Begrijp de dynamiek tussen beleid, politiek en strategie: leid de verandering in complexe tijden.
Sturen van de samenleving
Politiek gaat over de gezaghebbende toedeling van waarden in een samenleving. Daarbij gaat het om afwegingen tussen vrijheid en gelijkheid, of tussen veiligheid en betaalbaarheid. De politiek besluit ook hoe in onze samenleving problemen worden aangepakt. Daarbij strijden maatschappelijke waarden om voorrang. Besluiten kunnen daarom meer of minder omstreden zijn, beter of slechter uitvoerbaar zijn en meer of minder rechtvaardig zijn.
Op dit moment spelen er allerlei belangrijke crises in de samenleving. De stikstofcrisis, woningcrisis, asielcrisis, energiecrisis, kindertoeslagcrisis zijn enkele voorbeelden. Hoe kunnen we de onderliggende problemen daarvan op een bevredigende wijze aanpakken? Daarvoor is verstandig beleid nodig. Beleid is een zoekproces naar de beste combinatie van probleem en oplossing en de keuze van de juiste instrumenten die aansluiten bij de doelstellingen van beleid.
Verstandige beleidsoplossingen zijn soms niet houdbaar. Dat kan komen omdat er in de politiek en samenleving weinig draagvlak voor bestaat. Beleid heeft bovendien soms allerlei onverwachte neveneffecten. Bijvoorbeeld, na de invoering van statiegeld op plastic is vervuiling toegenomen in plaats van afgenomen. De voortdurende spanning tussen de houdbaarheid en haalbaarheid van beleid, maakt het belangrijk om hierop goed te sturen. Maar ook daar zit weer een spanning op: te veel sturing leidt tot autocratie of bureaucratie. Kortom, het is heel belangrijk om goed inzicht te verkrijgen in het interessante maar complexe samenspel tussen politiek, beleid en sturing.
Je leert over verschillende aspecten
Veel professionals, (top-) managers en bestuurders in de publieke sector verzuchten vaak dat de politiek-bestuurlijke context van hun werk erg lastig is. Maar, hoe ga je hier op een verstandige manier mee om? De Masterclass Beleid, Politiek en Strategie biedt deelnemers wetenschappelijke kennis van en inzichten in het complexe samenspel tussen deze drie belangrijke deelprocessen. Deelnemers spiegelen hun eigen werkervaringen aan de aangereikte kennis en leren van de ervaringen van andere deelnemers. Deelnemers krijgen hierdoor een beter begrip van de worsteling van politiek en samenleving met maatschappelijke uitdagingen – klein en groot – en kunnen hun eigen positie daarin beter bepalen.
Voor wie?
Als deelnemer aan de Masterclass Beleid, Politiek & Strategie werk je als manager of bestuurder in de publieke sector (overheid, publieke uitvoeringsorganisaties, non-profit organisaties), als consultant in de publieke sector of ambieer je een dergelijke functie in de toekomst. Samen met collega-deelnemers vorm je een zorgvuldig samengestelde en heterogene groep deelnemers die als basis dient voor een constructieve groepsdynamiek. Een belangrijke meerwaarde van de masterclass is nadrukkelijk het leren van en met elkaar: als deelnemer word je geïnspireerd en gestimuleerd door interacties binnen de groep, waardoor je nieuwe ideeën en inzichten opdoet.
Je wordt als deelnemer aan de Masterclass Beleid, Politiek & Strategie toegelaten als:
- je een HBO- of academische opleiding hebt afgerond;
- je tenminste vijf jaar werkervaring hebt.