieNieuwsGirls’ Day op de Universiteit Twente

Girls’ Day op de Universiteit Twente Meiden maken kennis met de wereld van wetenschap en techniek!

Op donderdag 10 april 2025 vond op de Universiteit Twente een inspirerende editie van Girls’ Day plaats. In totaal namen 103 leerlingen uit de onderbouw van het vwo deel aan het evenement, afkomstig van onder andere het Bonhoeffer College, het Stedelijk Lyceum Kottenpark, Montessori Hengelo en het Thorbecke College in Zwolle.

Girls’ Day is een landelijk initiatief van VHTO, het expertisecentrum voor meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Jaarlijks openen technische bedrijven en instellingen hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar een kijkje te geven in de wereld van wetenschap en technologie. Ook dit jaar werd het programma op de Universiteit Twente georganiseerd door Pre-U, in samenwerking met Strategic Business Development (SBD).

De dag begon met een inspirerende sessie over diversiteit en inclusie, verzorgd door Machteld Roos, vicevoorzitter van het college van bestuur van de UT, en Sterre Mkatini, Diversity, Equity & Inclusion Officer. Aansluitend volgden de leerlingen workshops over onderwerpen als 'De kracht van bruggen' en 'Van idee tot ontwerp', waarbij ze onder andere leerden hoe een 3D-model tot stand komt.

Na een gezamenlijke lunch op de campus volgde een reeks interactieve lezingen en proefjes. De leerlingen onderzochten onder andere de natuurkunde achter smelten, de eigenschappen van vloeistoffen (inclusief het maken van hun eigen bubble tea) en leerden hoe medische implantaten zo ontworpen worden dat ze niet worden afgestoten door het lichaam. Ook was er aandacht voor actuele thema’s zoals de energietransitie in woonwijken.

Girls’ Day werd afgesloten met rondleidingen door verschillende laboratoria op de campus, waar de meiden zelf experimenten uitvoerden en kennismaakten met vrouwelijke rolmodellen binnen de techniek en wetenschap.

Met dit laagdrempelige en praktijkgerichte programma wil de Universiteit Twente bijdragen aan het doorbreken van stereotype beelden over techniek en bèta-opleidingen. Het doel: meiden laten ervaren dat ook zij een toekomst kunnen hebben in deze boeiende sectoren.